Чернівецькі газовики продовжують оформлювати сумнівні додаткові нарахування за газ

Чернівецькі газовики продовжують оформлювати сумнівні додаткові нарахування за газ

06.08.2019, 09:51

Компанія "Чернівцігаз" продовжує нараховувати у платіжках коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. І це незважаючи на те, що антимонопольний комітет ще навесні оштрафував підприємство на 850 тисяч гривень за порушення. 

Як повідомляє molbuk.ua, споживачі не припиняють обурюватися через ці нарахування, у багатьох з них вже є борги через відмову сплачувати коефіцієнти. Причому це роблять і взимку, і влітку. Чому ж газовики продовжують нараховувати коефіцієнти за газ, незважаючи на заборону НКРЕКП. 

У "Нафтогазі", куди журналіст molbuk.ua звернувся за поясненням, повідомили, що наразі облгази оскаржують рішення НКРЕКП у судах і намагаються довести, що додаткові нарахування, які вони виставили у платівках, – законні. Тривають суди. 

"В Інтернеті проєкт "Газправда", експерти якої допомагають людям з оформленням документів та звернень до відповідних органів. Ми не можемо рекомендувати, платити чи не платити за нараховані коефієнти. Але, виходячи з ситуації, облгази продовжать виставляти рахунки із застосуванням коефіцієнта, доки не закінчаться суди", – зазначили у прес-службі "Нафтогаз"

В АТ "Чернівцігаз" запевняють, що здійснюють приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов відповідно до вимог закону України "Про ринок природного газу", Кодексу газорозподільних систем та Типового договору розподілу природного газу.

“Інформація про нарахування є в рахунках, які надає постачальник газу. На кожен місяцть є свій коефіцієнт, який використовується для приведення обсягів газу до стандартних умов. Нарахування НКРЕКП штрафу у 850 тисяг гривень компанія "Чернівцігаз" наразі оскаржує в суді. Аналогічні справи вже виграли "Івано-Франківськгаз""Вінницягаз" та "Хмельницькгаз", – пояснює прессекретар АТ "Чернівцігаз" Вікторія Голодняк. 

До теми

Температура навколишнього середовища безпосередньо впливає на обсяг газу, який проходить через побутовий лічильник. Це пов’язано з фізичними властивостями газу.

У зимовий період газ стискається, а в літній період, навпаки, розширюється. Облгази та облгаззбути здійснили донарахування в рахунках, посилаючись на наказ Міненерго. Але цей наказ не застосовується до побутових споживачів.

Втрати облгазів через різницю температур були вже враховані в тарифі на розподіл природного газу, тому регулятор ухвалив рішення про заборону здійснювати такі донарахування. Додаткові нарахування є незаконними і не підлягають оплаті. 

Що робити 

Подавайте претензію до облгазу

Якщо одержали від постачальника рахунок із згадкою про додаткові нарахування у зв’язку з приведенням об’єму природного газу до стандартних умов або повідомлення про це в особистому кабінеті, експерти "Газправда" радять діяти так: 

- надіслати претензію до облгазу та облгаззбуту  з вимогою усунути допущені ним порушення;

- звернутися із скаргою до НКРЕКП щодо недотримання суб’єктами господарювання ліцензійних умов та незадовільної якості послуг, що надаються споживачам природного газу. Претензії і скарги можна надсилати в електронному або письмовому вигляді.  

- Подати до суду позовну заяву про захист ваших прав через незаконні дії облгазу та заяву про забезпечення позовушляхом заборони облгазу приводити обсяги до стандартних умов.

Джерело: https://molbuk.ua/

1