Чернівці - територія ворожа до ЗМІ: журналісти направили до Президента України заяву, щодо упередженості дій судів

Чернівці - територія ворожа до ЗМІ: журналісти направили до Президента України заяву, щодо упередженості дій судів

27.06.2014, 20:01

Чернівецькі журналісти направили до Президента України заяву, щодо упередженості дій судів краю, які на їх думку мали місце в кількох рішеннях представників Феміди. Під час засідання представників національної спілки журналістів було наголошено на тому, що по Чернівецькій області пройшла серія резонансних судових позовів до місцевих ЗМІ та окремих журналістів, тим самим обмежуючи їх роботу.

1 квітня 2012 року на Буковині сталось резонансне вбивство у відпочинковому комплексі «Графська садиба», тоді правоохоронці у вчиненні цього злочину запідозрили батька та двох синів Агаларових, оскільки вони того вечора вирішували питання грошового боргу із загиблим Савкою, після чого батько із одним із синів втекли із країни, а іншого сина правоохоронці затримали, але інкримінували йому хуліганство, а нещодавно він був амністований. Відтак Чернівецькі ЗМІ висвітлили цю подію, а брати Агаларови подали позов проти кількох друкований видань, в якому наголосили на приниженні честі і гідності ділової репутації Агаларових. Наразі газети «Час, «Буковина» та «Версії» судять за оціночне судження у статтях про резонансне вбивство.

Людмила Чередарик, головний редактор газети «Версії»: «Ми знаємо, що з досвіду європейського є таке поняття як публічність, що коли відбулась якась трагедія в присутності свідків, то журналіст має право вживати навіть слово «убивця»».

Під час засідання журналістів було прийняте рішення направити до Президента України, Голови ВРУ, Вищій раді юстицій, голові Верховного суду України, голові антикорупційного комітету України, голові Національної спілки журналістів, голові Національної медіа-профспілки України та голові обласного апеляційного суду краю заяву про упереджені дії судів краю, які на думку журналістів мали місце. Представники обласного осередку національної спілки журналістів та медіа-профспілки закликають представників Феміди не бути репресивним органом, а стати гарантом свобод, серед яких є і свобода слова.

Людмила Чередарик, головний редактор газети «Версії»: «Журналістів судять за правду, за наш професійний обов’язок. Ми повинні за все, що відбувається в області ми про все повинні написати, була прес-конференція – ми написали, було резонансне вбивство – ми написали і якби ми це не написали, то з нас можна було спитати, а питати з нас за те, що ми робимо свою роботу це просто вибачайте».

Заява зокрема стосувалась газет «Час, «Буковина», «Версії» та порталу Букінфо. Що ж до останнього, то судова тяганина розпочалась через наступне.

Вадим Пелех, журналіст: «Цей суд, де судиться колишній начальник лінійного відділення міліції Львівської залізниці за сюжет проти нього коли його знімали, а БукІнфо через те, що ми розмістили з ютуба сюжет на сайті. Всі ЗМІ зараз у судах».

Чи відреагує нова влада на заяву журналістів покаже час, а допоки представники місцевих ЗМІ й надалі витрачатимуть свої гроші та час на судові тяганини.

Джерело: Чернівецький репортер ТРК "Чернівці"

Проект

Президентові України

Порошенкові П.О.

 

Голові Верховної Ради України

Турчинову О.В.

 

Вищій раді юстиції

 

Голові Верховного суду України

Романюку Я.М.

 

Голові Антикорупційного комітету України

Чорновол Т.М.

 

Голові Національної спілки журналістів України

Наливайкові О.І.

 

Голові Національної медіа-профспілки      України

Луканову Ю.М.

 

Заява

 

Протягом останнього часу в Чернівецькій області пройшла серія резонансних судових позовів до місцевих ЗМІ та окремих журналістів. На фоні того, що в державі відбуваються кардинальні зміни, направлені на побудову відкритого суспільства, судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова. Журналістів обмежують у можливості висловлювати власну точку зору, мати свої оціночні судження, та й навіть позбавляють права на професійну помилку, яке прописане у європейському та українському законодавстві.

Лише кілька останніх прикладів: газети «Час», «Буковина» та «Версії» судять за оціночне судження у статтях про резонансне вбивство, на портал БукНьюз позиваються офіцери СБУ за опубліковану заяву, журналіста ТВА заступник прокурора тягне до суду за оприлюднену в ефірі корупційну схему, побудовану на основі опитаних журналістом громадян. Справи подекуди розглядаються без присутності самих журналістів, а звинувачувальні рішення штампуються як під копірку.

Навіть не вдаючись в аналіз цих судових справ, можна констатувати, що направлений їх шквал на те, щоб залякати журналістів, примусити їх відмовитися писати на актуальні для суспільства теми. Мало того, позови на десятки тисяч гривень можуть суттєво підірвати чимало газет, а для багатьох ЗМІ такі штрафи можуть стати фатальними. При тому, що медіа-юристи наголошують на надуманості звинувачень, суди один за одним продукують звинувачувальні вироки, не зважаючи, у підпорядкуванні якого конкретного судді перебуває справа. Складається враження, що Чернівецька область вкотре стала полігоном для відпрацювання технології. Цього разу це технологія – як залякати і знищити незалежну журналістику. Виглядає, що заскорузла судова система перед страхом реформування робить усе можливе, аби не допустити змін, які назріли у суспільстві. І успішний досвід, апробований на чернівецьких журналістах, втілюватиметься у судових розглядах проти ЗМІ по всій Україні.

Звертаємо увагу Вищої Ради Юстиції України на неприпустимість огульного судилища над засобами масової інформації. Судова система має бути не репресивним органом, а гарантом свобод, серед яких основоположною є свобода слова.

Закликаємо керівництво держави вплинути на упереджені дії суддів, метою яких є не встановлення справедливості, а розправа з неугодною пресою.

 Прийнято на спільному розширеному засідання Чернівецької обласної організації НСЖУ та медіа-профспілки разом із головними редакторами місцевих ЗМІ  

27 червня 2014 року

м. Чернівці

1


КОМЕНТАРІ (1)

Забули напевно надіслати ще Бараку Обамі, Ангелі Меркель, Жозе Мануель Барозо, Кетрін Ештон, ООН, ОБСЄ, НАТО!!!

avatar

Чернівчанин

27 червня 2014 19:00