Чернівецькі футболісти - другі у виїзному турнірі

Чернівецькі футболісти - другі у виїзному турнірі

10.08.2011, 21:17

Уперше команда Чернівецької обл. піднялася вище третього місця у виїзному футбольному турнірі серед 16-річних «Чотири регіони для Європи», який цього року гостював у сусідній Сучаві (Румунія). Підопічні Миколи Головачука та Юрія Крафта, не програвши в основний час жодного матчу, вибороли друге місце. А перемогу вперше святкували сучавські футболісти.

Доля першого місця, як виявилося, практично вирішилася у поєдинку стартового дня між румунськими (Сучавський повіт) та українськими (Чернівецька обл.) буковинцями, який місцева преса назвала найважчим для сучавської команди. Господарі поля першими відкрили рахунок – з пенальті, який очевиці назвали сумнівним. Але після перерви північні буковинці, попри несприятливе суддівство, зуміли відновити рівновагу (відзначився гравець юнацької збірної України Юрій Головачук, який минулого року підписав контракт з «Буковиною»). За доволі специфічним регламентом, перемога в основний час приносила 4 очки, нічия – по одному очку, але в такому разі призначалася серія пенальті, переможець якої отримував друге очко. У цій «футбольній лотереї» фортуна була на боці румунів – 5:3.

Другого дня Сучавський повіт здолав 2:0 департамент Майєнн (Франція), а збірна Чернівецької області у супернапруженому і цікавому двобої взяла гору 1:0 над представниками округу Швабія (Німеччина). І знову єдиний гол на свій рахунок записав Головачук. Заключного ігрового дня наші земляки зустрічалися з французами. І, як і у матчі з румунами, пропустили першими. Але знову виявили волю до перемоги і зуміли переломити хід поєдинку. Після червгого влучного пострілу Юрія Головачука рахунок став нічийним. І він же міг принести перемогу в основний час, але не реалізував пенальті. Натомість Юрко в серії післяматчевих пенальті... став на ворота і приніс своїй команді перемогу – 4:2. Румуни поставили переможну крапку в матчі з німцями – 2:0.

Увінчався цей традиційний дружній турнір, який відбувається по черзі у кожній з представлених чотирьох країн, теж традиційним товариським матчем між місцевими керівниками та збірною приїжджих делегацій. У складі останньої виступили начальник облмолодьспортуправління Олександр Довганич, директор обласної ШВСМ Сергій Задорожняк, тренери Юрій Крафт і Микола Головачук та футбольний активіст Андрій Данілейко. В таких іграх результат, звичайно, не має особливого значення. І все ж – господарі були більш зіграними і націленими на перемогу, якої й добилися – 4:1.

У попередніх аналогічних турнірах юнацька команда Чернівецької області лише одного разу святкувала перемогу (у 2005 р. у Чернівцях), а на виїзді вище третього місця раніше жодного разу не піднімалася. Наставник срібних призерів Микола Головачук зазначив, що подібні турніри цікаві й корисні для юних футболістів саме можливістю набути міжнародний досвід та побачити інші країни:

– Не скажу, що ми ставили за мету виграти, як кажуть, будь-якою ціною. Але підготувалися ми доволі непогано. По-перше, ця базова команда виступає в юнацькій футбольній лізі, плюс більшість гравців виступають і в чемпіонаті Чернівців у складі «Готелю «Буковина». По-друге, завдяки підтимці з боку обласної влади, ми провели плідний навчально-тренувальний збір. Тож їхали до Сучави аж ніяк не пасти задніх. Нашою грою я в принципі залишився задоволений. Тим більше, що хлопці проявили непогані морально-вольові якості.

Георгій Мазурашу, «SportBuk»