Чернівецькі архівісти стали учасниками літньої школи для молодих архівістів у Будапешті

Чернівецькі архівісти стали учасниками літньої школи для молодих архівістів у Будапешті

20.07.2023, 12:25

Працівники Державного архіву Чернівецької області стали учасниками архівної літньої школи для молодих архівістів з України.

Сьогодні Україна є надійним партнером Європейського Союзу і рухається на шляху до набуття членства в ЄС, що передбачає проведення суспільних, правових та інституційних перетворень. Цей процес включає також реформування національної архівної системи. Оскільки на даний момент українські спеціалісти недостатньо інтегровані в міжнародну архівну спільноту, це створює перепони на шляху до налагодження партнерства й запозичення найкращих сучасних практик в галузі.

Маленьким кроком на шляху до вирішення цих проблем стала архівна літня школа для України (Archival Summer School for Ukraine) – серія освітніх заходів, організованих для молодих українських архівістів за сприяння Програмної комісії Міжнародної ради архівів, Музею-архіву «Гальт» та Архіву відкритого суспільства Віри та Дональда Блінкенів. Серед восьми учасників, відібраних на конкурсній основі, було й двоє працівників Державного архіву Чернівецької області.

Немає опису світлини.

З 12 по 16 червня 2023 року вони мали нагоду вивчати основоположну архівну теорію англійською мовою, спілкуватися з досвідченим персоналом Архіву відкритого суспільства Віри та Дональда Блінкенів, на базі якого проводилося навчання, а також - з головним архівістом Музею-архіву «Гальт» Ендрю Черневичем, цифровим архівістом Альбертського університету Мариною Чернявською, директором Данського центру міської історії Сьореном Біртч Крістенсеном та експертом з цифровізації культурної спадщини Вільної бібліотеки Філадельфії Іриною Глік.

За час навчання молоді архівісти не лише ознайомилися з принципами та методикою відбору, збереження і використання, оцифрування документів у країнах Європи, Канаді й США, а й також мали можливість практично застосувати набуті навички під час використання фондів Архіву відкритого суспільства у рамках дослідницького завдання.

Архівна літня школа для України стала кроком до майбутніх можливостей навчання українських архівістів, їхнього професійного зростання та співпраці з європейськими та канадськими колегами. Восьмеро молодих спеціалістів з України справили чудове враження на організаторів навчання, тому Програмна комісія Міжнародної ради архівів розглядає можливість перетворення проведеного заходу на щорічний.


Головний спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Чернівецької області, Валерія Легета

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

 

1