Чернівецька влада хоче надавати пільговикам адресну допомогу на проїзд у маршрутках

Чернівецька влада хоче надавати пільговикам адресну допомогу на проїзд у маршрутках

29.06.2014, 21:16

Переглянути діючу систему пільг в сфері пасажирських перевезень та невідкладно запровадити адресну допомогу громадянам, які користуються пільгами на проїзд, рекомендує Міністру соціальної політики Чернівецька міська рада. Звернення з цим клопотанням прийнято 27 червня на сесії міської ради.

Депутати вважають, що адресна допомога краще забезпечуватиме соціальну рівність. Маючи цільовий характер, вона дасть змогу не розпорошувати фінансові ресурси, а спрямовувати їх тим особам, які її найбільше потребують. Окрім того, запровадження адресної соціальної допомоги на проїзд у громадському транспорті дозволить чітко визначити обсяги споживання таких пільг, що сприятиме економії бюджетних коштів.

Міська рада звертає увагу, що сьогодні законодавство України передбачає понад 30 категорій громадян, що мають право на безкоштовний проїзд в міському пасажирському транспорті. У Чернівцях кількість таких громадян становить майже 100 тисяч осіб, що складає до половини населення міста. Водночас надходження субвенцій з державного бюджету на відшкодування втрат за пільгове перевезення пасажирів з кожним роком стають все менш стабільними, а їх рівень навіть частково не задовольняє потреби перевізників, що призводить до збитковості транспортних підприємств, як комунальної, так і недержавної форми власності. Більша частина приватних перевізників взагалі не отримує відшкодування за перевезення пільгових категорій населення, що спричиняє низьку ефективність їхньої господарської діяльності.

Невирішеність питання виплати компенсаційний відшкодувань приватним перевізникам за перевезення пасажирів-пільговиків призводить до порушення як законодавчо визначених прав громадян на пільговий проїзд, так і законних економічних інтересів перевізників, яких залучили на договірних засадах до забезпечення пасажирських перевезень.

Тому міська рада вважає оптимальним шляхом вирішення цієї проблеми запровадження для кожної пільгової категорії населення адресної грошової допомоги, яка буде виплачуватися кожному пільговику для користування всіма видами громадського транспорту.

1