Чернівецька область візьме участь у пілотному проекті з трансплантації органів (ОНОВЛЕНО)

Чернівецька область візьме участь у пілотному проекті з трансплантації органів (ОНОВЛЕНО)

05.01.2021, 11:08

ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» увійшла до переліку лікарень України, де 2021 році буде виконуватися оперативне лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

На впровадження пілотного проекту Міністерство охорони здоров’я України виділило понад 500 млн грн.

Детальніше за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-po-a1367

«У кінці січня ми будемо підписувати договір щодо співпраці та фінансування трансплантаційного пілотного проєкту в Чернівецькій області. Для його реалізації залучать професіоналів. Серед них трансплант-координатори, нефрологи, лікарі гемодіалізу, урологи, анестезіологи, трансплантологи, тощо. У вересні наші трансплант-координатори вже пройшли відповідну спеціалізацію, зараз фахівці обласної лікарні мають навчання із трансплантології. Окрім цього, ми активно співпрацюємо з колегами з інших медзакладів та переймаємо їхній досвід у цій сфері», – пояснив директор Департаменту охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації Олег Чорний.
.
Загалом же цьогоріч на реалізацію пілотного проєкту із трансплантації органів Міністерство охорони здоров'я України планує виділити понад 500 мільйонів гривень.
 
«У рамках цього проєкту трансплантація органів у обласній лікарні буде безкоштовною. Фінансуватиме її Національна служба здоров'я України. Ми робитимемо пересадку нирок, зокрема родинну трансплантацію. Також плануємо операції з пересадки серця та печінки», – зазначив позаштатний спеціаліст із трансплантології Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Сергій Бродовський.
1