Чернівецька область тільки дев'ята за результатами учнівського НМТ

Чернівецька область тільки дев'ята за результатами учнівського НМТ

07.09.2023, 16:58

Складений рейтинг областей України за результатами національного мультипредметного тесту 2023 року.

А найкраще його склали, як виявляється, випускники закладів освіти Львівської області. За даними рейтингової таблиці, яку сформував Інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua», середній бал НМТ тут становить 145,44.

«Середнє значення балів національного мультипредметного тесту, отриманих учасниками тестування, розраховане як середнє арефметичне результатів усіх тестів з урахуванням нескладених тестів (не подолав поріг «склав / не склав»). Таким тестам при розрахунку середнього арифметичного надано значення «0», тому значення середнього бала може складати менше ніж 100 балів. Якщо випускник школи не з’явився для складання тесту, такий тест не враховувався під час розрахунку. Випускники шкіл минулих років, які складали тести у 2023 році, у рейтингу не враховані», – повідомляє «Освіта.ua».

Найкращою школою Буковини за підсумками НМТ є Горішньошеровецький опорний заклад ЗСО І-ІІІ ст.

Відповідна інформація з'явилася на сайті "Освіта.ua"

Інформаційним освітнім ресурсом "Освіта.ua" складений рейтинг загальноосвітніх шкіл Чернівецької області, що посіли найвищі місця у рейтингу шкіл України за підсумками НМТ 2023 року.

У якості вихідних даних для укладання рейтингу загальноосвітніх навчальних закладів були використані результати національного мультипредметного тесту, отримані випускниками шкіл у 2023 році.

Варто також підкреслити, що значний вплив на цьогорічний рейтинг має пороговий бал "склав / не склав", який у 2023 році був встановлений заздалегідь і став для деяких предметів значно нижчим, ніж у попередні роки. Так, з української мови не подолали поріг "склав / не склав" лише 0,09% учасників (у 2021 році – 7,45 %), що вплинуло на рейтингові таблиці, оскільки в рейтингу враховуються учасники, які не подолали пороговий бал з предмета.

Окрім того, учні низки шкіл через військові дії залишили свої регіони й продовжували навчання онлайн в інших областях України або за кордоном.

Ці чинники істотно вплинули на місце конкретного закладу в рейтингу закладів регіону і на місце конкретної області в рейтингу областей.

Організатори зазначають, що зважаючи на формат тесту, умови проведення та особливості визначення результатів НМТ, порівнювати рейтинг 2023 року з рейтингами попередніх років не є доцільним. Також, зважаючи на вказані особливості, не є доцільним ухвалення управлінських рішень за результатами учнів конкретної школи в рейтингу.

Отож, до ТОП-10 шкіл Буковини увійшли:

1 місце - Горішньошеровецький опорний заклад ЗСО І-ІІІ ст. Горішньошеровецької сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл.

2 місце - ОЗО "Глибоцький ліцей Глибоцької селищної ради"

3 місце - Карапчівський ліцей ім. М. Емінеску Карапчівської сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл.

4 місце - Заставнівський заклад ЗСО І-ІІІ ст. Заставнівської міськради Чернівецької обл.

5 місце - ОЗО "Черепковецький заклад ЗСО І-ІІІ ст. Глибоцької селищної ради"

6 місце - Старововчинецький ліцей Кам’янецької сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл.

7 місце - Турятський ліцей Тарашанської сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл.

8 місце - Новоселицький ліцей №3 Новоселицької міськради Чернівецького р-ну Чернівецької обл.

9 місце - Глибоцька гімназія Глибоцької селищної ради Чернівецької обл.

10 місце - Корчівецький ліцей Сучевенської сільської ради.

Зазначимо, що останнє 176 місце, зайняла Замостянська ЗОШ I-III ст. Вашківецької міськради Вижницького р-ну Чернівецької області.

1