Чернівецька обласна рада поділила гроші на наступний рік

Чернівецька обласна рада поділила гроші на наступний рік

18.12.2018, 22:06

Пленарне засідання 28-ї сесії Чернівецької обласної ради VII скликання відбулось сьогодні, 18 грудня, під головуванням керівника крайової представницької влади Івана Мунтяна. Так, учасники пленарного засідання крайового парламенту внесли зміни до обласного бюджету на 2018 рік, а також прийняли обласний бюджет, в якому доходи на майже 6 мільйонів переважають заплановані видатки та Програму економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2019 рік».

«Визначити на 2019 рік доходи обласного бюджету у сумі 5 млрд 329 млн 220 тисяч гривень, а видатки у сумі 5 млрд 323 млн 400 тисяч гривень», – йдеться у прийнятому рішенні.

Обговорення бюджету тривало понад годину. На всі питання депутатів відповідала доповідач з даного питання, керівник Департаменту фінансів Чернівецької ОДА Анжела Дякова.

Зокрема, депутати внесли кілька технічних правок у розроблений та запропонований проект рішення "Про обласний бюджет на 2019 рік".

Відповідний проект рішення із проголосованими правками підтримали 38 із 47 зареєстрованих депутатів обласної ради. Проти цього рішення не було жодного голосу, 4 депутатів утримались, а 5 - не голосували.

Нагадаємо, у пріоритеті бюджету на 2019 рік медицина і освіта. Загалом, його дохідна частина склала 5 млрд. 329,2 млн. грн., у ній частка власних доходів складає неповних 10%. Все інше - це субвенція та дотації з державного бюджету.

Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації на 2019 рік передбачені видатки в сумі 843 млн. 270,5 тис. грн., у тому числі по загальному фонду – 787 млн. 127,4 тис. грн., по спеціальному – 55 млн. 900,5 тис. грн. Загальний обсяг видатків загального фонду збільшено, порівняно з затвердженим планом 2018 року, на 82 млн. 463,5 тис. грн., або на 11,7%. Про це йдеться на сайті bukoda.gov.ua.

Разом з тим, наступного року на виконання регіональної програми профілактики, діагностики та лікування вірусного гепатиту В, С у 2018-2020 роках (ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня») з обласного бюджету передбачено 2 млн. грн. (у 2018  році – 500 тис. грн.).

На виконання регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Зупинимо інфаркт» на 2019-2021 роки виділено 972,2 тис. грн. (у 2018 році – 746,2 тис. грн.).

На виконання програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2019 роки  – 5 млн. 18,8 тис. грн. (у 2018 році – 3 млн. 718,8 тис. грн.).

На виконання програми соціальної підтримки учасників АТО (учасників бойових дій) та членів їх сімей на 2017-2019 роки спрямовано 2 млн. грн.

Зокрема, в наступному році за кошти обласного бюджету заплановано провести низку заходів для покращення матеріально-технічної бази обласних лікувально-профілактичних закладів Чернівецької області.

Так, на 2019 рік передбачено кошти на капітальні видатки (бюджет розвитку) в розмірі 25 000,0 тис. грн.

Зокрема, їх спрямують на придбання ендоскопічного медичного обладнання для проведення лапароскопічних втручань в гінекологічне відділення обласної клінічної лікарні; придбання стаціонарного УЗД сканера та відео-ендоскопічної системи в обласний клінічний онкодиспансер; придбання столу боботерапії, реабілітаційного комплексу для механотерапії, заміну системи протипожежного гасіння в обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи.

Разом з тим, зазначені кошти підуть на придбання плоско-панельного детектора для модернізації рентген-апарату Чернівецькому обласному клінічному кардіологічному диспансеру; придбання ультразвукової діагностичної системи, фібро-гастроскопа, фібробронхоскопа в обласний медичний діагностичний центр; придбання контактного шокового швикозаморожувача плазми та  системи для зберігання тромбоцитів в обласний центр служби крові; придбання автівок для обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; придбання автоклавів вертикальних в обласну дитячу клінічну лікарню; на придбання дезкамер та капітальний ремонт ліфта лікарні швидкої медичної допомоги.

Також вказане фінансування спрямують на придбання відеоцистоскопічної стіки та автомобіля для перевезення хворих обласного госпіталю для ветеранів війни; на придбання палатного палатного монітору пацієнта, апарату для електрошокової терапії без судомного компонента, гематологічного та біохімічного аналізаторів в обласну психіатричну лікарню; на заміну вікон в обласному лікарсько-фізкультурному диспансері тощо.

На 2019 рік управлінню молоді та спорту Чернівецької ОДА виділено близько 14 млн. грн. 

Для управління відповідні кошти спрямовано у межах наступних програм:

  • Комплексної програми молодіжної політики у Чернівецькій області на 2016-2020 роки (537,0 тис. грн.);
  • Комплексної програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернівецької області на 2016-2020 роки (7 млн. 742,7 тис. грн.);
  • Комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту Чернівецької області на 2018-2021 роки (5 млн. 542,3 тис. грн.).

Депутати обласної ради також затвердили обласну комплексну програму соціальної підтримки окремих категорій громадян «Турбота» на 2019-2021 роки, а також Комплексну програму розвитку малого та середнього підприємництва у Чернівецькій області на 2019-2020 роки та Регіональну програму підтримки інститутів громадянського суспільства етнічного спрямування Чернівецької області та української діаспори на 2019-2021 роки.

З метою забезпечення державної політики щодо підтримки та розвитку книговидання, на сесії Чернівецької обласної ради VII скликання внесено зміни до Регіональної програми забезпечення інформаційних потреб населення області, відзначення свят державного, регіонального, місцевого значення та здійснення представницьких, інших заходів на 2016-2020 роки, що стосуються надання фінансової підтримки випуску видань місцевих авторів. У 2019 році передбачено фінансування книговидання області на загальну суму 1 млн. грн. Про це йдеться на сайті bukoda.gov.ua.

В.о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк наголосив, що 2018 рік був одним з найпродуктивніших для книговидання Буковини. Побачили світ видання місцевих авторів українською та мовами національних меншин, зокрема румунської – це і збірки художніх творів та історичних матеріалів, наукові та краєзнавчі доробки наших земляків. Вийшли друком видання «Зібрання творів О.Кобилянської у 10 томах. Том 5», казки Михайла Івасюка «Золота карета» та Юлії Косівчук «Війна і маленька Віра», літературні журнали «Українська ластівка» та «Буковинський журнал», книги Віри Китайгородської «Обличчям до стіни», Миколи Джуряка «ОУН у УПА на Буковині. Спогади, свідчення і матеріали про визвольну боротьбу. Заставнівський район», Володимира Михайловського «Просвіта Буковини», Мирослава Лазарука «Забуті письмена» та багато інших видань. Наразі всі ці видання будуть розповсюджені по бібліотекам та навчальним закладам області.

Авторам нових книг зі своїми пропозиціями потрібно звернутись у відділ інформаційної діяльності обласної державної адміністрації (вул. Грушевського,1 каб. 128, тел. 55-37-94).

Сесія крайового парламенту також розглянула та підтримала запит депутата обласної ради Івана Гешка щодо виділення коштів на реставрацію кам’яної огорожі ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня», прийняла низку інших важливих рішень з питань забезпечення життєдіяльності територіальних громад сіл, селищ та міст області.

Джерело: https://acc.cv.ua/, прес-служба обласної ради, прес-служба Чернівецької ОДА

1


КОМЕНТАРІ (1)

А чому бюджет менший, ніж цьогоріч? Гривня ж девальвується... Хто скаже?Що далі бідніємо, бо крадуть, ті, що на вищій сходинці, деруть собі на зарплати двозначні?

avatar

Мигай

19 грудня 2018 08:01