Чернівецька обласна рада не допустила громаду до  кадрових призначень  у медичних закладах

Чернівецька обласна рада не допустила громаду до кадрових призначень у медичних закладах

16.03.2016, 22:46

Депутати Чернівецької обласної ради фактично заперечили право громади впливати на кадрові призначення у медичних закладах краю. Йдеться про комунальні установи, які не тільки фінансуються з місцевого бюджету, але власниками яких є територіальна громада – усі мешканці населених пунктів області. Розроблений членами профільної комісії проект змін до положення про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, зокрема,  передбачав право громадських організацій, трудових колективів, постійних профільних комісій облради впливати на цей процес. 

Аргументованою промовою голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей УКРОПівець  Ігор Малишевський зумів переконати колег-депутатів включити дане питання до порядку денного  чергової сесії обласної ради. Більша частина залу навіть підтримала його аплодисментами. Проте коли справа дійшла до голосування частина депутатів  виявила слабкодухість.

За надуманими приводами дане питання  зняли з розгляду і направили на доопрацювання.  Тим самим депутати відклали на невизначений термін запровадження прозорого механізму призначення керівників медичних закладів краю, до яких у пересічних громадян є чимало претензій. Зважаючи на те, що у Київській області, інших регіонах країни представницькі органи влади змінили стару закостенілу  систему кадрових призначень, ситуація на Буковині виглядає тим більше скандальною. Нерішучість частини депутатського корпусу  новообраної обласної ради фактично стала на заваді впровадженню сучасних форм менеджменту і управління однією з найважливіших для громадян галузей - медичної. Законсервована депутатами система, яка є рудиментом ще комуністичних часів, перетворює Чернівецьку область мало не на заповідник застою. Під час кадрових призначень тут і далі пануватимуть кулуарні домовленості і підкилимні інтриги.

Аргумент на кшталт того, що кадрові призначення у медичних закладах краю має визначати переважно галузеве управління  Чернівецької облдержадміністрації, бо воно ними потім опікується,  члени комісії   з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей -   голова Ігор  Малишевський, заступник  голови  - Ольга Кобевко та секретар Валентин Пріска вважають недостатнім. Непорушний досі порядок призначення головлікарів комунальних установ не сприяв їх кращому матеріальному забезпеченню, розвитку технічної бази, адміністративній керованості тощо. Навпаки, згідно з інформацією столичних ЗМІ,  Чернівецька область увійшла  у четвірку регіонів країни  із найвищою смертністю дітей у віці до одного року.

-       Зламати цю ганебну ситуацію може тільки максимальна прозорість роботи закладів охорони здоров’я, запорукою чого є контроль за їх роботою з боку громади. І першим кроком на цьому шляху має стати новий порядок призначення та звільнення з посади керівників, - переконаний голова комісії Ігор Малишевський. – Тому медична комісія  далі наполягає на тому, щоб обласна рада не уникала відповідальності за стан справ у медичній галузі краю. Вже наступної сесії  запропонуємо депутатам повернутися до даного питання і провести результативне голосування.

1


КОМЕНТАРІ (20)

Цікаво хто автор цього допису? Рішення про призначення і звільнення керівників приймається виключно обласною радою, тобто уповноваженим громадою органом.А перед цим розглядається профільними комісіями, в т.ч. і з охорони здоров*я. Розбиратися потрібно перед тим як писати. А те що малишевський разом із іншими членами комісії вирішили підім*яти все під себе, так вони ще не вся громада області. Вони навіть посади поділили на трьох(стоматполіклініка, обласна лікарня, онкодиспансер), з одної директора вже вижили, залишилось добити ще двох. Ітут така незадача, решта депутатів їх не підтримала. Про такі дрібниці як порушення законів України і регламенту обл. ради, при підготовці цього рішенння, можно і не згадувати. 

avatar

17 березня 2016 11:21

Якраз на сьогодні громада, громадські організації, трудові колективи, не мають права подавати свої пропозиції обласній раді. Пропозиції може подавати обласній раді лише чиновники. Так, рішення приймає обласна рада, але пропозиції вносити повинні мати право представники громадськості, а не лише 1-2 чиновники!

avatar

Колектив

17 березня 2016 11:34

Оля, Ти молодець! система кумівства в лікарнях вже доруйновує і так слабку систему охорони здоров'я. Пора щось змінювати та впершу чергу подолати цю корупційну кругову поруку. Ми в Тебе віримо і будемо допомагати.

avatar

Обл.лікарня

17 березня 2016 11:39

Оля Кобевко та Ігор Малишевський були на фронті. Вони бачили смерть. Тому не можуть миритися з несправедливістю, яка панує у системі. Треба їм допомогти всією громадою долати зло у нашому житті.

avatar

я

17 березня 2016 12:03

Цікаво де були ці борці з несправедливістю коли в Новоселицький медичний коледж назначали (з прямими порушеннями законодавства) ТВО директора, при цьому саме всупереч волі трудового колективу і громадськості. Чи може не хотіли портити стосунки з тими ж чиновниками? Адже їхня комісія зобов’язана була розглядати це питання. Взагалі, що вони в своєму рішенні запропонували революційного? Нічого, крім перерозподілу повноважень на свою користь. І яка користь громаді якщо любий громадянин чи люба з безкінечного списку громадських організацій буде вносити свою кандидатуру на ту чи іншу посаду? До речі і зараз ніхто не забороняє вносити кандидатури керівників досить широкому колу суб’єктів. Але, для того щоб це знати, потрібно реально бути Депутатом, а не вирішувати свої вузькі, шкурні інтереси.  

avatar

17 березня 2016 13:28

Бачу що департамент собі коментарі строче. Нічого вже не допоможе, дякуючи комісії нарешті народ дізнається правду що твориться в медицині області.
до речі, зараз заборонено громадським організаціям та громаді, не кажучи вже про трудові колективи, вносити на розгляд пропозиції по кандидатурам! все те що пишуть представники департаменту, брехня. Якщо це так і є, то чому вони не хочуть допустити даного рішення???

avatar

громада

17 березня 2016 14:12

Це вже як в анекдоті про попову дочку. А що до департаментів то вони зараз тільки готують подання на кандидадата. І кандидатів може бути кілька. Депутати мають можливість обговорити ці кандидатури і або погодити або відхилити. А право вносити проекти рішень сесії має кожен депутат. Цілком демократична процедура. Чому вона їх не влаштовує? Тому, що є інші участники процесу, а вони хочуть одноосібно впливати на це. Хай краще через однопартійців вплинуть на ситуацію в міськ раді, де призначення і звільненння керівників комунальних установ вирішує тільки мер, навіть безобговорення з депутатами. Але їх цікавлять тільки особисті інтереси і нічого більше.  

avatar

17 березня 2016 16:21

До останнього коментатора, досить брехати: НЕ МАЮТЬ ПРАВА ДЕПУТАТИ І ГРОМАДА сьогодні подавати кандидатури! депутати можуть обговорити лише кандидатуру запропоновану чиновниками! Скільки ця радянщина може продовжуватись? Досить! є надія що комісія зламає цю корупційну складову!

avatar

Юрист

17 березня 2016 16:28

До останнього коментатора, досить брехати вам. Кожен з депутатів ради має право вносити проекти рішень з буть яких питань. Що і сталося в даному випадку. Троє неграмотних в юридичному плані депутатів, всупереч чинному законодавству і регламенту самої ради, внесли на розгляд сесії проект рішення, який не витримує найменшої критики, при цьому намагались будь що його проштовхнути, навіть не обговоривши його на комісіях і не ознайомивши інших депутатів. Тому що їм так захотілося. А якщо це не сприймається депутатами, то вони звісно ж таємні вороги громади (можливо навіть і щось гірше?). Бо ж тільки Малишевський і Кобевко знають як потрібно правильно вирішувати кадрові питання! Не треба змішувати інтереси громади з особистими інтересами певних осіб, в т.ч. і депутатів усіх рівнів. Взагалі, цікаво чому стаття не підписана? Хто провів журн. розслідування? Вивчив ситуацію, ознайомився з нормативною базою? Може б не писав чисту заказуху. Особливо сподобалось: "Депутати... заперечили право громади впливати на кадрові призначення...", а хіба не громада уповноважила саме цих депутатів впливати на ситуацію в області? В тому числі і не зовсім відповідних, але в любому випадку легітимних. 

avatar

17 березня 2016 17:25

Оля і Ігор давайте! Переляканий департамент напише що хочеш, лиш би відбілитися. Якщо такий супротив чиниться, то комісія на правильному шляху! Не здавайтесь! Ви молоді та енергійні, люди чекають від вас перемоги над корупцією в медицині!

avatar

Підтримаю

17 березня 2016 17:38

Оля і Ігор давайте! Переляканий департамент напише що хочеш, лиш би відбілитися. Якщо такий супротив чиниться, то комісія на правильному шляху! Не здавайтесь! Ви молоді та енергійні, люди чекають від вас перемоги над корупцією в медицині!

avatar

Підтримаю

17 березня 2016 17:38

Малишевського або Кобевку потрібно назначити директором департаменту медичного. Лише тоді буде порядок, подолають кумівство і корупцію в медицині.

avatar

Представник департаменту

17 березня 2016 18:01

Дійсно треба назначати. Ці двоє корупцію подолають. Або очолять. Або структуризують. Ну або якось так. Для того ж і стараються, ночей не досипають, не доїдають. Все думають як би громаді допомогти. І про себе рідних не забути. Дуже вже хочеться очолити медичну установу. І не якусь собі там, а їй - областну лікарю, йому - онкодиспансер. А тут якийсь департамент разом з цілою ОДА під ногами путається, доводить що існує там якась нормативна база. якийсь порядок призначення, та й люди на цих посадах виявляється ще працюють. Загалом треба трохи зачекати. Але ні! Вони ж великі! Їм закони не писані, а якщо і писані то нічого, треба швиденько переписати їх під себе рідних. Звільнити діючих керівників та призначити себе. А ви про якийсь там департамент. Що там шукати. А що в когось може існувати інша думка, так відомо ж вже: хто не скаче той ?. І взагалі інша думка завжди помилкова.

avatar

17 березня 2016 19:36

Дійсно треба назначати. Ці двоє корупцію подолають. Або очолять. Або структуризують. Ну або якось так. Для того ж і стараються, ночей не досипають, не доїдають. Все думають як би громаді допомогти. І про себе рідних не забути. Дуже вже хочеться очолити медичну установу. І не якусь собі там, а їй - областну лікарю, йому - онкодиспансер. А тут якийсь департамент разом з цілою ОДА під ногами путається, доводить що існує там якась нормативна база. якийсь порядок призначення, та й люди на цих посадах виявляється ще працюють. Загалом треба трохи зачекати. Але ні! Вони ж великі! Їм закони не писані, а якщо і писані то нічого, треба швиденько переписати їх під себе рідних. Звільнити діючих керівників та призначити себе. А ви про якийсь там департамент. Що там шукати. А що в когось може існувати інша думка, так відомо ж вже: хто не скаче той ?. І взагалі інша думка завжди помилкова.

avatar

17 березня 2016 19:37

Видно що чиновники департаменту тримаються за посади і свої схеми як вош кожуха. Геть їх з посад. Їх обирали на Центральній площі громада після революції, а тепер вони вписалися в систему яка ще з радянських часів не змінилася і тримаються як ріпак. Вже почали обливати брудом патріотів Малишевського та Кобевко, які ризикуючи життям захищали Україну на фронті, возили допомогу в бойові райони.., а де в цей час були чиновники департаменту, Лесюк та інші, де були діти керівництва департаменту? Правильно, в них є причини, вони сиділи дома. 
Керувати і ломати корупцію мають люди з фронту, вони бачили ціну життя, а не кабінетні корупціонери!

avatar

учасник АТО

17 березня 2016 19:54

Дуже цікаво. А чиї діти Малишевський і Кобевко, ну може і не цікаво, це всім відомо. А що не відомо, то це самий проект рішення. якого так і нема на сайті обл. ради. А він мав би там бути висвітлений, за 20 робочих днів до сесії. В іншому випадку, його прийняття не буде відповідати чинному законодавству України. Так за що повинні голосувати депутати? Але кого це хвилює, якщо його внесли такі патріоти.

avatar

17 березня 2016 20:47

Малишевский - да возьми и просто внеси постанову - что "Я - Малишевский - хочу бить главним на потоках в медицинеб все деньги себе в карман забирать и вообще еще лучше господа депутати замените Мунтяна на Малишевского, я же АТОжник...а вы домоседы"

avatar

АТОшнік

18 березня 2016 09:56

Якщо Малишевський і Кобевко так борються за справедливість. то хай почнуть з себе. Пані Ольга, наприклад, нехай поверне громаді квартиру, де мешкає, яку її татко одержав незаконно в обхід усіх черг, хай звільниться з обласної лікарні, бо не є лікарем вищой кваліфікаційної категорії, а лише такі, за правилами, там мають право працювати

avatar

1

18 березня 2016 13:39

У давнину кожен пристойний король тримав коло себе купу блазнів, які мали звеселяти його в сумні хвилини. Блазні навіть мали право жартувати про свого господаря, чого не дозволялося жодному іншому підданому. Але ті часи давно пройшли. Зникли царі і королі. Але блазні, як і попит на них, залишилися.

Найголовнішу окрасу різдвяних свят українці здавна називають «дідухом». Дідух символізує урожай, добробут та багатство, служить оберегом роду людського.

На жаль, нині мова йтиме не про традиції, звичаї та обряди українських родин, а про гіперактивного блазня Володимира Дідуха, який ще в кінці 90-х каламутив воду на Буковині. Тоді він нічого не досяг, популярності не здобув і вирушив підкорювати столицю.

Там йому теж копняка дали, бо швидко зрозуміли, що не вартує його показна патріотична позиція і виїденого яйця. І так би закінчив безславно, якби не знайшов його дивакуватий генерал Маломуж, який після Революції Гідності враз перетворився із «совкового» на «державницько орієнтованого» діяча.

Ніхто не знає чим, але чимось настільки сподобався Володимир Дідух, який з юних років полюбляв похвалу та увагу до своєї персони, що він навіть прізвище змінив на Дідух-Кобзар і восени минулого року повернувся до Чернівців.

І одразу став Дідух-Кобзар головою мало кому відомих «Народних зборів», назвав себе активним громадським діячем, звитяжцем буковинської політики. А ще час від часу шизофренічно величає себе «президентом республіки Майдан».

Полюбляє Володимир Іванович відвідувати сесії міської та обласної ради, дивувати депутатів своїми дивакувато-дикими вибриками. Дивно, але кожного разу маразматичні ідеї Дідуха-Кобзаря дивним чином співпадають із партійними інтересами або «Батьківщини», або «Рідного міста». Старожили буковинської політики пояснюють його поведінку виключно крізь призму фінансових доходів. Бо добре пам’ятають як Володимир Іванович у 2012 р. був членом в «Сильній Україні» та активно затягував туди всіх своїх рідних і близьких. Саме гроші і непомірна жадоба до них сформувала у «гіперактивіста» тонку авантюрну жилку.

Останнім часом підібрав Дідух-Кобзар собі в компаньйони Веніаміна Юдицького, з якими вони стали однодумцями в «боротьбі за праве діло». І завзято взялися поливати брудом всіх навколо – і столичних діячів, і місцевих. Люблять ці «колєги» грандіозні виступи перед широкою громадськістю. Тому й завше пнуться до трибуни, щоб хоча б словечко мовити до народу, до мужів та народних обранців щодо побудови якогось чергового «формату держави»,  в якому і самі нічого не петрають.

Громада на те все дивиться та сміється, а Володимир Іванович з Веніаміном Веніаміновичем впевнено відпрацьовують своєю «активністю» фінансові вливання, які отримують від своїх «сердечних» чи «рідномістянських» партійних патронів, яким понад усе потрібні блазні.  «Батьківщині» вони потрібні, щоб Іван Мунтян на їхньому фоні виглядав світочем мудрості. А Василю Продану вони потрібні, щоб нерви Каспруку мотати, виводити його зі стану душевної рівноваги.

Про таких «гіперактивістів» в народі кажуть: «Як родивсь – то без памяті був, як ріс – то розуму не мав, а як уже до розуму дійшов, тоді б то й лічить, та багато літ уплило»…

avatar

111

18 березня 2016 14:41

Исходя из деятельности "громадської" комиссии без защиты интересов "громади", где председатель научился военно-полевой хирургии за "ночь", исходя из принципа не боги горшки обжигают, Шариков тоже может быть главврачом только его подучить нодо, а еще лучше каждая домохозяйка может управлять государством (В.Ленин), все эти порывы "громадського" сознания попахивают перекрашенными комунистическими идеями, о каких новых веяниях идет тогда речь. Рекомендую данной комиссии переименоваться в компартию и "турбуватися" за народ без народа. Разруха не в стране а в ваших головах.             Професор Переображенский.    PS. Не забывайте историю!!!

avatar

Переображенский

21 березня 2016 20:14