Чернівецька міськрада перетворила на фарс процес повернення газової мережі громаді: здоровий глузд засвідчили тільки вісім обранців. Продан - відсутній  (ОНОВЛЕНО о 16.49)

Чернівецька міськрада перетворила на фарс процес повернення газової мережі громаді: здоровий глузд засвідчили тільки вісім обранців. Продан - відсутній (ОНОВЛЕНО о 16.49)

26.04.2017, 17:35

Чернівецька міськрада підтримала рішення про повернення газової мережі територіальній громаді Чернівців.

Відповідне рішення сьогодні на черговій сесії міськради підтримали 27-ма голосами депутатів. 

У тексті відповідного рішення йдеться, зокрема: "Повернути територіальній громаді міста Чернівців та передати на баланс департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради майно газової мережі, а саме: газопровід протяжністю 3493,4 пог. метра, безоплатно передане на баланс ПАТ "Чернівцігаз" за рішенням 16-ї сесії VІ скликання Чернівецької міської ради від 08.12.2011 р. № 356".

"Приймання майна газової мережі від ПАТ "Чернівцігаз" та постановки його на баланс в департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради здійснити комісійно, склад комісії затвердити розпорядженням міського голови", - йдеться у рішенні.

"Надати дозвіл департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради провести комплекс підготовчих організаційних робіт для проведення експертної оцінки газової мережі та надання її в оренду на конкурентних засадах", - повідомляється у тексті.

"Пункт 1 рішення 16-ї сесії VІ скликання міської ради від 08.12.2011 р. № 356 "Про передачу завершеного будівництвом об’єкта "Будівництво газопроводу-відводу високого тиску від ГРС с.Топорівці Новоселицького району до м. Чернівців (завершення будівництва)"" вважати таким, що втратив чинність", - йдеться у прийнятому рішенні.

Також у процесі обговорення, рішення було доповнене ще двома пунктами. Зокрема, депутат Ростислав Білик запропонував доповними рішення пунктом про скасування пункту 341 рішення виконавчого комітету Чернівецької міськради від 10.06.2008 року під номером 43811, яким звільнено ТОВ "Інвест-Альянс" від сплати пайової участі у створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Чернівців. 

"Цим самим, у разі виконання даного рішення, ми матимемо і фінансові ресурси для створення комунального підприємства для передачі мереж на баланс комунального майна міста Чернівці. Це йде мова про 400 мільйонів", - заявив обранець. Його пропозицію підтримали більшістю голосів депутатів.

Водночас депутат від "Самопомочі" Богдан Ковалюк запропонував додати до рішення пункт: "Приймання майна газової мережі ПАТ "Чернівцігаз" здійснити у двомісячний термін". Його пропозицію також підтримали більшість обранців міськради.

Водночас керівник юридичного управління міськради Олександр Шиба під час обговорення цього проекту рішення заявив, що він вперше побачив його "півгодини тому".

"Я більше нічого не можу сказати. Воно не відповідає регламенту, не відповідає нормам Закону "Про доступ до публічної інформації", - сказав Шиба.

Міський голова Олексій Каспрук також висловив сумніви у запропонованому варіанті проекту рішення. Так, під час обговорення цього питання, посадовець зазначив:

"Я бачу, що за результатами голосування, трубу хочуть забрати всі. Бо всі за це дружно проголосували. Інше питання – що потім з нею робити? Вчора я підписав доручення про створення робочої групи, в яку ввійдуть фахівці департаменту житлово-комунального господарства та керівники фракцій для вивчення питання по передачі назад територіальній громаді всіх газорозподільчих мереж, які були надані ПАТ "Чернівцігаз" у господарське відання. Механізм відпрацювання – що з ним робити далі? Чи створювати комунальне підприємство, яке їх обслуговуватиме, чи оголошувати конкурс на користування".

Мер також вважає, що Ухвалене сьогодні Чернівецькою міськрадою рішення про повернення газової мережі громаді міста Чернівців "незрозуміле для виконання". 

Зокрема він сказав, що ухвалене рішення "унеможливлює взагалі його виконання і дає величезні підстави ПАТ "Чернівцігаз" у судовому порядку це рішення оскаржувати".

"Депутати самі визнають, що в рішення вказані не ті об’єми, не та довжина мереж, не та вартість мереж. Незрозуміло, все ж таки, що ми з ними будемо робити. Газове господарство - надзвичайно складне. Ми повинні створити комунальне підприємство. Або ми повинні потім надзвичайно чітко розуміти механізм передачі на конкурс. Хто має обслуговувати?", - сказав Каспрук.



"Прийняли рішення передати на баланс департаменту ЖКГ. У департаменті працюють чиновники. І в жодної людини немає газової освіти, умовно кажучи, транспортування і обслуговування газових мереж. Прийняли, а далі будемо розбиратися", - сказав міський голова.

"Вчора я створив робочу групу, яка мала би, в принципі, фахово це питання вивчити, і підготувати правильний проект рішення, щоб ми чітко розуміли, куди ми рухаємося і що ми з цього маємо. Попри ухвалене рішення, робоча група, безперечно, буде працювати. Повторюся - це рішення поки незрозуміло, як має виконуватися", - додав мер.

Також він заявив, що депутати, які долучили поправки до цього рішення, "змішали грішне з праведним".

"Рішення як називається? "Про передачу газорозподільчих мереж", так? Але включили туди питання по "Інвест-Альянсу", яке вже в судовому порядку вирішується", - сказав Каспрук.

Окрім того, він заявив, що згідно з цим рішенням, газові мережі ще нікуди не передали.

"Ще ніхто нічого не забрав. Ще ніхто не знає, скільки коштів треба для їх обслуговування. Більше того - всі ці речі регулюються державою. І навіть якщо підприємство буде комунальне, то воно буде нести видатки на обслуговування цих мереж. А ці видатки, все одно, в кінцевому рішенні ляжуть на споживача", - повідомив мер.

Відео Максима Козменка, БукІнфо

Джерело: molbuk.ua

Результати поіменного голосування з цього питання оприлюднив сайт http://times.cv.ua/

IMG-20170426-WA0002

 

IMG-20170426-WA0003

ДОВІДКОВО:

У відповідь на рішення міської ради Чернівців про передачу майна газової мережі громаді міста, ПАТ "Чернівцігаз" оприлюднив відкритий лист до міського голови Олексія Каспрука і депутатів міської ради.

Зокрема, сьогодні прес-служба підприємства опублікувала відповідне звернення:

"ПАТ "Чернівцігаз" як компанія, що діє виключно в межах законодавчого поля, готова виконати будь-яке законне рішення Чернівецької міської ради, в тому числі й рішення про повернення на баланс комунального господарства другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці. 

На сьогоднішній день єдиною законною підставою, на основі якої ПАТ "Чернівцігаз" як Оператор ГРМ (газорозподільних мереж) здійснює експлуатацію газорозподільних трубопроводів на території Чернівецької області є дія договорів господарського відання.

Звертаємо Вашу увагу, що під поняттям "експлуатація газорозподільних трубопроводів" йдеться не про отримання прибутку за рахунок володіння газовими мережами, як багато хто помилково про це думає, а про комплекс технічних заходів, що забезпечує підтримку газопроводів і споруд на них у працездатному стані і робить можливим безаварійну та безперебійну доставку природного газу споживачам.

До такого комплексу заходів відноситься технічне обслуговування, планові та аварійно-відновлювальні роботи, ремонти та модернізація газопроводів та газорегулюючого обладнання на них; ліквідація аварійних ситуацій тощо.

Єдиною законно підставою, на основі якої ПАТ "Чернівцігаз" виконує даний комплекс технічних робіт є дія договору господарського відання, який був укладений в результаті прийняття відповідного рішення Чернівецької міської ради VІ скликання (рішення № 356 прийняте від 08.12.2011р.).

Скасування даного рішення, по-перше, призведе до відсутності у ПАТ "Чернівцігаз" законних підстав для здійснення заходів з технічного обслуговування даного газопроводу. По-друге, наше підприємство як Оператор ГРМ, не матиме права здійснювати розподіл газу цим газопроводом, адже для цього зникнуть законні підстави. У відповідності до вимог закону, розподіл газу Оператором ГРМ здійснюється лише тими мережами, які на законних підставах перебувають в його користуванні.

Таким чином, для нашого підприємства скасування рішення Чернівецької міської ради VІ скликання про передачу в експлуатацію ПАТ "Чернівцігаз" другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці, означатиме наступне: необхідність укладання акту балансової належності даного газопроводу, встановлення лічильника в точці розмежування газопроводів з різною балансовою належністю та припинення розподілу газу другою гілкою підвідного газопроводу до м. Чернівці.

Що все це означатиме для мешканців м.Чернівці та Чернівецької області?

Передусім, нагадаємо, що будівництво другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці було покликано забезпечити безперебійність та безпеку постачання природного газу мешканцям Чернівців. Отже, втрата альтернативного способу постачання газу, призводитиме до періодичного тимчасового припинення подачі газу для всіх споживачів газу у м. Чернівці на період проведення планових або аварійних робіт.

Негативні наслідки скасування рішення Чернівецької міської ради щодо другої нитки підвідного газопроводу відчують і 3683 абоненти Новоселицького та Герцаївського районів Чернівецької області (мешканці сіл Арборяни, Рідківці, Магала, Буда, Прут, Чорнівка, Остриця). Для них, а також для членів їх сімей, можливість використання блакитного палива взагалі зникне, адже, розподіл природного газу для їхніх домогосподарств здійснюється саме від другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці.

Повернення другої нитки підвідного газопроводу на баланс комунального господарства м. Чернівці означатиме, що муніципальна влада та депутати мають нести повну відповідальність. А саме: забезпечити надійну експлуатацію свого майна у відповідності до Кодексу газорозподільних систем України та інших існуючих норм та регламентів, має володіти відповідною матеріально-технічною базою (обладнанням, приладами, транспортом, фаховими спеціалістами) та ліцензію на провадження господарської діяльності на ринку природного газу, пов’язаної з його розподілом. Іншими словами, набути статусу Оператора ГРМ.

Наразі виконання обох цих вимог є неможливим. 

По-перше, у відповідності до діючого законодавства наявність 2 Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності заборонено. По-друге, навіть якби закон дозволяв функціонування 2 Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності, створення необхідної матеріально-технічної бази для обслуговування мереж потребувало би значних капіталовкладень, які відсутні в міському бюджеті.

Закликаємо Вас об’єктивно розглянути ситуацію із балансовою належністю другої нитки підвідного газопроводу до м. Чернівці та прийняте виважене рішення, яке відповідало би в першу чергу інтересам споживачів газу міста Чернівці та Чернівецької області
"
, - йдеться у зверненні за підписом керівника "Чернівцігазу" Віктора Горди.

1