Чернівчани задихаються від пилюки, бо Каспрук неспроможний змусити працювати управлінські компанії і ЖРЕПи

Чернівчани задихаються від пилюки, бо Каспрук неспроможний змусити працювати управлінські компанії і ЖРЕПи

21.05.2020, 22:27

Чернівці потерпають від пилюки, бо ЖРЕпи не вивозять, а викидають сміття на узбіччя доріг.

Начальник Управління контролю за благоустроєм Чернівців Сергій Обшанський звернув увагу на бруд вздовж доріг у місті. На відео у Facebook він продемонстрував, який шар змету насипали на вулиці Ромашковій. Змет потрібно вивозити на полігон, а не скидати під дерева, а відсутність директора департаменту ЖКГ – не привід не виконувати роботу, заявляє посадовець.

“Проінспектували прибирання прилоткової частини. Пилюку і сміття, які комунальники змітають з прибордюрної ділянки, повинні вивозити на полігон.

Натомість, бруд складують вздовж доріг, на зелених зонах або ж просто скидають під дерева.
А потім чернівчани дивуються: звідки в місті стільки пилу?
Наочно демонструємо, який шар змету насипали в зеленій зоні на вулиці Ромашковій , дорогою до Калинівського ринку.

Інспектора інспекції з благоустрою управління контролю зробили приписи усім комунальним ЖРЕПам та приватним управлінським компаніям, які відповідають за прибирання прилоткової частини. Змет повинен бути вивезений на полігон, а не скиданий під дерева!

А за десять днів перевіримо, чи виправили порушення комунальники. Чернівчани не повинні дихати пилюкою!”, – йдеться у дописі Обшанського.

ДОВІДКОВО:

ХТО ВИНЕН В НЕЗАДОВІЛЬНОМУ САНІТАРНОМУ СТАНІ МІСТА?

Як повідомляє Центр реформ та розвитку - Чернівці, на сьогодні влада та мешканці в соціальних мережах активно виставляють фотографії з неприбраними територіями, стихійними смітниками, брудною прибордюрною частиною доріг і взагалі обурюються через незадовільний санітарний стан в місті. Аукціон за новими тендерами перенесли на 25.05.20р. Тож чому дотепер не проведені тендери з прибирання та підмітання вулиць? Чому та хто затягує строки початку робіт?

На початок року тендер складався з 13 лотів очікуваною вартістю 39 711 200 грн. Було подано 13 вимог про усунення порушень (КЖРЕП №17- 1, ФОП Заворотна К.В.- 9, ПП “Порядок в домі 11”- 3) та 3 скарги (КЖРЕП №17, ПП “Регіон-К”, ФОП Більцан Л.І.).

ХТО ЗАТЯГУЄ 12 ТЕНДЕРІВ НА ПРИБИРАННЯ

ФОП Заворотна К.В. бере участь в 7 із 12 тендерах (в усіх її пропозицію відхилили). Вона подала 6 вимог про усунення порушень і в одному тендері де вона була учасницею подали 2 пропозиції.

ФОП Більцан Л.І. бере участь в 3 тендерах (в усіх її пропозицію відхилили). Вона подала 3 вимоги про усунення порушень.

Тож чому ці підприємці затягують проведення тендеру?

Лише в двох тендерах прийняли всі пропозиції, в яких не брали участь вище згадані ФОПи. Також два із дванадцяти тендери не проведуть цього разу, оскільки подано менше двох тендерних пропозицій (учасницею в обох є Заворотна К.В.).

20.03.20 за протоколом засідання тендерного комітету були відхилені вимоги учасників та відмінено тендер на послуги з прибирання та підмітання вулиць, у зв’язку із необхідністю перегляду видів та обсягів послуг, а також визначення очікуваної вартості предмета закупівлі.

25.05.20р. мають провести аукціони по 12 тендерам із сумарною очікуваною вартістю 32 310 309 грн.. Тобто бачимо зменшення очікуваної вартості на 7 400 891 грн. від початкової з березня по травень 2020р. А також 13 лотів змінились на 12 окремих тендерів.

Отже, кожного року у весняний період загострюється проблема прибирання міста. ДЖКГ неефективно організовує роботу, місто забруднене, якість прибирання незадовільна, тендери не проведені внаслідок впливу недобросовісних ФОП. Тож чому затягують проведення тендерів? та чому незадовільний санітарний стан міста?

Згідно з інформацією “Чернівецький промінь”, "ще три райони Чернівців не зможуть прибирати через цілеспрямовано зірвані тендери.

У січні був оголошений тендер на прибирання Чернівців, який включав у себе 13 лотів. По 10-ти з них фізична особа підприємець Заворотна Катерина Віталіївна подала скарги в антимонопольний комітет, заплативши за це 50 тисяч гривень розуміючи безперспективність цих скарг. Все це робилось для того аби цілеспрямовано зірвати тендери, адже на час розгляду скарг, тендери не проводили.  Цікаво, що ФОП Заворотна має ідентичну електронну пошту та телефон з ТОВ СітіРемБуд, яке очолює друг Олексія Каспрука Віктор Гончар (мер був вінчальним батьком Гончара).

Під час засідання тендерного комітету Чернівецької міської ради, відбувалось допущення до майбутніх аукціонів по новим тендерам на прибирання міста. Вже згадана ФОП Заворотна цього разу застосувала іншу тактику для зриву тендерів, яка дозволила скасувати два тендери та один тендер перенесли для уточнення документів.

ФОП Заворотна подалась на 7 з 12 тендерів, завідомо знаючи, що вона не буде допущена до аукціону, адже не подала більшу частину необхідних документів. При цьому, якщо на тендер було заявлено лише два учасника, то через зняття ФОП Заворотна, залишався один учасник і по закону тендер вважається, що не відбувся. Таким чином вдалось цілеспрямовано зірвати тендери на прибирання двох районів міста. По ще одному тендеру розгляд питання перенесли.

«Маємо ситуацію, що і в попередній закупівлі, коли деякі, ті ж самі, учасники, приймають участь не заради перемоги у тендері, а для того щоб розхитувати ситуацію та зірвати тендер», – прокоментував ситуацію голова тендерного комітету, заступник міського голови Володимир Середюк.

1