Чернівчани мають ту архітектуру, на яку заслуговують? Господар Чернівців Павло Каспрук шукав  архітектора для міста аж у Києві, нині ж настав час ручних і зручних

Чернівчани мають ту архітектуру, на яку заслуговують? Господар Чернівців Павло Каспрук шукав архітектора для міста аж у Києві, нині ж настав час ручних і зручних

16.08.2017, 13:35

 Міс ван дер Роє свого часу називав архітектуру «волею епохи,  перекладену на мову простору». Будь- хто, дивлячись на грецький храм, готичний собор, американський хмарочос або німецький стадіон, чудово розуміє, що мав на думці великий архітектор. Саме йому належить варіант крилатого вислову «люди мають ту архітектуру, на яку заслуговують». Саме по архітектурним пам’ятникам різних епох і країн можна довідатись з більшою чи меншою вірогідністю історію різних народів і урядів.

Саме архітектура, на відміну від витончених мистецтв, говорить нам не лише про культуру, а також про політику і економіку.

В часи тоталітаризму архітектурна творчість була позбавлена природного професійного пошуку і зводилася до вгадування побажань і пріоритетів вищого керівництва країни.

А що в часи української незалежності? Чиї смаки вгадують сучасні архітектори і які тенденції відображають в сучасному творчому пошуку?

Зокрема, середмістя Чернівців, побудоване в австрійський і румунський періоди першокласними архітекторами – випускниками європейських шкіл, суттєво відрізняється від сучасних мікрорайонів міста саме ансамблевістю забудови кварталів центральної частини, збереженням традицій «попередників», толерантним доповненням камерних просторів і масштабних співвідношень. Всіх їх ми знаємо поіменно, в жодному історичному документі не йдеться про колективну творчість і відповідальність, хіба за винятком архітектурних бюро.

Чернівці  завжди потребували професіоналів в архітектурі. Ще в 1985 році колишній господар Чернівців Павло Каспрук (ще не було широко вживане слово «мер»), занепокоєний архітектурно-будівельними проблемами міста і намагаючись їх якнайкраще вирішити, звернувся за допомогою до столиці в Держбуд з проханням підібрати для Чернівців спеціаліста на посаду головного архітектора міста. Київ порадив Сергія Зубарєва, який до того довгий час попрацював головним архітектором Дніпропетровська, проте через відмову підписати сумнівний проект, потратив у немилість до партійних керівників. Зубарєв привіз з собою цілу команду архітекторів, яким вдалося здійснити впорядкування архітектурних ансамблів площ, вперше запровадити будівництво сучасного зблокованого житла, реставрацію соборів та зберегти історичний центр, надавши йому статус історико-культурного заповідника. В більшості випадків тоді ще архітектори були незалежними і могли покладатися на власний професіоналізм та дотримуватися професійної етики.

Проте, влада змінювалась, нові керівники привели з собою своїх архітекторів, ручних і поступливих, які добре розуміють кон’юнктуру ринкових стосунків.

Сьогодення ставить перед архітекторами (головними в тому числі) надзвичайно складні завдання - кому найперше догоджати: привладним партіям і депутатам напередодні виборів, замовникам будівництва чи мешканцям міста?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Севрюков залучив понад 2,6 млн грн на ремонт Театральної площі

А в разі необхідності термінового освоєння державних коштів (як при «реконструкції» Театральної площі) про професіоналізм архітектора можна взагалі забути, в хід йдуть будь-які картинки рівня клаузури студентських робіт, хаотичне проведення опитування пересічних мешканців і покладання на думку громадських активістів. Сумнівні пропозиції на рівні дерев у кадках і питних фонтанчиків перед Театром свідчать про відсутність професійного підходу молодих архітекторів при формуванні середовища і мікроклімату площі як містобудівної структури міста, тим паче що вона претендує на одну з красивіших серед європейських площ. Досягнута різноплановість Театральної площі в 30-х роках минулого століття за рахунок її пониження по відношенню до оточуючої забудови буде втрачена підрослими деревами по центру, рівень обслуговування зелених насаджень, газонів і фонтанів вимагає набагато більше зусиль і коштів, ніж ми можемо собі дозволити.

Будемо сподіватися, що Чернівці збережуть власні традиції високого архітектурного професіоналізму при впорядкуванні міста і фахівці з досвідом роботи і належним рівнем відповідальності будуть затребувані та зможуть самостійно приймати рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реконструкцію Театральної площі можуть почати вже у жовтні: фахівці застерігають від нехтування історичною памяттю (оновлено)

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Абсолютна відсутність співрозмірності об"єктів. Нівелюється прекрасна будівля театру. До реконструкції таких об"єктів необхідно підходити дуже зважено, можливо запросити австрійських архітекторів.

avatar

Наталія

18 серпня 2017 08:46

Жахливо! Може вже варто створювати комітет на захист Театральної площі?

avatar

Етель

18 серпня 2017 15:11