'Чекають паводок, бо це по суті амністія!' Басейнове управління  коштів на руслорегулювання не виділяє, а відшкодовує затрати підрядників кількістю видобутої гравійної суміші при повній відсутності контролю, - думка

"Чекають паводок, бо це по суті амністія!" Басейнове управління коштів на руслорегулювання не виділяє, а відшкодовує затрати підрядників кількістю видобутої гравійної суміші при повній відсутності контролю, - думка

16.02.2020, 21:08

Депутат Вижницької міської ради Alexandr Klym озвучив схему, за якою видобувають гравій з гірських річок на Буковині. Свою позицію депутат виклав у кількох коментарях, які розмістив у відкритому доступі під матеріалом газети Вижницькі Обріі, у якому йшлося про пресконференцію з екологічних проблем в громаді за участю голови Олексія Чепіля, депутатів, спеціалістів міської ради, представників правоохоронних органів, державної екологічної інспекції, представників ТОВ «Іспас Прогрес Буд», ЗМІ.

 - Насправді жодного видобутку немає і бути не може, - вважає Alexandr KlymЄ критичні ділянки річки де, під час паводку можливі, розливи, прориви, підтоплення. Є Басейнове управління, територіальний орган державного агентства водних ресурсів, яке покликане перейматися описаними питаннями. І є нібито повна відсутність фінансування на запобігання вказаним надзвичайним ситуаціям. Чому нібито, тому що не можу зрозуміти як держава може протидіяти таким явищам, не закладаючи на такі речі кошти. Хоча напевно трохи таки закладає, оскільки Рівню відновили без скандалів, гроші на роботи вибив з держбюджету депутат, тепер вже колишній.

- (Рівня стала прикладом берегоукріплювальних робіт, жодних протистоять не відбулося, оскільки працювали не за алювій, а за кошти і наш «славний» підрядник там не працював, тому що а.) далеко і не вигідно і б.) необхідно проїхати як мінімум 2 поліцейські камери - під таким контролем, це не бізнес!)

- То виходить, що можна, якщо дуже хочеться....

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навантажувач виїхав на авто депутата міської ради": у Вижниці розгорілися справжні гравійні війни

- Прямуємо далі. Басейнове управління, гуртує навкруг себе зацікавлених осіб і оголошує конкурс на проведення руслорегулюючих робіт на визначеній ділянці р. Черемош. За загальним правилом, таких осіб одиниці, оскільки кошти на роботи не виділяються, а відшкодовують кількістю видобутої гравійної суміші. Таким чином на конкурс йдуть виключно ті, хто може з річкового алювію виготовити товар, продати і гарно на цьому заробити. Тобто виключно місцеві, оскільки алювій на переробку в Чернівці чи Сторожинець ніхто не повезе, не вигідно. І тому кількість учасників з одиниць зводиться до одного гравця, який приймає участь в конкурсі через низку «прокладок». Для «прозорості» конкурсу, в комісії «сидить» староста, якого ніхто не вповноважував, депутат місцевої ради, якого ніхто не делегував і інші незрозумілі представники покликані створювати ілюзію прозорості. Ну все... Вітаю Ви переможець.

- Фінансування немає, то ви тут дамбу підбийте, тут прокоп зробіть, а там загату насипте, а за це 45.000 м3 заберайте собі, це Вам за роботу. Зрозуміло, що при повній відсутності контролю 45.000 перетворюються в 75.000 і більше, абсолютно без проблем. Крім того, якщо дочекатися паводку, то можна клопотати про корегування об'ємів, це передбачено договором і гарантується замовником, тоді початкових 45.000 перетвориться на 65.000, на папері, а по факту, обмежується лишень «апетитом» виконавця... І це все як конвеєр, з ранньої весни до пізньої осіні, перерви лишень на зимові свята....

- 8 і 6 мільйонів гривень збитків на ділянці річки протяжністю близько 1 км. Про які руслорегулюючі роботи Ви говорите, регулювати русло, не означає добувати і вивозити... Це потрібно розуміти. Я особисто не проти регулювання, я проти грабунку. ст. 86 Водного Кодексу України прямо забороняє видобуток піску, щебеню, гравію в руслах гірських і малих річок. Регулювати русло повинно комунальне підприємство, і тільки комунальне, різного штибу комерсанти крім біди нічого не приносять. На фоні діяльності ділків з Вижницького боку, на «тому боці» просто «малі діти» і по об'єму і по діяльності.

- Це дуже стисло, просто, для розуміння, насправді все досить серйозно, тому така напруга створилася, - вважає Alexandr Klym

BukNews сподівається, що усі причетні до згаданої ситуації державні структури візьмуть до уваги слова депутата місцевої ради, а також оприлюднять власну позицію щодо згаданих можливих порушень.  Редакція сайту також готова опублікувати цю інформацію з метою професійної дискусії і можливого встановлення істини. 

1