Бурбак: Про політичний присмак газу, газових олігархів і 'Самопоміч'

Бурбак: Про політичний присмак газу, газових олігархів і "Самопоміч"

22.12.2017, 15:50

Народний депутат України Максим Бурбак розкритикував представників окремих політичних сил за спроби протягнути поправки на користь газових олігархів. 

Нагадаємо, Газорозподільні компанії зможуть встановлювати загальнобудинкові лічильники природного газу тільки за згодою співвласників багатоквартирного будинку, відповідні правки (№5722) в закон внесла Верховна Рада. Про це з посиланням на Інтерфакс-Українаповідомляє БізнесЦензор.

Крім того, прийнятий документ забороняє газовикам припиняти поставки газу в багатоквартирний будинок в разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника. Відзначається, що газорозподільні компанії зобов'язані забезпечити установку саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових.

Закон також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ. Порядок такої компенсації буде встановлювати Кабмін.

Як зазначила народний депутат Олена Бабак (фракція "Самопоміч"), кошти на установку індивідуальних лічильників, кількість яких оцінюється на рівні близько 3 млн, газорозподільні компанії повинні отримати з тарифу, тому для згладжування зростання тарифу термін встановлення індивідуальних лічильників газу продовжений з 1 січня 2018 до 1 січня 2021 року.

У той же час в ході голосування депутати внесли правку, що при установці індивідуального лічильника в 2018 році компенсація за нього повинна бути виділена протягом 12 місяців.

Як повідомлялося, у вівторок, 19 грудня, Верховна Рада провалила голосування за аналогічний законопроект №5722-д через брак голосів. 

Нагадаємо, Фракція "Об'єднання Самопоміч" у Верховній Раді вимагала без обговорення ухвалити у четвер законопроект №5722 про зміни до закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", що стосуються порядку встановлення лічильників споживачам природного газу.

 Як зазначила співавтор законопроект Альона Бабак, якщо цей законопроект не буде ухвалено до нового року, то з 1 січня компанії "прийдуть і відключать газ споживачам, оскільки у них не встановлено загальнобудинковий лічильник".

 Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", законопроект №5722 передбачає, що загальдомовий лічильник газу може бути встановлений лише за погодженням співвласників багатоквартирного будинку, і що побутові споживачі (населення) можуть самостійно забезпечити встановлення індивідуальних лічильників природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними виплачуються за природний газ суб'єкту господарювання.

1