Буковинські румуни поскаржилися Фищуку на малу кількість шкіл, класів і підручників

Буковинські румуни поскаржилися Фищуку на малу кількість шкіл, класів і підручників

18.09.2015, 21:30

18 вересня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук спільно з головою обласної ради Михайлом Гайничеру за участі директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксани Палійчук провели нараду з представниками румунських національних товариств області.

Обговорено стан забезпечення освітніх потреб представників румуномовної спільноти на території Буковини.

Як проінформувала учасників наради Оксана Палійчук, в області  забезпечено дотримання законодавства про мови, права на освіту державною мовою та мовами національних спільнот, які проживають у краї. У загальній мовній мережі шкіл та дошкільних навчальних закладів області враховано національний склад населення, його культурні та мовні потреби.

Відтак у рамках заходу обговорено проблемні питання, які хвилюють представників румунських національних товариств області, зокрема, щодо недостатньої кількості загальноосвітніх шкіл та класів з румунською мовою навчання, неналежного забезпечення шкільних бібліотек румуномовними виданнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Чернівцях знають, як буковинським румунам після децентралізації зберегти рідну мову і вивчити державну

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман відповів на питання BukNews (відео)

Децентралізація: національний вимір

У свою чергу Олександр Фищук акцентував на важливості підвищення рівняпрофесійності викладання румунської мови в загальноосвітніх навчальних закладах та покращення перекладів відповідної навчальної програми. Зазначено, що таких цілей можна досягти шляхом залучення експертів, обміну досвідом між буковинськими вчителями й викладачами румунської мови та фахівцями з Румунії, викладачами Ужгородського університету.

Так, в контексті покращення розвитку освітньої сфери румунських національностей на Буковині керівниками відповідних товариств внесено низку пропозицій, зокрема, щодо доцільності проведення у навчальних закладах області зустрічей з румуномовними письменниками.

За підсумками наради керівники обласної виконавчої влади зауважили, що врахують усі пропозиції учасників наради та наголосили, що докладуть максимум зусиль для сприяння розвитку румунської мови  в краї як в освітній, так і в інших сферах.

Також голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук закликав представників румунських національних товариств до спільної роботи для підняття рівня освіченості населення області. «Спільно маємо зробити все для того, щоб в недалекому майбутньому ми гордилися вихідцями з нашого краю», - підсумував керівник області.

1