Буковинські однопартійці Ющенка переконані, що члени окружних комісій від одних партій насправді захищатимуть інтереси інших

Буковинські однопартійці Ющенка переконані, що члени окружних комісій від одних партій насправді захищатимуть інтереси інших

01.09.2012, 21:56

Анархісти і «руські» активісти рахуватимуть голоси на Буковині

Коментар керівника обласного виборчого штабу «Нашої України» Віктора Павлюка газеті «Ва-Банк» з приводу формування окружних виборчих комісій.

-         Варто наголосити на тому, що до ОВК потрапило багато представників нікому не відомих партій («Молодь до влади», «Зелена планета», Християнсько-демократична партія, «Єдина родина», «Руський блок», «Русь єдина», «Союз анархістів України», «Руська єдність», «Братство»). До того ж, більшість із них не беруть безпосередньої участі у виборах. А відомі політичні сили, котрі беруть участь у виборах, просто усунуті від контролю за виборчим процесом. Якби жеребкування робили по кожному округу (так, це вимагало більше часу, нехай декілька додаткових годин), тоді б представництво учасників виборчого процесу було рівномірним, справедливим, демократичним і відкритим. Адже не потрапили до ОВК представники таких партій як «Наша Україна», «Свобода», «Собор», чи «УДАР», скажімо. Цим самим втрачений механізм дієвого контролю за результатами виборів. А ті, хто потрапив, зрозуміло всім, що не мають власного політичного інтересу і будуть орієнтуватися на якісь інші аргументи. Дехто може сказати: «В ОВК є представники від «Нашої України-Народної самооборони»», тобто від діючої парламентської партії, але, на жаль, закон, який діє, дозволив представнику фракції НУНС внести кандидатури в комісії, котрі будуть представляти інтереси іншої політичної сили, котра, до речі, й так має представництво в ОВК.

Закон «Про вибори народних депутатів» дозволяє зробити жеребкування по кожному округу окремо. В ньому не прописаний чітко цей механізм. Але це питання на свій розсуд вирішила Центральна виборча комісія.

Мало того, що ми маємо недосконалий закон, який робить можливим «тушкування», ми ще й маємо приклад такого «тушкування» на рівні наших представників в ОВК. Ці люди під час виборів будуть представляти інтереси інших політичних сил.

Слід також зауважити, що аналогічна ситуація може виникнути під час формування дільничних виборчих комісій.

Назвати такий процес прозорим і демократичним, на жаль, неможливо.

Для довідки.

ЦВК утворила на території Чернівецької області 4 окружні виборчі комісії (по 201, 202, 203, 204 виборчих округах).

Більшість партій, представники яких включені до ОВК, не мають навіть обласних осередків на Буковині (Народно-трудовий союз, Ліберальна партія, «Руський блок», «Братство», «Русь єдина», «Союз анархістів»). До речі, більшість представників цих партій проживають за межами області і специфіки місцевості не знають.

Загалом у кожній комісії є всього по декілька членів, котрі мають досвід роботи, що для цих виборів може виявитися недостатнім, на думку експертів.

1