Буковинка з кардіостимулятором дочасно заходилася рвати черешні, від’єднала електрод і знову потрапила на операційний стіл

Буковинка з кардіостимулятором дочасно заходилася рвати черешні, від’єднала електрод і знову потрапила на операційний стіл

18.07.2023, 11:49

Буковинка знехтувала обмеженнями, яких потрібно дотримуватися перші три місяці після встановлення ШВРС, доки приживеться електрод.

Про незвичний випадок розповів  інтервенційний кардіолог-електрофізіолог Чернівецького обласного кардіоцентру Володимир ЛЕУНОВ. Лікар також прокоментував міфи і правду про кардіостимулятори.

Міф 1. З кардіостимулятором людина стає інвалідом
 
Насправді із сучасними штучними водіями ритму серця (ШВРС або кардіостимуляторами) людина може жити повноцінним життям: працювати, подорожувати, мати сім’ю і навіть народжувати дітей. Адже кардіостимулятор – не милиці. Певних обмежень потрібно дотримуватися лише перші три місяці після встановлення ШВРС, доки приживеться електрод. В. Леунов наводить приклад, коли цим правилом знехтувала одна буковинка, яка дочасно заходилася рвати черешні. Через значні рухи руками електрод від’єднався і жінку мусили терміново оперувати задля його вживлення.
 
Міф 2. З ШВРС не можна проходити через рамки у магазині й аеропорту
 
Для сучасних кардіостимуляторів магнітні або радіочастотні рамки у магазинах і навіть в аеропорту цілком безпечні. Головне, в аеропорту завчасно попередити, що буде сигнал при проходженні рамки і мати при собі документи про імпантацію кардіостимулятора.
 
Міф 3. З кардіостимулятором не можна займатися спортом
 
Це стосується лише контактно-травматичних видів: хокею, футболу, бойових мистецтв, оскільки будь-який удар у груди або черевну порожнину може пошкодити кардіостимулятор. А щоб уникнути ризику від’єднання електрода, не варто робити сильні часті махи руками (як, наприклад, при косінні трави звичайною косою).
 
Міф 4. Кардіостимулятор потрібно замінювати кожні 5 років
 
Така періодичність його заміни існувала років 20 тому. Тепер середній термін дії ШВРС 10-15 років. Сучасні апарати самостійно включаються у разі потреби. Тому якщо у пацієнта серце саме не скорочується, або скорочується з невеликою частотою, то кадіостимулятор працює постійно і заряду його батареї вистачає на менше. В іншому разі, звісно, на довше.
 
На зображенні може бути: 1 особа, лікарня та текст
1