Буковинець видавав себе за працівника Служби помилування при Адміністрації Президента України

Буковинець видавав себе за працівника Служби помилування при Адміністрації Президента України

10.05.2016, 01:04

Нещодавно у Солом'янському районному суді м. Києва було розглянуто матеріали кримінального провадження щодо 30-річного жителя Хотинського району Буковини, який останнім часом тимчасово на одному із ринків столиці України працював реалізатором мобільних телефонів.

За матеріалами кримінального провадження та доказовою базою у судовому засіданні, було достовірно встановлено, що фігурант, відбуваючи впродовж півтора року за скоєне у Чернівцях шахрайство («кинув» земляка на кошти) покарання в одній із колоній, потоваришував із мешканцем Чернігівської області, який «тягнув» строк за злочин у сфері безпеки руху. При тривалих (поспішати ж бо нікуди) душевних розмовах буковинець довідався, що батьки його «колеги» по нещастю наполегливо шукають «потрібних» людей, які б змогли «витягнути» їх сина із-за колючого дроту.

Спершу на дану інформацію наш земляк особливої уваги не звернув, та коли умовно-достроково «відкинувся»  із «зони», коли потерпав без коштів, роботи та постійного даху над головою, згадав про неї і, маючи вроджені нахили до махлювання, вирішив на цій ситуації роздобути «дармові» кошти.

Тож у відповідності до розробленого злочинного плану, зателефонував до батьків співкамерника і, назвавшись представником Адміністрації Президента України, «викликав» їх для «серйозної» розмови у столицю. І вже наступного дня у ході  зустрічі, що за сценарним планом проходила за столиком кафе на вул. Банковій м. Києва (неподалік Адміністрації Президента), намагався в очах сімейства створити враження ділової людини, яка причетна до компетентних державних установ. При цьому повідомив, що реально може допомогти звільнити їх сина із «зони», оскільки працює у Службі помилування і має можливість підготувати необхідні для цього документи. Звичайно ж, не за «красиві» очі, а всього за 50 тис. гривень «гонорару» для інших посадовців, з яких йому «перепаде» всього один відсоток.

         Вдаривши «по руках»,  фігурант при наступних зустрічах у  ресторані «Макдональдс», що на вул. Хрещатик,  та  у скверику поблизу Центрального залізничного вокзалу ст. «Київ – Пасажирський» у кілька прийомів таки отримав  від матері засудженого 34 тис. 500 гривень, кожного разу наголошуючи, що відповідний Указ Президента України про помилування її сина має із дня на день з’явитись. І тільки згодом сімейство, осліплене бажанням будь-яким шляхом допомогти рідному синові вибратись на волю, зрозуміло, що  «посадовця» їх попросту «розводить».

         Тож було їх звернення у правоохоронні структури, затримання шахрая на «гарячому» при черговій спробі отримати заключну частину «гонорару» за свою «титанічну» діяльність та камера слідчого ізолятора.

         У судовому засіданні провина буковинця у заволодінні шляхом обману коштами потерпілих була встановлена у повному обсязі і за скоєне, а також  у відповідності до украденої між  потерпілими та обвинуваченим угоди про примирення, служителі Феміди призначили йому покарання у вигляді двох років обмеження волі. Правда, умовно, встановивши йому двохрічний випробувальний термін та певні обмеження, а також зобов’язавши його відшкодувати «кинутому» сімейству 24 тис. гривень майнової та 3 тис. гривень моральної (немайнової) шкоди, спричинених вчиненим даним кримінальним правопорушенням.

                 Володимир Драюк, ТУ ДСА України у Чернівецькій області

1