Буковина заборгувала 3,5 млн грн за лікування сімнадцяти психічно хворих буковинців, які проходять примусове лікування у спеціальному закладі на Вінниччині

Буковина заборгувала 3,5 млн грн за лікування сімнадцяти психічно хворих буковинців, які проходять примусове лікування у спеціальному закладі на Вінниччині

30.01.2021, 20:41

Річне утримання одного психічнохворого,  до якого застосовано примусові заходи лікування, обходиться у 263 тис. гривень.

В минулому році Вінниччина витратила 4,5 млн. грн на лікування  таких хворих з інших областей України.

Про це повідомляє  пресслужба Вінницької обласної ради.

За інформацією директорки Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації Ольги Задорожної,  в спеціалізованому закладі, який знаходиться на території Медмістечка, перебуває 111 пацієнтів, 89 з яких - жителі Вінницької області, 17 - з Чернівецької області та семеро - з Черкаської.

Чернівецька область уклала угоду з департаментом охорони здоров‘я Вінницької ОДА, про компенсацію коштів на лікування цих хворих. Та, як повідомила директорка департаменту, чернівчани своїх зобов‘язань не виконали - 3.5 млн. гривень вінничани "взяли з кишені обласних закладів". 

Ще 1 млн. грн. було витрачено на утримання семи пацієнтів із Черкаської області, з якою взагалі не було укладено договорів.

Нагадаємо, що на Вінниччині депутати реорганізували дві лікарні, зокрема і заклад, в якому психічно хворі проходять примусове лікування.

Проєкт рішення "Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства "Вінницька обласна психіатрична лікарня №2 Вінницької обласної Ради” шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласной Ради” підтримали 57 депутатів.
 
Психіатрична лікарня № 2, що розташована на території "Медмістечка” у селищі Березина, увійде до складу обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка. Однак фактично заклад залишиться у нинішньому приміщенні, пацієнтів переводити не будуть. Також будуть збережені усі робочі місця для медиків.
 
За інформацією директорки Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації Ольги Задорожної, тут утримуються психічнохворі, до яких, за рішенням суду, застосовано примусові заходи медичного характеру з суворим, посиленим та звичаи?ним наглядом. Однак для утримання хворих, яким за рішенням суду встановлено суворий нагляд, а це пацієнти з дуже важкою патологією, які вчинили кримінальні злочини, психлікарня №2 не має належних умов. Для того, щоб створити такі умови, потрібно витратити 40 млн грн.
 
Взяти 40 мільйонів з галузі охорони здоров’я, яка недофінансована на 177 мільйонів - це абсурд, - наголосила Ольга Задорожна.
 
За її словами, нині в закладі перебуває 111 пацієнтів, 89 з яких - жителі Вінницької області, 17 - з Чернівецької області та семеро - з Черкаської. Утримання пацієнтів з інших областей лягло на плечі бюджету Вінниччини, хоча у Дніпрі є спеціалізована лікарня для таких хворих з усіма умовами їх утримання та державним фінансуванням. Річне утримання одного такого пацієнта обходиться у 263 тис. грн.
 
Чернівецька область уклала з нами угоду, але не виконала своїх зобов’язань. За рахунок бюджету Вінницької області ми витратили 3,5 млн грн. Ми ці кошти взяли з кишені наших обласних закладів. На утримання семи пацієнтів із Черкаської області, з якою ми взагалі не уклали договорів, витрачається понад 1 млн грн. Ми віддали іншим областям 4,5 млн грн, і це в минулому році, коли ми жили в "ковіді”, коли у нас не було коштів, ми їх шукали і стягували з наших медзакладів, - пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я та реабілітації облдержадміністрації.
 
Також Ольга Задорожна акцентувала на тому, що після реорганізації медперсонал психіатричної лікарні №2 звільняти не будуть. Пацієнти з Вінниччини теж надалі отримуватимуть необхідне лікування:
 
Пацієнтів не переводимо, - сказала вона. - Ми залишаємо загальний та посилений режим - для таких хворих створені умови, адже це спецзаклад. Повністю буде збережений весь медичний персонал, там працює 11 лікарів.
1