Буковина прихистила майже 300 тимчасових переселенців  зі Сходу і Криму, більшість яких голосуватимуть в Чернівцях

Буковина прихистила майже 300 тимчасових переселенців зі Сходу і Криму, більшість яких голосуватимуть в Чернівцях

23.05.2014, 15:09

Станом на 22 травня до органів виконавчої влади на місцях, фондів, волонтерів звернулося 299 осіб, з яких 76 громадян переїхали зі Сходу України. Більшість звернень пов’язані з тимчасовим поселенням, переведенням виплати пенсій з АР Крим, влаштуванням дітей до школи та садка, реєстрації місця перебування. Із вказаної кількості 63 особи виїхали за межі краю, повідомляє департамент соціального захисту населення облдержадміністрації. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Так, до органів Пенсійного фонду України в Чернівецькій області звернулося 37 осіб щодо переведення виплати пенсії з АР Крим та м. Севастополь. Щодо всіх зазначених осіб були  направлені відповідні запити з витребування пенсійних справ та прийнято рішення про взяття на облік за фактичним місцем проживання. До міськрайуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 15 осіб щодо надання різних видів соціальних допомог. Всім громадянам, що вимушені були переїхати, допомоги нараховані і призначені, 9 осіб уже отримали виплати призначених допомог.

Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області налагоджено роботу щодо надання інформаційних і соціальних послуг окремим  громадянам і сім’ям з АР Крим та м. Севастополь. Працівниками відповідних центрів проінспектовано 27 таких сімей та 9 осіб, всім надано необхідну допомогу.

До Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації звернулася 52 особи. Клопотання переселенців в основному стосувались забезпечення продовження навчання і здобуття освіти у шкільних навчальних закладах, влаштування дітей у ДНЗ. Всі побажання із зазначених потреб задоволено.

Окрім цього, також надаються адміністративні послуги та необхідна допомога працівниками Управління державної міграційної служби України в Чернівецькій області. Зокрема, у 10 громадян прийнято документи на отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон; видано 8 паспортів громадян України на заміну втрачених; зареєстровано місце проживання 27 громадян та ін.

Наразі в області за медичною допомогою звернулося 63 особи, з яких 48 дітей, всім надано необхідну медичну допомогу.

За повідомленням в. о. керівника Чернівецького обласного центру зайнятості Ольги Шевчук, зараз для служби одним із найактуальніших є питання забезпечення роботою мешканців Автономної Республіки Крим та східних областей держави. Про це повідомляє сайт vidido.ua.

За останні кілька тижнів фахівці центру більше 40 переселенців проконсультували стосовно питань працевлаштування, а 17 осіб цієї категорії звернулися за соціальними послугами. 7 осіб перереєстровано з інших областей та надано статус безробітного з виплатою допомоги по безробіттю, а 3 вже працевлаштовані.

Загалом за цей рік до Чернівецького обласного центру зайнятості вже звернулися 268 громадян з інших областей, майже 140 особам вдалося підшукати роботу на Буковині. У пошуку роботи перебувають по 3 особи із Луганської та Донецької, 2 з Одеської, 1 – з Дніпропетровської областей, повідомили у прес-службі Чернівецької ОДА.

Нагадаємо, 230 вимушених переселенців візьмуть участь у голосувння 25 травня у Чернівця.

1