Бухарест занепокоєний діями СБУ в румунському центрі в Чернівцях

Бухарест занепокоєний діями СБУ в румунському центрі в Чернівцях

13.06.2018, 13:07

Міністерство закордонних справ Румунії висловило занепокоєння щодо прав румунської громади в Україні після рейду СБУ в румунському культурному центрі в Чернівцях.

Про це повідомляє Balkan Insight.

МЗС Румунії повідомило, що інцидент обговорювався під час зустрічі між державним секретарем Румунії та послом України в Бухаресті Олександром Банковим.

"Румунська сторона наголосила на необхідності поваги з боку української влади прав румунської меншини та уникнення будь-яких дій, спрямованих на порушення цих прав, або які можуть бути інтерпретовані як залякування", - заявили в МЗС.

 СБУ на своєму сайті 11 червня повідомила про проведення слідчих дії в одній із громадських організацій в Чернівцях, представники якої поширювали матеріали, що можуть містити заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави.

За інформацією Служби безпеки, під час публічного заходу в обласному центрі демонстрували картографічні зображення території Чернівецької області у складі так званої "Великої Румунії".

"Співробітники СБ України встановили, що надруковані карти виготовлені для пропаганди "святкування" на території України 100-річчя створення "Великої Румунії". Правоохоронці також зафіксували, що учасники громадської організації поширювали літературу, в якій можуть міститися заклики до відновлення так званої "історичної справедливості" через анулювання існуючих міжнародно-правових і міждержавних документів та "повернення" територій Північної Буковини, Північної Бессарабії та Південної Бессарабії до складу румунської держави", - йдеться у повідомленні.
 
Фото прес-служби СБУ
  
Джерело: https://www.eurointegration.com.ua/rus/news/2018/06/13/7083027/
1


КОМЕНТАРІ (4)

avatar

Ion

13 червня 2018 18:38

Чому Бухарест не називає конкретно чим він занепокоєний, які саме порушення прав вбачає в проведених обшуках? адже з повідомлень все відбувалось в рамках чинного законодавства України. З їхнього занепокоєння випливає, що  громадянин України румунського походження можуть робити все, що хочуть і покарання не буде бо вони румуни.

avatar

Ion

13 червня 2018 18:45

Святкувати румунські свята можна, але в Бухаресті. Яке відношення Україна має до сторіччя утворення "Великої Румунії"?Окупація українських земель не є приводом для відзначення цього свята на території нашої держави! 

avatar

Marin

13 червня 2018 18:52

«Бухарест занепокоєний!... Ви шо смієтесь? Занепокоєний він, поваги вимагає. Коли я вчився в хотинському технікумі, то в моїй групі був один «занепокоєний». Дівчата йому поваги не давали. То він сам себе задовольняв тихенько, нічого ні у кого не вимагав. Тому якшо офіційний Бухарест хоче «поваги» то най поможе собі сам і забере з Чернівців свою видру Елеонору Молдаван. Бо вона відповідає за румунський сепаратизм в області. Вона вимагала створити центр Гурмузакі. Вона поставила Терицану ним керувати. До неї біжить ділитися грішми з румунських паспортів заступник Терицану великий україножер Патраш. «Уникати будь-яких дій, спрямованих на порушення прав»??? Це вони про що? Що українська влада має перестати заважати Елеонорі, Патрашу і Терицану прямо на Кобилянській заробляти гроші на румунських паспортах?

avatar

Історик

14 червня 2018 09:31