Будинок Прощання на Єврейському кладовищі в Чернівцях перетворять на музей Голокосту

Будинок Прощання на Єврейському кладовищі в Чернівцях перетворять на музей Голокосту

17.12.2015, 01:21

В офісі Асоціації єврейських організацій та общин (Ваад) України у Києві відбулося перше засідання, присвячене початку нового музейного проекту в Чернівцях. Йдеться про історичну будівлю «Бейт-Кадішін» («Лайхенхалле» – Будинок прощання) на єврейському кладовищі.

Виникла ідея відреставрувати її і створити там музей Голокосту на Буковині, як філію Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини. Її підтримано єврейською громадськістю, істориками, дослідниками Голокосту, організаціями вихідців з Буковини за кордоном.

Нещодавно посольство Німеччини в Україні запропонувало внести чималу суму на відновлення будівлі «Бейт-Кадішін».

Засідання відкрив голова Ваада України, ініціатор створення нового музею Йосип Зісельс. На його думку вже потрібно шукати дизайнерів і фахівців з організації музейних експозицій, налагоджувати контакти з усіма зацікавленими організаціями та з особами, які готові взяти участь у проекті.

Директор Київського Інституту юдаїки Юлія Смілянська запропонувала розглянути концепцію музею, виходячи з того філософського та літературного потенціалу, який проявився внаслідок переживання Голокосту саме у чернівецьких євреїв.

Директор Музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір говорив про важливість вирішення практичних питань функціонування музею, про технічну сторону питання. Для комплектації майбутньої експозиції він вважає за необхідне працювати з архівами, співробітництво із зарубіжними істориками та архівістами, пошук документів і фотографій в приватних зібраннях. Це дасть можливість наповнити експозицію матеріалами, які належать до локальної, саме буковинської історії.

Історик і архівіст з Чернівців Марія Никирса також вважає, що робота з архівами може дати величезний матеріал для наповнення експозиції майбутнього музею. Крім того, існує безліч досліджень з окремих питань життя і доль чернівецьких євреїв у період Голокосту.

Учасники наради вирішили наступного разу зібратися в Чернівцях. Зацікавлені у створенні музею Голокосту на Буковині можуть письмово звертатися до дирекції Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини з пропозиціями та ідеями.

1