Бойовики знищили барельєф Стусу в Донецьку

Бойовики знищили барельєф Стусу в Донецьку

06.05.2015, 01:30

Бойовики демонтували у Донецьку барельєф українському поетові Василю Стусу, який був розміщений на корпусі філологічного факультету Донецького національного університету. Про це повідомила журналістка Лариса Лісняк на своїй сторінці у Facebook.

“Донецьк сьогодні. Все… зняли… тихцем… А після свят мали відбутися консультації з приводу барельєфа Стусу”, – написала вона.

Раніше барельєф біля філологічного корпусу Донецького національного університету, де вчився поет, запропонували зняти на засіданні так званих “народних зборів”.

У так званого «керівництва»  Донецького національного університету, що залишився на території окупованої частини Донбасу, ніхто не питав дозволу на демонтаж барельєфа українського поета і правозахисника Василя Стуса на колишньому корпусі філологічного факультету.

Про це Укрінформу сказали в профспілковому комітеті і ректораті самозваного «вишу».

«Ми дізналися сьогодні тільки про те, що зняли барельєф і вивезли. Нас чомусь не запитали, коли займалися демонтажем, навіть ректору не доповіли про те, що вони це роблять. Отже і ректор в нічого не знає, він не може сказати, що відбувається», - сказали співбесідники агентства.

Водночас працівники університету додали, що навіть не хочуть коментувати демонтаж, оскільки "і так зрозуміло, що це святотатство".

Колишня викладачка  ДонНУ, яка брала безпосередню участь у підготовці і установці барельєфа Стуса, розповіла, що рішення про встановлення пам'ятного барельєфа відомого земляка поета Василя Стуса міська рада прийняла ще в 1994 році за ініціативою обласної організації ВО «Просвіта». Проте відкрили його 7 років опісля - 21 вересня 2001 року в присутності родичів поета – рідної сестри Марії Стус і сина Дмитра Стуса. Тоді, в 2001 році, міськрада витратила на виготовлення барельєфа, який виконано з бронзи і елементів червоного граніту, 78 тис. грн.

Тепер же родичі поета, дізнавшись про намір нинішньої "влади" Донецька зняти барельєф, просили не знищувати його і віддати їм як пам'ять про рідну людину, зазначила викладачка

Нагадаємо, через складну суспільно-політичну ситуацію на сході України, продовження збройного конфлікту на території м. Донецьк, з метою збереження життя і здоров'я громадян України Міністерством освіти і науки України було вирішено про перенесення діяльності ДонНУ в м. Вінниця - наказ № 1084 від 30.09.2014 р. «Про| організацію освітнього процесу Донецького національного університету України в місті Вінниця»

 Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Донецьку минулої ночі демонтовано барельєф українського поета і правозахисника Василя Стуса на корпусі філологічного факультету Донецького національного університету. Питання про знесення цього барельєфа обговорювалося на так званій сесії «парламенту ДНР». Тамошні «депутати» хотіли замінити його погруддям розвідника Миколи Кузнецова.

Василь Стус (1938-1985) з 1940 року жив в Сталіному (назва Донецька з 1924 по 1961 рік), куди перебралися його батьки з Вінниці. Навчався в Сталінському педінституті, працював на шахті, вчителем у школі, літредактором місцевої газети. Потім переїхав до Києва, де почав правозахисну діяльність. Активіст, член Українського  Хельсінської спілки, Стус боровся із системою, відмовився від радянського громадянства. Був політв'язнем у СРСР. Помер в таборі на Уралі.

Після себе поет Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладена англійською і надрукована на Заході.

 

Джерело: День

На фото: Так раніше виглядала стіна. Фото з сайту shukach.com

1