Без оновлення застарілих будівель та системи протипожежної безпеки чернівецькі підприємства горітимуть все частіше, - думка

Без оновлення застарілих будівель та системи протипожежної безпеки чернівецькі підприємства горітимуть все частіше, - думка

21.07.2020, 22:40

NOTRE-DAME DE PETIT PARIS, АБО ЧОМУ БЕЗПЕКА ВИРОБНИЦТВА — ЗОВСІМ НЕ ІГРАШКА

13 липня 2020 року я вирушив у маленьку рутинну подорож містом у справах і несподівано побачив на горизонті, що на місто в черговий раз “йдуть сірим шнуром печеніги”. 

Спершу думалося, що знову горить (в черговий раз) сміття, або нашою “ультрасучасною” залізницею знову проходить “екологічно чистий” потяг. Але ж і дим ставав аж занадто інтенсивним для цього. Відчуття того, що сталося щось неладне, посилилося після того, як я побачив з вікна тролейбуса, який віз мене додому, що дим не зупинився. 

            Лишень переглянувши стрічку новин,  я дізнався, що сталося дійсно дещо неладне. Минулого року за подібних обставин згорів Собор Паризької Богоматері. Цього разу подібна ситуація сталася в нас — в “маленькому Парижі”, однак тепер все занадто банально — горів старий індустріальний корпус. 

  Варто сказати, що підприємство “Розма”, на якому колись працювали мій покійний дідусь та бабуся (многая їй літа!), є одним із найбільших платників податків в муніципальний бюджет. Воно регулярно створює нові робочі місця в регіоні. 

Те, що морально застаріле виробниче обладнання треба якось оновлювати всім зрозуміло — інакше неможливо конкурувати з куди більш просунутими підприємствами за ринки збуту. Однак для того, щоби зрозуміти, що систему протипожежної безпеки та оповіщення теж потрібно оновлювати, потрібно було не спати на заняттях з БЖД, Цивільного Захисту та Охорони Праці. Так, це важливо. 

Оновлення виробничих потужностей без оновлення застарілих будівель та систем безпеки — це як встановлення мотору від сучасної іномарки на стару таратайку “Запорожець” або “Трабант” - ефективно, ніби сучасно, але небезпечно. Так і тут, нове обладнання створює невиправдано високе навантаження на стару систему живлення, і застарілі системи протипожежної безпеки не витримують! Не факт, що страхова компанія зможе відшкодувати настільки масштабні збитки! 

Також, зберігати органічні мономери, полімери яких і виробляє (в різних формах) підприємство, теж потрібно вміти. Адже низькомолекулярні ненасичені вуглеводні є легкозаймистими – вогненебезпечними речовинами. Їх потрібно зберігати в інертній атмосфері (яку потрібно підтримати) та без доступу повітря (якого потрібно уникнути). Результат нехтування нормами безпеки ми бачили на власні очі! 

Так. Індустріальне підприємство потрібно зберегти. Однак оновлювати потрібно не лишень обладнання, але й індустріальні корпуси та систему живлення. Таким чином збільшення виробництва буде ще інтенсивнішим, економічний стан міста буде покращуватися. І місто знову можна буде назвати “маленьким Парижем”. Сподіваюся, з позитивної точки зору .

 

Влад Горенюк

 

1