Австрійський та американський психолог Вільгельм Райх жив у Южинці

Австрійський та американський психолог Вільгельм Райх жив у Южинці

27.12.2013, 19:22

УЧЕНЬ Зігмунда Фрейда, який намагався зацікавити Альберта Ейнштейна дослідженнями біоенергетики, Вільгельм Райх — знаменитий буковинець. Серед біографій земляків, які краєзнавці перебирають, біографії Райха, ймовірно, нема рівних.

Вільгельм Райх народився 24 березня 1897 року в Доб-ринівцях Заставнівського району. На той час Північна Буковина, за словами доктора Райха, “була найбільш далеким форпостом німецької культури”. Насправді окраїна імперії — східна провінція Австро-Угорщини. Сім'я переїхала на проживання в Южинець, де батько керував маєтком. Тут, в маєтку батька, провів своє дитинство і юність хлопчик, якого сьогодні лікарський світ знає як Вільгельма Райха — психотерапевта, що обґрунтував ідеї біоенергетики і розробив лікування неврозів, діючи на тіло людини. Ось як він описує своє оточення в дитинстві: “Мій батько-фермер разом з дядьком моєї матері орендував досить великий маєток...

Моїм першим вчителем була моя мати, також німецькомовна. Дуже важливо для моїх батьків було, щоб я не розмовляв на ідиш. Це в нашому оточенні вважалося ознакою неотесаності. Вживання якихось виразів на ідиш тягнуло за собою суворе покарання...”. Незважаючи на єврейське коріння, батько Леон Райх вважав себе німцем по культурі, тому в будинку дозволялося говорити тільки німецькою. Мати, Цецілія Ронігер, була дуже красивою. Мусила у всьому підкорятися чоловіку, бо в нього був складний характер. Мав Вільгельм молодшого брата.

Сьогодні в Южинці можна почути ледь вловимі спогади про віддалену ферму за селом по дорозі на Шишківці. В радянський час там розмістилася колгоспна тракторна бригада. Схоже, колись це і був маєток Райхів. При в'їзді в село по обидва боки розкинулися ставки. Ліворуч тягнуться, минаючи Ставчани, до Малятинців, а праворуч — до стецівських земель. Між ставками насипані греблі, що служать людям за дорогу. Старожили з вдячністю згадували, що то Райх насипав ці греблі. Сім'я Райхів належала до тих асимільованих австрійських євреїв, котрі отримали німецьке виховання. На Буковині таких сімей було немало, особливо в Чернівцях. Туди, в німецьку гімназію, і відправив батько свого первістка.

Коли Віллі було чотирнадцять років, мати наклала на себе руки, а через три роки від туберкульозу помер і батько. У сімнадцять років Вільгельм став повним сиротою. Закінчивши гімназію, юнак повернувся господарювати на ферму, але почалася Перша світова війна. Одного літнього ранку він побачив, що фронт проходить у кількох сотнях метрів від будинку і це підштовхнуло його до втечі. Він вступив до австрійської армії, якийсь час воював в Італії.

У 1918 році Райх вступив до Віденського університету. Він захопився психіатрією, став ревним послідовником Зігмунда Фрейда. Через рік вступив до Віденського психоаналітичного товариства і розпочав практику як психоаналітик. Тут, в університеті, він познайомився зі своєю першою дружиною — майбутнім медиком Анною Пінк, яка згодом теж почала займатися психоаналізом. В.Райх брав активну участь в організації першої психоаналітичної клініки у Відні й незабаром став її віце-директором (1922 р.). З 1924 року молодий лікар став директором першого в країні інституту психоаналізу, де пройшло підготовку чимало психоаналітиків. Весь цей час він був клінічним асистентом Зігмунда Фрейда. Стосунки учня і вчителя розвивалися не безхмарно. Фрейд часто конфліктував зі своїми учнями, якщо ті починали наполягати на своїх поглядах. Розрив між Фрейдом і Райхом відбувся скандально та бурхливо. Райха навіть виключили з впливової спілки психоаналітиків. Пізніше Вільгельм Райх з безжалісністю аналітика напише в своїй автобіографії, що, крім його основного компоненту — сексуальних захоплень, йому були властиві шалені амбіції, честолюбство, які часто визначали його долю.

Не лише наука і лікарська практика цікавила в ті роки В.Райха. Молода енергія потребувала політичної активності. Особливо привабливими для нього були ліві. Райх стає марксистом і в 1929 році вступає до Комуністичної партії. Політичні суперечності й розбіжності в поглядах на причину неврозів закінчилися розривом з однодумцями. Райх залишає Відень, переселяється до Берліна, де починає створювати клініки сексуальної гігієни для робітників, організовує гуртки зі статевого виховання батьків і дітей по всій Німеччині. Згодом з'ясувалося, що його мало хто розуміє. Майже одночасно його виключають і з партії, і з психоаналітичної асоціації.

Ідеї Райха випереджували час на багато років наперед і тому не влаштовували тогочасне суспільство. Створена Райхом програма лікарень у 30-х роках виглядає, на диво, сучасною.

САМЕ в цей час він починає писати свою першу знамениту книгу “Фашизм і психологія мас”. Зауважимо, що Гітлер ще навіть не прийшов до влади, а Райх вже розгледів жах, що насувається. Висновки вченого були приголомшливі.

Лікарі, звісно, ставлять діагноз пацієнтам. Але щоб лікар поставив діагноз усьому людству — це справді щось виняткове. “Фашиста треба шукати не в німцях, а в будь-якій маленькій людині. В самому собі, — заявив Райх, — ми не усвідомлюємо свого фашизму. Ненависть до будь-якої категорії людей чи нації вже є ознакою фашиста. Це означає, що іншого не прирівнюють до себе, що в ньому менше душі, життя, прав, гідності”. За Райхом, дуже часто політична риторика в своїй основі є фашистською, навіть коли про це і не думають: “Вони обіцяють тобі не особисту, а національну свободу, не власну значимість, а національну велич. Вони не кажуть ні слова про самоповагу, зате сурмлять в усі сурми про необхідність такої поваги до держави. Оскільки поняття “особиста свобода” і “власна значимість” втрачають для тебе будь-який зміст, та гасла “національної волі” і “національних інтересів” приводять тебе в такий же захват, який відчуває собака, коли кинути йому кістку”.

Криза кар'єри Райха співпала з кризою в країні — в 1933 році до влади приходить Гітлер, перемагаючи своїх супротивників. Райх змушений покинути Німеччину і переселитися до Данії. Ще треба згадати розлучення з першою дружиною, яка не захотіла виїхати з Німеччини. Через деякий час в Данію переїжджає знайома Райха, балерина Ельза Лінденберг. Райх одружується з нею. Але і тут він пробув недовго. Ті ж причини змусили його перебратися до Швеції, потім — Норвегії. Переїхавши в Осло, починаючи з 1935 року, Райх проводить свої біологічні і психологічні досліди протягом 5 років. Його захоплення не проходить для нього даремно: в газетах починають проти нього цькування, заперечуючи навіть сексуальну основу неврозів — основу фрейдизму.

Рятівна пропозиція на-дійшла з Америки в 1939 році, куди він вирушив в якості ад'юнкт-професора медичної психології. Благословенна американська земля прийняла вченого дуже підозріло. Зіграли роль його комуністичне минуле і юність, яку провів недалеко від більшовицької Росії (в Южинці та Чернівцях). Небезпечною здавалася американській владі і книга Райха “Психологія мас і фашизм”, яка вийшла в Європі. Він мусив доводити, що він — не російський чи німецький шпигун.

У НЬЮ-ЙОРКУ Вільгельм Райх створив лабораторію з дослідження універсальної життєвої енергії — оргона. Всі наступні роки він займався розробкою своєї теорії і методики лікування різних хвороб з допомогою концентрації оргонної енергії. Для цього він розробив спеціальні акумулятори і застосовував їх для лікування астми, стенокардії, раку, епілепсії, перевтоми та інших хвороб.

Своїм відкриттям Райх поділився з Альбертом Ейнштейном. 13 січня 1941 року після тривалого листування (листи збереглися) Райх приїхав до Прінстона, де особисто зустрівся з Ейнштейном і протягом п'яти годин вони обговорювали теорію Райха, але великий фізик не підтримав ентузіазм і наукові ідеї колишнього співвітчизника.

У психотерапії дослідження вченого стосувалися таких характеристик людини, як характер, який найбільше проявляється в поведінці, а не на словах. Райх підкреслював, “що слова можуть брехати, а спосіб вираження ніколи не обдурить”. Психічні процеси і риси характеру, на думку вченого, мають свої фізичні еквіваленти, які проявляються у ході, жестах, міміці, позі. Райх аналізував у деталях позу пацієнта, його фізичні звички, щоб дати йому зрозуміти, як з допомогою м'язових “зажимів” пригнічуються ті чи інші почуття. Він розробив комплекс спеціальних фізичних вправ, радив розминати м'язи, щоб зняти напругу.

У сучасній медицині для опису життєвої енергії вживають термін “біоенергетика”, запропонований американським вченим Олександром Лоуеном. З 1940 по 1952 роки Лоуен був учнем Райха, а протягом 1942-1945 років проходив аналітичну терапію. З Райхом він зустрівся у Новій школі соціальних досліджень у Нью-Йорку. Уявлення Райха ґрунтувалися на висновках про те, що космічна органна (оргонічна) енергія функціонує в живих організмах як специфічна біологічна енергія. В цій своїй якості вона керує всім організмом і проявляється в емоціях так само, як чисто в біофізичних рухах органів. Саме ця теорія піддавалася найбільш злісній критиці з боку традиційної медицини.

В 1954 році Управління по санітарному нагляду за якістю продуктів і медикаментів не признає практику Райха. Він продовжує свою діяльність, стверджуючи, що Управління не може бути компетентним у цих нових методах. Його ув'язнюють на два роки за неповагу до суду (невиконання заборони на виробництво оргонних акумуляторів), а Управління добивається рішення про спалення його книг і публікацій. Ось як про це писала газета “Час” від 17 березня 2011 року: “Його книги спалювали і в нацистській Німеччині, і в демократичній Америці. Так не таланило жодному дослідникові й літераторові в XX столітті. Щоб не вгодити ні тим, ні тим, треба було мати винятковий антидипломатичний талант. Райх утік з окупованої росіянами Буковини, від нацистського режиму в Німеччині, від німецької окупації Данії і помер від серцевого нападу у в'язниці демократичної Америки за вісім днів до звільнення (1957 р.)". Доля його книг не обмежилася тільки спаленням. Через десять років після смерті Райх став суперпопулярним, і під час європейської революції 1968 року, яка зробила Європу такою, якою вона є зараз, французькі студенти кидали з барикад в атакуючих поліцейських книгами Райха. Студенти вірили, що поліцейським це поверне здоровий глузд. Його наукові книги читали як модерні проповіді, уривки з книг вченого цитували рок-ідоли шістдесятих, зокрема Боб Ділан, рок-балади про Райха входили до американських хіт-парадів, ролики з цими піснями можна і зараз відшукати в інтернеті. Архіви Райха американський уряд відкрив лише через 50 років після його смерті у 2007 році. Більшість же паперів вагою 6 тонн з результатами дослідів нашого земляка рішенням суду спалили в одному з американських крематоріїв.

Дослідження Вільгельма Райха актуальні і сьогодні. Його вчення використовують не тільки у медицині, а й у таких науках, як політологія, соціологія, філософія.

Мар'яна СТАРОВОЙТ, 
учениця 7 класу Южинецького ЗНЗ І-ІІ ст.

Ольга ПІЦИК,
вчителька української мови
та літератури Южинецького ЗНЗ І-ІІ ст.

freelife.cv.ua

1