Архітектори німецького Любека і українських Чернівців спільно оновлюватимуть  старі частини своїх міст

Архітектори німецького Любека і українських Чернівців спільно оновлюватимуть старі частини своїх міст

03.10.2013, 16:07

Німецько-український партнерський проект між ЧНУ імені Юрія Федьковича, Україна та Університетом прикладних наук міста Любек, Німеччина «Планування та будівництво історичного міста» Червона зала, 3 жовтня 2013 року, 11.00. (Коротка форма: «Партнерство в рамках  історичної частини міста»)

Завдяки існуючим попереднім контактам Архітектурного Форуму Любека (групи зацікавлених громадян та фахівців з будівництва в Любеку) та факультету будівництва, архітектури та прикладного та образотворчого мистецтва Чернівецького національного університету (колишня кафедра будівництва і архітектури), що відбувся в 2010 році, 6 жовтня 2011 року, після двотижневого перебування доцентів Університету прикладних наук Любека, було укладено угоду про співпрацю, в рамках якої передбачалась співпраця в наукових дослідженнях та навчанні.

У 2012 році завдяки програмі "Сприяння демократії в Україні" було організовано два двотижневі компактні семінари зосереджені на тему «Демократія в будівництві», що були успішно проведені в Любеку та Чернівцях, за участі близько 25 німецьких та українських студентів та викладачів напряму «Архітектура та будівництво», в ході якого з’явився спільний інтерес до питань оновлення старих частин міст.

Паралельно, товариством «Архітектурний форум Любека», організовано, на даний момент третій рік поспіль, проходження двома практикантами стажування в архітектурних бюро Любеку, за фінансування приймаючої сторони. В той же час Університет прикладних наук Любека (FHL) надає можливість паралельної участі в освітньому процесі. Завдяки фінансуванню з місцевого фонду у 2013 році став можливим візит шести викладачів для обговорення довгострокових можливостей співпраці.

Завдяки участі інженерів-будівельників з Чернівців та  Любека професійна співпраця поширилась повністю на весь фаховий напрям «Будівництво» в 2013 році. Попередній досвід з обімну показав, що ЧНУ надаючи численних перекладачів та надаючи тимчасове житло (для викладачів), забезпечують важливими ресурсами для подальшої співпраці.

Сам проект «Партнерств в рамках історичної частини міста", в якій беруть участь вітчизняні і зарубіжні університети і бізнес-партнери, передбачає дослідження, розробку і перенесення практичного досвіду міста Любек в плануванні, що відкриває великі можливості для міського середовища та розвитку західно-українського міста. Саме міжнародна співпраця інженерів-будівельників та архітекторів спрямовані на посилення  практичної та фахово-орієнтованої освіти. У той же час німецькі національні партнерські організації сприяють організації та створенню мереж, без участі яких, важко добитися успіху лише на місцевому рівні. Крім того, інтернаціоналізація існуючого німецького наукового потенціалу для обох міст, які мають однаковий розмір, принесе користь - будь то економічні, туристичні, культурні, чи галузі вищої освіти і наукових досліджень. Тема «Реставрації старих частин міста» - являється міжфаховою і охоплює містобудівні та планувальні, технічні аспекти і вирівнює різні компетенції партнерів та університетів відповідно до соціального значення завдання в Україні: відновлення регіональної ідентичності та збереження забутих історичних центрів міст у поєднанні з регіональним сектором будівельної галузі.

Задіяні установи і учасники проекту „Партнерство в рамках  історичної частини міста“

Чернівецький Національний університет ім. Ю. Федьковича (ЧНУ) Україна, відділення будівництва університету прикладних наук Любек (FHL) Німеччина та наступні шість галузевих партнерів і асоціацій об'єдналися в цьому проекті прикладного партнерства:

Спілка архітекторів та інженерів землі Шлезвіг-Гольштейн

Національна спілка архітекторів України, Чернівецька обласна організація, Чернівці

Архітектурний форум Любек, Любек,

будівельна асоціація Гамбург Шлезвіг-Гольштейн

Асоціація німецьких архітекторів - Національна асоціація Шлезвіг-Гольштейн

FHL ONCAMPUS (впровадження електронного навчання прикладних наук), Любек

Очікувані результати

підготовка щонайменше 11 практикантів для архітектурно-будівельних бюро

створення близько 3 будівельних стендів на виставках

здійснення семи симпозіумів, в яких братимуть участь близько 10 -12 українських і німецьких учасників

введення в експлуатацію ефективних державних інтернет-платформ «Інформація старого міста»

робота модуля електронного навчання

практично орієнтовані та дидактичні новостворені формати навчальної програми в ЧНУ

міжнародні дидактичні і навчальні формати на факультеті будівництва та архітектури, прикладного та образотворчого мистецтва ЧНУ (з акцентом на оновлення старого міста)

тісніша співпраця у викладанні регіональної будівельної галузі

підсумкова документація, у разі необхідності, виставкові та інформаційні видання

по зв'язках з громадськістю: ймовірний зв’язок і структура мережі між університетом, місцевими органами влади проектування та культурними установами, а також зацікавленими громадянами, а також старими міськими представниками будівельної промисловості та ремісництва

розвиток мережі з іншими університетами у Львові та Києві, при необхідності, з інших міст, перехід на модель пост-проектного періоду.

1