Аникорупційний форум: гучно, але тіней більше, аніж світла

Аникорупційний форум: гучно, але тіней більше, аніж світла

22.03.2014, 12:07

Організатори антикорупційного форуму у Чернівцях не поскупились на запрошення: мармурова зала Національного університету спершу ледь вмістила науковців, представників правоохоронних органів та громадських організацій зі статусом учасників помічених на спеціальних бейжиках і ЗМІ — преса. До речі, мені, як журналісту, вперше довелось ставити особистий підпис у списках реєстрації, хоча у подібних зібраннях десятки разів раніше цього не вимагалось.

Щодо організатора форуму, то ним стала антикорупційна комісія обласної Народної ради на чолі з Миколою Салагором. Власне, його самого в залі не виявилось, бо як згодом поінформував перший заступник Валерій Руснак, пана Салагора терміново викликали у Київ — хто і для чого присутні в залі так і не довідались.

Після вітального слова ректора ЧНУ Степана Мельничука змогу виступити надали ще двом науковцям університету — економісту Петру Нікіфорову та юристу  Марії Дякур, а потім  і відомому представнику греко-католицької церкви — отцю Валерію Сиротюку. Одразу зазначу, що виступи науковців (нехай       не ображаються) носили переважно лекційний характер для студентів — першокурсників із визначеннями на кшталт, що таке корупція та хабар. Пожвавлення в залі викликало тільки коротке, але змістовне морально-духовне слово священослужителя, якому усі дружньо зааплодували.

Із інформації ведучого і доповідача відтак — Валерія Руснака, ще доречним було дізнатись, принаймні журналістам, що цьогоріч до комісії (вона сформована у лютому) звернулись 47 осіб зі скаргами на корупціонерів та хабарників і 120 чоловік із відповідними пропозиціями. Із поміж адрес фактів корупції і хабарництва називались ЧНУ та Чернівецький державний медичний університет, ряд посадовців і рядових співробітників правоохоронних органів, зокрема державтоінспекції, а також земельних і лісових установ. На подив усіх у цьому списку не виявилось податківців області.

Зрештою, крапку поставлю на власному зауваженні: організатори форуму, а вони не без погорди заявили, що такого в Україні нинішнього року ще ніде не проводилось. Однак, вони не подбали, ані про програму зібрання, ані бодай короткий прес-реліз для медійників, як це зазвичай прийнято робити.

Василь Гейніш,

заступник головного редактора газети «Новий день» (смт Глибока),

заслужений журналіст України

1