Ангельський розповів, де шукатиме гроші на дослідження і зарплату

Ангельський розповів, де шукатиме гроші на дослідження і зарплату

23.04.2019, 10:28

Кандидат на посаду ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та чинний в.о. ректора вузу Олег Ангельський розповів, де, у випадку його обрання на цю посаду, він шукатиме гроші на проведення досліджень, а також на зарплати викладачам.

- Базовий рівень фінансування, так як це є на Заході, має забезпечувати держава.  Показник державного фінансування західних університетів, наприклад, становить від  30 до 60 відсотків. Решту – університети заробляють самостійно. Для наповнення університетського бюджету, наприклад, плануємо залучати на навчання студентів-іноземців. Нині їх в ЧНУ навчається понад шість десятків. Роботу в цьому напрямку теж буде продовжено. Для цього, в тому числі, відкрили Центр Конфуція, який сприятиме залученню студентів з Китаю. Створення відповідних умов для проживання студентів з інших країн дозволить вузу вже наступного навчального року гарантовано набрати на навчання ще шістдесят іноземців.

- Не хочу теоретизувати, просто поставлю за приклад роботу того інституту, яким керував і поки керую. Для того, щоб покращити матеріальне забезпечення, ми зробили ставку на розвиток науки. Обсяг виконаних наукових досліджень, здійснених  працівниками інституту за ті п’ять років, відколи я його очолюю, довели до 12 мільйонів гривень. Це кошти, які через міністерство надійшли до нас з Державного бюджету. Ці гроші дозволили практично кожному працівнику інституту – викладачам і науковим співробітникам – працювати на  півтори ставки. В інституті практично немає такої проблеми, як плинність кадрів, притаманної для багатьох сучасних вузів. Цю модель варто розвивати. Торік мені особисто вдалося виграти грант строком на п’ять років у розмірі 10 мільйонів для створення спільної українсько-китайської оптичної лабораторії, яка працюватиме при нашому вузі.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ангельський розділить функції проректора з економічних питань і головного бухгалтера для подолання фінансової кризи

- Гуртуємо навколо університету бізнесменів для фінансової підтримки наукових досліджень. За підтримки чернівецьких бізнесменів відбулося організаційне засідання присвячене створенню «Інноваційного фонду розвитку Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича». Стратегічною метою роботи Фонду є різноманітна підтримка науково-інноваційної діяльності університету, а також фінансова допомога в формуванні новітнього середовища знань та механізмів їх засвоєння.

- Крім цього, за рахунок фонду економії заробітної плати, часткового перерозподілу спецкоштів, відновлення рейтингової системи матеріального стимулювання можна вже зараз суттєво покращити  фінансове забезпечення професорсько-викладацького складу. Працюєш добре – отримуєш півтори-дві зарплати. Впевнений, що таким чином нам вдасться підвищити зарплату працівникам. 

Джерело: https://molbuk.ua/

ДОВІДКОВО: 

24 квітня з 12:30 до 13:30 у Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбудеться зустріч представників ЗМІ з кандидатами на посаду ректора університету Олегом Ангельським, Миколою Боднаруком, Романом Петришиним.

Нагадаємо, що вибори ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбудуться 25 квітня 2019 року. Уперше вони проходитимуть за новим Законом «Про вищу освіту», відповідно до якого у виборах мають право брати усі штатні науково-педагогічні працівники, а також обрані делегати від студентства та допоміжного персоналу. Загалом, участь у голосуванні візьмуть 1648 осіб

Також з метою сприяння професійній діяльності журналістів, надання відповідної інформації, створенню умов для здійснення запису і передачі інформації, проведення інтерв'ю, отримання коментарів посадових осіб, закликаємо представників  ЗМІ пройти акредитацію на виборах ректора університету (деталі у прикріпленому Положенні). 

1