Андрій Курков у Чернівцях розповів про свої мандри Литвою, 'Жальгіріс' і нову книжку 'Шенгенська історія'

Андрій Курков у Чернівцях розповів про свої мандри Литвою, "Жальгіріс" і нову книжку "Шенгенська історія"

29.11.2016, 13:59
Український письменник Андрій Курков у Чернівцях презентував новий роман «Шенгенська історія». Його твори – у топ-десятці бестселерів Європи, їх перекладено на 36 мов світу.  

28 листопада до Чернівців із презентацією роману "Шенгенська історія"приїхав відомий письменник Андрій Курков. Представлення книжкової новинки відбулося на філологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та у Науковій бібліотеці нашого навчального закладу

Директор Наукової бібліотеки ЧНУ Михайло Зушман зауважив, що кожна з книг Андрія Куркова варта окремої розмови у професійному колі, найновіше ж видання уже починаючи з заголовка обіцяє повести мову про одне з найактуальніших геополітичних питань – закордонні поїздки та переїзди і психологію еміграції.

Як писався перший роман не про Київ («Львівська гастроль Джиммі Хендрікса»), що дають досвітні розмови на вулицях іншого міста та яка вона – справжня Литва, - такі вектори розмови були окреслені упродовж зустрічі з автором-мандрівником, автором-психологом, який відкривав чернівчанам головні таємниці власної творчості. Зізнається: ще не знає, чи писатиме роман про Чернівці (саме таке запитання озвучила аудиторія в контексті географії романів Андрія Куркова), проте саме у цьому місті його улюблена книгарня – «Букініст», де є головне: запах книг та атмосфера читання.

Як зазначив Андрій Курков, "Шенгенська історія" - це не роман проти еміграції, як би могло здатися на перший погляд. Це застереження від необдуманої еміграції у будь-яку країну наугад, не знаючи її специфіки та правил. 

- До Литви я їжджу десь з 2004 року, бував там 40 чи 50 разів, об'їхав всю країну, маю там багато друзів, жив у різних куточках країни, - розповідає А. Курков. І саме в Литві розпочинається мій роман, продовжується його дія в Англії та Франції.

Також автор під час презентації розповів, що перед тим як взятися до книги про іншу країну, знайшов там багато цікавих героїв. Розповів чернівчанам і про один із міцних національних напоїв Литви - "Жальгіріс" і про завод, де вироблялисґ всі "чорні ящики" для літаків Радянського союзу і багато інших цікавинок про Литву. 

«У романі один із персонажів, якого звати Кукутіс, був першим литовцем, який перейшов кордон, коли кордону вже зник – опівночі 21 грудня 2007 року. Головні герої – литовці, не головні – французи, англійці, серби, боснійці, румуни, тобто вся Європа. І в цій Європі не вистачає українців, і вони з’являться там скоро, коли буде безвізовий режим», – пояснив автор.

 Пригоди, драматизм, комічні ситуації і благополучна розв’язка – усе це чекає читача роману Андрія Куркова "Шенгенська історія", знайти яку можна у книгарнях нашого міста.

«Щодо того, чи видаюся я в Росії і чи є мої твори там – з 2014 року вже ні. І я би не сказав, що це погано: якщо там такий відсоток підтримує політику Путіна – очевидно, що це справді не мій читач», - розмірковує Андрій Курков.
 
Характеризуючи власний підхід до осмислення світу, жертує: «Я – хронічний оптиміст. Це не лікується, нічим. А в деяких моментах я «чорний опитиміст». Як це? А це коли людина розуміє, що все буде добре, лише не знає, чи вона до того доживе».

Наразі "Шенгенська історія" вийшла на російській мові, незабаром побачить світ її українська версія.

Андрія Куркова називають найвідомішим українським літератором і кіносценаристом у світі. Він – член Європейської кіноакадемії, активний прихильник Майдану, несе проукраїнську позицію у світ, а ще – відкрита щира людина. Цей автор настільки популярний у Західній Європі, що його книжки розвішані у трамваях Австрії і Швейцарії. «Вперше це було у місті Берн, Швейцарії, там книжки підвішували в трамваях на рейках, за які триматися, і люди могли читати стоячи», – згадав письменник.

Зазначимо, що відбулася презентація з ініціативи директорки книжкового магазину "Букініст" Марини Лібанової. Адже саме вона запросила письменника до Чернівців.

- Ще не знаю, чи писатиму роман про Чернівці, але про мою улюблену книгарню «Букініст» розповідь написав, – сказав Курков у Чернівцях.

Джерело: https://pogliad.ua/, сайт ЧНУ, bukinfo.com.ua, zaxid.net, Чернівецький промінь

 

 
1