Анатолій Гриценко розповів, як буде рятувати вітчизняну економіку

Анатолій Гриценко розповів, як буде рятувати вітчизняну економіку

27.02.2019, 22:37

Політик Анатолій Гриценко 20 лютого здійснив робочу поїздку до Чернівців. Тут він поспілкувався з журналістами, зустрівся з працівниками ТОВ «Чернівецький машзавод», зустрівся з чернівчанами.

- Нинішня економічна модель веде економіку до колапсу. Не більше і не менше. Ознаки цього колапсу, або риси цієї моделі, добре відомі, - заявив Анатолій Гриценко під час спілкування з чернівчанами. 

Перше. Економічно активне населення мільйонами виїздить з країни. Ця проблема актуальна вже не тільки для Західної України, як було ще кілька років. Харківщина, Одещина, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв – з усіх цих місць їдуть люди.

Друге. Ті, хто залишаються, переважно старшого віку. Тобто ця частина населення України старіє. Воно об’єктивно не може не що інноваційний сектор економіки розвивати,  а просто підтримувати її на плаву.

Третє. Корупція процвітає і її ніхто не чіпає. Масштаби корупції, ми порахували, це 400 мільярдів гривень на рік, які не доходять до бюджету. І від того немає ні гідних зарплат, ні гідних пенсій, ні гідних медицини, освіти, соціального захисту.

Четверте. Монополізм процвітає і з ним ніхто не бореться. Всі ключові сектори – монопольні: газ, нафта, вугілля, металургія, авіаперевезення, хімія… Немає рівних умов для економічної конкуренції, яка включає активних, що хочуть започаткувати власну справу.

Непомірні борги, які нарощуються.  Країна постійно на грані дефолту. Перехоплюють то в МВФ, то, як восени минулого року,  беруть у банків доларові кредити під величезні відсотки. На 5-10 років наперед майже під десять відсотків. Тобто яма цього колапсу закладається далі.

У бюджет закладено приблизно 420 мільярдів гривень тільки на обслуговування і виплату боргу в цьому році. Це катастрофа. І після тих угод, які підписали Яценюк, Яресько, Гонтарєва і Порошенко, це далі буде нарощуватися.

Очевидно, що на рубежі 2014-2015 року, тодішнє керівництво уряду і держави, повинні були зайняти твердішу позицію на переговорах з зарубіжними партнерами, включаючи фінансових партнерів. І тоді, коли партнери були готові підставити плече у воєнно-технічному плані. Треба було добиватися списання боргів, були для того підстави. Україна захищає не тільки себе, а й Європу. Але сталося те, що сталося. 2015 року Яресько, Порошенко, Яценюк і Гонтарєва вийшли до людей і заявили, що потерпіли чергову перемогу. Вони тоді підписали угоду про реструктуризацію. Вбивчу угоду. До 2019 року відклали виплату боргів, зрозуміло чому. А далі виплата такими темпами, що вбиває економіку. Ми розуміємо масштаб цієї ями.

І ще субсидії, які непідйомні для бюджету, на них наживаються монополісти. Це вбиває мотивацію до енергозбереження енергоефективності.

І плюс Пенсійний фонд. У нас немає ефективної пенсійної системи, коли б людина надійно накопичувала собі заощадження в ході трудової діяльності. Пенсійна система фактично працює в режимі онлайн. Тобто тим людям, які вже не можуть працювати, пенсії виплачують ті, хто працює зараз. Фактично за рахунок державного бюджету.

Кількість тих, хто потребує соціальної допомоги, збільшується через війну. Через необхідність підтримки тих, хто пройшов через фронт, або їхні родини. Це ті, кого називають неприємним словом пільговики. Я його не люблю.

Це колапс. Так не може продовжуватися. Ще два три роки і в Україні залишаться тільки ті люди, яких треба підтримувати через пенсії і соціальну допомогу. Без жодного перебільшення можу на цифрах довести те, яка прірва насувається. Тим більше, що зараз під вибори пішли «хатєлкі», там монетизація, там підвищення… Аби тільки президент, він же кандидат, залишився в кріслі. Дуже небезпечні ігрища з економікою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривню в Україні обвалили штучно за зразком 2008 року, - Гриценко у Чернівцях

Економічний блок моєї програми розроблено спільно з Українською радою бізнесу, це 62 промислових асоціації, з врахуванням тих викликів, які треба вирішувати.  Це програма з нульовою толерантністю до корупції.

Впровадження цих заходів дозволить економіці зростати не від 1 до 3 міфічних відсотків, які декларують зараз, а одразу на 10.  Ми вже зараз шукаємо вихід для України з фінансового зашморгу. Виходять і на нас ті самі зарубіжні кредитори, у яких є усвідомлення, що підписане в 2015 році – Україна просто неспроможна виконати. Бо Україна зникне, як економіка.

Дефолт може мати дуже важкі наслідки. В умовах монопольної олігархічної економіки дефолт може обвалити економіку і гривну до 70-100 гривень за долар. Нам такого колапсу не потрібно. Мусимо знайти рішення прийнятне для всіх.  Попередні консультації з цими кредиторами показує, що це можливо.

Але в Україні має бути влада, яка тримає слово, користується довірою партнерів. І друге, паралельно в Україні має бути захищене право власності, не імітація, а реалістична боротьба з корупцією.

Антимонопольний комітет України, у разі моєї перемоги, буде структурою потужнішою, ніж Генеральна прокуратура. Я не впевнений, що навіть серед присутніх тут, обізнаних журналістів, є такі, які зможуть назвати прізвище нинішнього голови Антимонопольного комітету України. Ніхто не знає. А це прізвище повинне звучати голосніше, ніж прізвище прем’єр-міністра України. Отоді не буде монопольних секторів. Не буде диктату ціни, неякісних послуг, і всього іншого.

Підприємці зможуть спокійно працювати чесно сплачуючи податки. І робитимуть це всі. Держава буде чесно, прозоро, розподіляти кошти, сплачені у вигляді податків.

Робочі місця ніби є, але високооплачуваних – мало. І тому активні люди, щоб вижити, виїжджають. Їм жодним чином не можна докоряти, вони змушені так чинити. Наше завдання – повернути їх. Я сказав, що йду на один термін – за 5 років це можна зробити. Досягнути позитивного тренду, щоб поверталися більше, ніж виїжджають. Балтійські країни так само пройшли через це. Зафіксували повернення – років через п’ять. Коли в країні стає безпечно, надійно, впевнено, люди повертаються. Моє завдання на 5 років, зробити так, щоб ми спільно з промисловістю могли платити людям польську зарплату.

Тільки коли виробляється продукт, тільки коли є робочі місця з гідною зарплатою, тільки коли є що ділити, тільки тоді вирішуються всі питання добробуту. Інакше країни не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко у Чернівцях заявив про потребу узаконити право на подвійне громадянство для українців

Питання подвійного громадянства, яке з цим пов’язане – дуже непросте. Але від нього не можна ховатися, вдаючи що цієї проблеми не існує. Ви питали про громадянство західних країн, а чимало мешканці східних областей мають ще російське громадянство. Є Конституція, в якій є норма про одне громадянство. Очевидно, що з урахуванням масштабу і глибини проблеми нам треба провести загальнонаціональну дискусію і вийти на інше конституційне рішення цього питання.  Це питання потрібно вирішити економічно і соціально, бо люди, які беруть паспорти інших держав, це наслідок невлаштованості і недовіри до своєї країни. Паспорт України має стати перепусткою до привабливого і безпечного життя, для себе і дітей.  Потрібен системний підхід.  

Підходити до цього питання вибірково, як тепер робить президент, не можна. Побачили в одного депутата канадський паспорт – викинули, побачили у Насірова британський – залишили. А Супрун з американським тягають по судах.

Ця дискусія буде непростою, але в Конституції врешті-решт треба зафіксувати, отримавши підтримку людей, право на громадянство іншої держави. За винятком, державних чиновників, особливо тих, які мають доступ до державної таємниці. СБУ має не провокації організовувати, політиків і журналістів прослуховувати, а відстежувати всі ці питання.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко заборонив позивати до суду канал Садового, який у перерві між чаюванням викидає лайно на партнера

Параметри зобов’язань, які я беру на себе, чітко зафіксовано у програмі. Це середня зарплата від 700 євро і вище. Фіксуємо у євро, щоб люди це запам’ятали, бо з гривнею граються і можуть обвалити.

Фіксуємо, що витрати родини по всім комунальним платіжкам, не перевищували 15 відсотків усіх доходів. І тоді не потрібно буде субсидій, довідок, приниження…

Окремо зафіксовано зобов’язання удвічі зменшити вартість ліків. І відновити контроль держави за їхньою якістю. Тому що зараз цього немає. За непомірну плату можна купити крейду або взагалі отруту. Ліки – це не товар, це – життя людей.

Реінтегрувати Донбас можна за 5 років президентської каденції. Обманювати вас з приводу Криму не буду. Я не даю пустих обіцянок. Ніхто в світі не має відповіді на питання, як повернути Крим при Путіні. Тому Крим – це буде другий етап уже після Путіна. Зараз ми маємо захистити права і повернути тих, хто в полоні.

І останнє! Риба гниє з голови. Вичищати корупцію будемо з голови. Починаючи з Банкової, Кабміну, депутатський корпус, Генпрокуратура, СБУ  і до низу. А не так як цей балаболка-генпрокурор, що відтягується на рівні сільрад, а жирні коти шастають по парламенту. Ми візьмемо їх за зябра. Імітація боротьби з корупцією підриває довіру, підриває бойовий дух солдат на фронті, і ще більше наближує економіку до колапсу.

Країна має піти по висхідній, - резюмував Анатолій Гриценко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Віктор Бондар, Олександр Шевченко підписали Меморандум про чесні вибори

1