Активісти кажуть, що захистили від рубки 41 дуб, 19 грабів і 2 липи  з тих, які лісівники хотіли вирубати на Кіцманщині

Активісти кажуть, що захистили від рубки 41 дуб, 19 грабів і 2 липи з тих, які лісівники хотіли вирубати на Кіцманщині

03.08.2017, 12:06

З березня тривають дискусії і конфлікти довкола рубок у Кіцманському лісі. Розпочалося все з рубки освітлення дороги між лісом і полями, де почали зрізати крайній ряд дерев, серед яких — столітні дуби. Після звернення в поліцію та кількох зустрічей лісівників, депутатів, представників громадськості рубку призупинили.

Але для об’єктивного розслідування поліції потрібен висновок екологів, а вони на позапланову перевірку не йшли. Тому заступник голови ГО «Антикорупційна комісія Народної ради в Чернівецькій області» Степан Терновецький звернувся в екоінспекцію щодо вирубки в Кіцманському лісі неподалік об’їзної дороги.  

Екологи підтвердили потребу в рубці освітлення дороги, але встановили, що окремі дерева, які визначені лісівниками під рубку, ростуть без нахилу у бік дороги, їх крона рівномірна і високо розміщена, пошкодження та хвороби відсутні. Тому державна екологічна інспекція «з метою з’ясування всіх обставин та вирішення питання по суті, зняття соціальної напруги, яка склалась» дала припис ДП «Чернівецький лісгосп»: створити комісію із залученням фахівців з Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, науковців, представників громадськості (за згодою) щодо проведення повторного обстеження насадження, що підлягає рубці, згідно лісорубного квитка від 15.02.2017 р.№ 35 та у разі виявлення розбіжностей по кількості та якості дерев, відведених до рубки в кварталі 16 виділ 18, 14, 12, 5 та квартал 18 виділ 5, здійснити відповідні зміни у лісорубному квитку.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фищука лісівникам порадили судитися з псевдо-активістами, а Ісаченко - краще працювати зі ЗМІ

Тож 31 липня комісія в складі провідного інженера-лісопатолога Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Чепелюка, інженера лісового господарства ДП «Чернівецький лісгосп» Андрія Марунцелу, заступника голови ГО «Антикорупційна комісія Народної ради в Чернівецькій області» Степана Терновецького, депутата Кіцманської міськради Богдана Гордея та краєзнавця Юрія Остафійчука оглядала ділянку та визначала, які дерева варто залишити рости. Трохи згодом до огляду ділянки приєднався колишній головний лісничий Кіцманського лісництва, заслужений лісівник України Д.І.Гнатюк.

В.Д.Чепелюк детально пояснював представникам громадськості, якими хворобами уражені дерева, що підлягають рубці, розповідав про необхідність доглядати за лісовими насадженнями, щоб шкідники і хвороби не поширювалися на значні площі.

За результатами обстеження було визначено, що на вказаних ділянках попри дорогу варто залишити 41 дуб, 19 грабів і 2 липи (усього 62 дерева) з тих, які були визначені для рубки освітлення дороги. Решту дерев, які помарковані для рубки освітлення дороги, лісники таки зрубають, бо вони мають сильний нахил стовбура і можуть впасти під час чергового буревію, або пошкоджені хворобами і незабаром всохнуть.

Разом з тим, у Кіцманському лісі триває прохідна рубка, забираються хворі, відсталі в рості дерева, щоб у тих, які залишаються, були гарні умови росту та приріст стовбура.

Проте громадськість хвилює не лише те, щоб не рубали масово здорові дерева, які ще десятки років можуть рости і приносити користь екологічній ситуації в нашому краї. Важливо, щоб уся деревина правильно обліковувалась, щоб ділову не продавали за документами як дрова. А це перевірити і проконтролювати значно важче.

Ольга КУЛЬКО.

Джерело: © FreeLife.cv.ua

Повторний огляд ділянки Кіцманського лісу біля дороги провели з представниками громадськості (ВІДЕО)

Повторний огляд ділянки Кіцманського лісу біля дороги провели з представниками громадськості (ВІДЕО)

 

Повторний огляд ділянки Кіцманського лісу біля дороги провели з представниками громадськості (ВІДЕО)

Повторний огляд ділянки Кіцманського лісу біля дороги провели з представниками громадськості (ВІДЕО)

1


КОМЕНТАРІ (1)

Це що ж виходить? Півроку кіцманські активісти, істинні патріоти своєї землі, борються за те, що рубка у кіцманському лісі незакона, а тут Стьопа Терновецький визнав значить її законою? Значить можна і треба лісівникам рубати і на тій клятій дорозі і у лісі ніби для його освітлення? Це ж зрада! Зрада усіх ідеалів і такої тривалої запеклої боротьби! Ганьба Терновецькому і усім, хто продався лісівникам!

avatar

Дід Орест продався лісівникам?!

03 серпня 2017 20:13