Аби попередити підкуп виборців на Буковині організовують спеціальні заходи

Аби попередити підкуп виборців на Буковині організовують спеціальні заходи

07.02.2019, 15:52

Масовий підкуп студентів-буковинців під час виборів. Ця інформація у 2015 році сколихнула соціальні мережі, її коментували провідні ЗМІ країни. Продати свій голос за сотні гривень тоді ладні були студенти, які навчались у Чернівцях. Кількох із них засудили за участь у підкупі виборців. Аби подібного не повторилось під час чергових виборів Президента України, які відбудуться у березні 2019 року, фахівці системи безоплатної правової допомоги спільно із представниками громадських організацій організовують спеціальні заходи.

«Незнання закону – не звільняє від відповідальності. В Україні за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність. Штраф і навіть обмеження волі загрожує також тим громадянам, які отримали неправомірну вигоду за вчинення будь-яких дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією ними свого виборчого права», - про це студентам розповіла начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

286-2

Саме представники громадянської мережі «Опора» під час попередніх виборів зафіксували факт фіксації волевиявлення. Їх дії допомогли зупинити тих, хто голосував згідно із вказівками замовників. Чого не варто робити під час виборів, як правильно голосувати і як діяти, якщо твої права – тобто виборця – порушують. Про це представник громадянської мережі «Опора» у Чернівецькій області Тарас Прокоп розповів студентам. Пам’ятка для тих, хто голосує вперше. Про це також йшлося під час заходу, оскільки серед присутніх чимало було таких, кому нещодавно виповнилось 18. Захід відбувся 5 лютого 2019 року на базі Чернівецького індустріального коледжу.

«Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Тим, хто голосуватиме вперше, варто перевірити, чи є вони у списку виборців. Для цього не обов’язково кудись ходити і навіть телефонувати. Скористайтесь сайтом «Державний реєстр виборців» (https://www.drv.gov.ua). Це, дійсно, важливо, адже якщо Вас немає у виборчому спису, Ви не зможете проголосувати», - розповів представник громадянської мережі «Опора» у Чернівецькій області Тарас Прокоп.

286-3

Опісля експерт із виборчого права детально розповів, як саме за допомогою реєстрації на сайті Державного реєстру виборців отримати необхідну інформацію. Для цього необхідно:

 зайти на сайт Державного реєстру виборців;
• увійти до Особистого кабінету 
• перейти в розділ «Перевірка включення»;
• заповнити форму: ПІБ, дату народження, місце проживання та електронну пошту;
• дочекатися коду, який прийде на пошту.

Від теорії до перегляду відеосюжетів, а опісля ще відповіді фахівців на запитання. Насамкінець кожен студент отримав контактну інформацію та буклети на правову тематику. Правопросвітницький захід ініціювали у рамках інформаційної кампанії «Я маю право обирати».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бачили як ти і твоя Опора зреагували на порушення НФ-бурбачні на виборах в Хотинській ОТГ в с. Данківці. БАЛАБОЛ.

avatar

Тарасу Прокопу

07 лютого 2019 17:27