'Ми живемо в країні, де такі правила: газові мережі на вулиці Щербанюка замінять за кошти чернівчан і віддадуть Фірташу, який доставляє їм газ (+коментар BukNews)

"Ми живемо в країні, де такі правила: газові мережі на вулиці Щербанюка замінять за кошти чернівчан і віддадуть Фірташу, який доставляє їм газ (+коментар BukNews)

05.05.2023, 10:39

Чернівецький міський голова Роман Клічук підтвердив інформацію про те, що газопровід та газові вводи у будинки під час капітального ремонту частини вулиці Щербанюка від Небесної Сотні до Головної протяжністю 400 метрів замінять за  кошти міського бюджету, а не «Чернівцігазу».

Чому громада міста повинна дарувати Фірташу мільйони? 

 - Так, ця інформація відповідає дійсності. І перемовини йшли з "Чернівцігазом". У них є свій бюджет. На жаль, вплинути на його збільшення ми не можемо, - заявив Роман Клічук. - Але якщо ми будемо залежні від облененрго чи облгазу, то ми ніколи нічого не зробимо в Чернівцях... А який інший вихід ви бачите? Не ремонтувати вулицю? Ви кажете, що ми не повинні ремонтувати вулицю Щербанюка, бо Фірташ не виділяє гроші на заміну газових мереж у Чернівцях. І ми маємо чекати ще 5 років? Ми живемов в країні такій, де є такі правила. Якщо свого часу мережі передали газовим монополістам, то ми є заручниками цієї ситуації. 

Чому чернівчани повинні платити двічі - спочатку за оновлення газових мереж, а відтак за доставку газу по оплачених ними ж мережами до кишені  приватного оператора газового ринку, який перебуває в орбіті опального газового олігарха, міський голова не пояснив.  Так само як і відмовився озвучити суму людських грошей, яку витратять на заміну газових труб. А вона, згідно з інформацією BukNews, таки чимала.  

Традиційно роботи з капітального ремонту доріг місто узгоджувало з представниками приватного "Чернівцігазу", який брав на себе частину витрат із заміни газових мереж. Адже це була його частина інвестиційних зобов'язань із утримання газового господарства, яке газовики орендують, у належному стані. Інвестиційну складову закладено у тариф, який городяни десятиліттями сплачували оператору газового ринку за надані ним послуги.

Очевидно, що так само мало би бути і цього разу. Під час заміни газових труб на вулиці Щербанюка. Адже після завершення капітального ремонту саме "Чернівцігаз" в подальшому буде їх обслуговувати, отримуючи за це плату від споживачів за доставку газу. Чому цього разу ратуша порушила усталену схему та чи немає тут корупційної складової громада міста згодом обов'язково дізнається.   Реалізована у Чернівцях схема співпраці між міською владою та структурою Дмитра Фірташа є неприйнятною з огляду на обставини. Горда з "Чернівцігазу" та решта менеджерів РГК протистоять законним спробам "Нафтогазу" отримати управлінський контроль над облгазами Фірташа, - джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Щербанюка "стратили" старі дерева

Тендер на ремонт ділянки вулиці Щербанюка виграла тернопільська фірма, яка запропонувала вищу на п'ять млн грн ціну

Описана ситуація є тим більше неприйнятною, що в Україні та Чернівецькій області загалом та Чернівцях зокрема вже не перший рік точаться дискусії про необхідність забрати стратегічні газогони із рук приватного власника, оскільки це продиктовано вимогами національної безпеки. Нагадаємо, Горда з "Чернівцігазу" не наважився безпідставно позбавити чернівчан газу. Проте від приватної структури регулярно лунають погрози про можливість такого кроку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинці щороку сплачують "Чернівцігазу" 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА

   Нагадаємо, перед початком останнього довоєнного опалювального сезону 2021 року виконком Чернівецької міської ради вирішив віддати 20 мільйонів гривень з міського бюджету на погашення заборгованості "Чернівцітеплокомуненерго" за розподіл газу цій приватній компанії, замість того, щоб модернізувати власне комунальне підприємство "Чернівцітеплокомуненерго". На пресконференції у мерії Горда з "Чернівцігазу" ледь зі штанів не вистрибував від радості, що вперше, як він сказав, за останні десять років отримав усе готове на блюдечку. Хоча й мер Каспрук його насправді ніколи не ображав і справно віддавав Фірташу сотні мільйонів гривень з кишені чернівчан. 

Того разу в міському  бюджеті Чернівців передбачили понад 250 мільйонів гривень для покриття різниці в тарифах на опалювальний сезон 2021/2022 рр, міський голова Роман Клічук підклав плече і розділив з державою навантаження на бюджет, а Горда з "Чернівцігазу" - ні. Приватне акціонерне товариство "Чернівцігаз", попри надзвичайну ситуацію в енергетичному секторі держави, не відмовилося від отримання надприбутків.  У піку Зеленському і його меморандуму про замороження тарифів приватні облгази Фірташа погрожували підвищити з 1 січня 202 року тариф на доставку газу (т.зв. абонплату) до 4 разів, залежно від постачальника. 

 Довідково:  

Частину вулиці Щербанюка від Небесної Сотні до Головної протяжністю 400 метрів цього року  планують капітально відремонтувати  за 56 мільйонів гривень. Роботи виконувати тернопільська  компанія  "Техно-Буд-Центр".   

Коментар BukNews:

Спостерігаю за публічною «благодійністю» колишніх відвертих ворогів України і не знаю як на це реагувати. З одного боку, люди наче виправилися. Купують дрони. Влада активно їх використовує і співпрацює з ними. А з іншого боку, не покидає відчуття тривоги. Невже їм і цього разу так просто все зійде з рук?

На жаль, схоже така сутність тих, хто приходить в Україні до влади. Рятувати і допомагати одне одному, коли політичний вітер удачі змінюється для когось із них. Напевно, так відбувається, бо насправді  усіх їх  завжди об’єднувало єдине бажання: пилити ресурси цієї багатої країни. Ідеологія, суспільна і соціальна відповідальність завжди були вторинними. Який шлях розвитку, економічну і соціальну модель державного будівництва обирати - проросійську чи, умовно, європейську для них завжди було байдуже. Ці ярлики-маркери потрібні були лише для мобілізації власного електорату і ніколи нічого не важили для самих учасників змагання за владу. Про якусь ідеологічність вищих ешелонів взагалі не йдеться, трохи, можливо, про ідейність середньої ланки і про наївних прихильників унизу, які щиро велися на штучні обіцянки. Можливо, тому у їхніх душах давно пустеля, бо такою порожньою і неживою вона завжди і була. 

Тепер, коли я бачу, як в області, у місті купують товари і послуги у тих, хто своїми діями послаблював країну, готуючи її до ролі легкої жертви росії і путіна, не можу змиритися з тим, що вони так легко відкуповуються дроном, буржуйкою, від усього зла, яке накоїли за десятиліття власної деструктивної діяльності. Адже це саме вони, розкрадаючи багато років людські ресурси, корумпуючи державну систему і розбещуючи виборців,  позбавляли країну значно більшої кількості зброї. Тих самих танків, дронів, які ми тепер змушені вижебрувати по світу. Зло, яке вони вже скоїли у сотні разів більше за дрібну користь, якою намагаються відкупитися сьогодні. Виконуючи свої тактичні завдання, а не виправляючи стратегічні помилки.

І я розумію, що нинішня влада, очевидно,  так само сподівається у майбутньому на послугу, якщо маятник хитнеться в інший бік. Так, як це було після Помаранчевої революції і Революції Гідності. І плювати вони хотіли на все, бо лохи на те тільки й потрібні, щоб їх розводили. Все одно їхнє буде зверху.

Ми рахуємо зрадників у партіях, закриваємо очі на неподобства, самі себе обманюємо, коли йдеться про нас самих і наших тимчасових політичних союзників. Погляди міняємо, як рукавички, залежно від потреби політичного моменту. Непорушним є тільки особистий шкурний інтерес. А люди просто нічого не пам’ятають, забуваючи усе заподіяне їм зло ледь не за 5 секунд, як рибка Дорі. Врешті завжди є теми, якими можна мобілізувати своїх. Кинути потрібну кістку. Запалити потрібну лампочку, щоб на один гавкіт відгукнувся інший гавкіт.

І немає вибору. Або приєднуватися до котрогось із караванів, або, без надії сподіваючись, намагатися щось змінити. Як не для себе, то для майбутніх поколінь українців.    

 

 

 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1