«Приборкання норовливої»  або незакоханий Шекспір

«Приборкання норовливої» або незакоханий Шекспір

27.10.2019, 21:19

Почуваюся майже осквернителем святині, але змушений констатувати, що комедія Великого Барда «Приборкання норовливої» належить до тієї категорії вічних творів, зміст яких не пройшов випробування часом. Попри свою сюжетно-композиційну довершеність п’єса є абсолютно сексистською і антифеміністичною за змістом, в якій автор відверто принижує жінок. Навіть найкращих із них зображено карикатурно. Констатую це із сумом, попри своє шанобливе ставлення до Шекспіра, який особисто для мене є дуже важливим автором. Наприклад, «Гамлет» за змістом є настільки глибокою п’єсою, що я інколи навіть починаю сумніватися чи це смертна людина написала такий твір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Наполовину пісня» про таємницю людського існування

Я не тільки солідаризуюся з тими інтерпретаторами його творчості, такими, наприклад, як літературознавець Гарольд Блум, які стверджують, що Шекспір є найвеличнішим, найголовнішим поетом всіх часів і народів, який сконцентрував у своїх п’єсах те, що ми нині називаємо засадничими цінностями і характерними рисами західної цивілізації. Він є творцем, який сформулював усі можливі відтінки людських емоцій, які є універсальними для всіх. Це тому там, де у Шекспіра смішно – всі сміються, де жахливо – лякаються, де жалісно – плачуть. Фактично він створив канон того, як сучасні люди – від Америки до Японії – розуміють, що таке кохання, зрада, ревнощі, дружба, патріотизм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Циліндр" чи спущений м'яч, який довго пролежав у коморі?

Але про комедію «Приборкання норовливої», яка залишається веселою, а її герої смішними, все-одно маємо радше говорити як про ілюстрацію тогочасної епохи, в яку жив і творив великий англієць. У цьому сенсі постановка Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М.Старицького є цілком традиційною. Тому й говорити про неї можна тільки в такому ж традиційному ключі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банальна "Зірка кохання" з небанальним змістом

Герой Петруччо (артист Василь Шпунт), якому випала роль приборкувача норовливої, з самого початку не приховує своїх мотивів – це посаг нареченої. Ні її вік, ні зовнішність, ні характер, ні, врешті-решт, особистість його зовсім не обходять. Ні на мить не замислюючись про аморальність своїх вчинків, він легко катує дружину голодом і безсонням, ламаючи її особистість і власне «я».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гуцулка Ксеня" з Івано-Франківська полонила чернівчан

Будуючи стосунки з Катаріною (артистка Наталія Дяченко) всі сили Петруччо витрачає на те, щоб її упокорити. Можливо через це, на те, щоб показати в динаміці зародження романтичного почуття між подружжям, у актора просто не залишається часу. Тільки в фіналі, коли приборкувач норовливої сам опускається перед Катаріною на коліна, їхні стосунки позбуваються наперед визначеної одновимірності і стають схожими на людські.

Виконавиця ролі Катаріни теж більше уваги приділяє зовнішнім проявам характеру своєї героїні, ніж її особистості. Сильна, яскрава і вольова жінка в режисерсько-акторській інтерпретації фактично підкоряється чоловікові за їду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настояні століттями витівки випробували на сучасниках

Відчувається, що режисер-постановник Дмитро Гусаков, у якого є власний творчий почерк, відповідально поставився до роботи. Не тільки умовно головних героїв, але й практично усіх другорядних, задіяних в окремих сценах, наділено яскравими зовнішніми особливостями. Комусь дістався гугнявий голос, незвичайна хода, хтось відверто пародіює стереотипи про нетрадиційну сексуальну орієнтацію. Усе це, разом із текстом Шекспіра, безумовно, смішить глядачів, тому у залі часто лунає сміх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Жіноча логіка», або з Легкою парою»

Окремого відзначення, як найбільш органічні у контексті запропонованого режисером трактування сценічного матеріалу, на мою думку, заслуговують образи героїв комедії Люченцо і Б’янки, створені відповідно артистом Олександром Вітом та артисткою Сніжаною Сигидин.

А загалом цей твір Шекспіра потребує коментаря, а на сцені - небанальної творчої інтерпретації.

Юрій Чорней

Фото  Ірина Болеста, https://shpalta.media/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Боїнг-Боїнг»: у крутому піке з Маріуполя в Чернівці

1