Нардеп від 'Самопомочі' розповів, як прокурори обдурили закон і про суддів, які заледве вміють читати

Нардеп від "Самопомочі" розповів, як прокурори обдурили закон і про суддів, які заледве вміють читати

24.09.2015, 01:44

Народний депутат України від фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович, який у вівторок, 23 вересня, перебував у Чернівцях, розповів журналістам, як прокурори  обійшли норму закону про відбір на роботу в органи прокуратури через обов'язкове тетсування. 

- Закон передбачав, що тестування має відкрити доступ у систему прокуратури новим людям, які не пов'язані зі старими схемами. Проте старі кадри швидко знайшли, як не допустити не бажаного для себе притоку нових людей. Спочатку заговорили про те, що тестові питання нібито складені з помилками, а коли недоліки усунули, заступник Генпрокурора України видав внутрішню інстуркцію щодо проведення тестування, яка фактично звузила дію закону. До проходження тестування допустили тільки діючих працівників органів прокуратури. Ні про яке залучення нових людей зі сторони вже не йшлося, - розповів народний депутат України від фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович.

- Те саме можна сказати про іншу реформу. Наприклад, створення нової поліції. Справа, безперечно, корисна. Але зловивши зловмисника поліція передає його далі до рук зовсім не реформованого слідчого апарату міліції. А які рішення щодо тих чи інших справ виносять суди суспільство чудово знає. Інакше рівень довіри до цієї гілки влади не був би нарівні 1 відсотка.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чинна Верховна Рада України вичерпала потенціал на 90 відсотків, - нардепи від "Самопомочі" 

На Буковині 153 прокурорських працівників хочуть і далі працювати прокурорами

За словами Члена Комітету з питань правової політики та правосуддя, серед суддівського корпусу чимало таких які не те що погано орієнтуються у чинному законодавстві, дехто навіть читати добре не вміє. 

- Провести судову реформу без змінни суддівського корпусу неможливо. Не змінивши суддів ми ніколи не змінимо систему. "Самопоміч" пропонувала механізм перезавантаження судової гілки влади, проте більшість Верховної ради його не підтримали. Основна частина коаліції не хоче такого перезавантаження. Чи не єдине, на що депутати погодилися - передати частину парламентського впливу на суд до рук Президента.  На наші заперечення, що цього не варто робити, часто чули у відповідь: Януковича такими повноваженнями ми б не наділили. Але ж ми не знаємо, хто прийде після Порошенка. І як скористається важелями впливу на суд. Реформа тільки тоді буде справжньою, коли з'явиться ефективний орган громадського контролю за організацією правосуддя. Так, як це є, наприлад, у Польщі. 

Саме тому, в тому числі, ми категорично виступаємо проти тієї децентралізації, яку нам пропонують згори. Призначені центром префекти отримають можливість призупиняти будь-яке рішення органу місцевого самоврядування за формальними ознаками. Норма про те, що рішення про призупинення можна буде оскаржити у суді працюватиме лише на папері. Про те, яка у нас судова гілка влади, я вже говорив трохи вище. Роботу багатьох мерів міст і рад буде просто паралізовано. 

Надії на те, що реформувати систему допоможе Констиуційний суд України - мізерні. Люди, які один раз згвалтували Конституцію, наділивши Януковича додатковими повноваження, згвалтують вдруге, втретє, скліьки буде потрібно... Адже ніхто з них не поніс законного покарання за свої дії. Хоча частина з них - це квота Президента. І він міг би звільнити їх з посад, але цього не відбувається, - сказав народний депутат України від фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Нардеп від "Самопомочі" Руслан Сидорович побачив транспортний колапс у Чернівцях і порадив, як його можна здолати (+відео)

Нардеп від «Самопомочі» Анна Романова розкриткувала "чернівецьких при владі у Києві", які не захищають інтереси міста (+відео)

Довідково:

Народні депутати від фракції Об'єднання "Самопоміч" Романова Анна Анатоліївна -  член Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму та Сидорович Руслан Михайлович - член Комітету з питань правової політики та правосуддя - зустрілись з колективом медиків, де поцікавились ситуацією та проблемами в обласній медицині. Не менш насичено Анна Романова та Руслан Сидорович щиро поспілкувались з місцевими кандидатами в депутати від «Самопомочі», де разом відверто подискутували про проблеми нашого регіону та розробили шляхи їх вирішення.

Народні депутати встигли зустрітися зі студентами ЧНУ, де розповіли їм цікаві життєві історії і побажали їм стати порядними, розумними та професійними. Анна Романова закликала студентів бути більш активними, вступати в громадські організації, більше спілкуватись та подорожувати, обмінюватись досвідом та ідеями.

Народні депутати також відвідали Шевченківську районну раду, де своїми очима побачили ситуацію, яка коїться з наданням субсидій в Чернівцях, звернули увагу на існуючі проблеми та розглянули разом з активістами «Самопомочі» шляхи їх вирішення.

Місцеві активісти «Самопомочі» провели екскурсію народним депутатам по Резиденції  митрополитів Буковини і Далмації, де відвідали дендропарк резиденції та церкву Трьох Святителів. Народні депутати разом з активістами «Самопомочі» помолилися за мир в Україні.

Руслан Сидорович в прямих ефірах виступиd на трьох місцевих телеканалах, а Анна Романова відвідає Хотинську фортецю, де зустрінеться з місцевими активістами «Самопомочі» та місцевими кандидатами в депутати до обласної ради.

 

1