'Замість остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви митрополита і Синоду': Архімандрит Печерської лаври УПЦ МП перейшов до ПЦУ

"Замість остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви митрополита і Синоду": Архімандрит Печерської лаври УПЦ МП перейшов до ПЦУ

30.03.2023, 09:33

Архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ і попросив митрополита Епіфанія затвердити його виконуючим обов’язки намісника Лаври. Епіфаній погодився.  

Про це повідомляє Православна церква України

У ПЦУ повідомляють, що Авраамій (Лотиш) член духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Відзначається, що він сам звернувся до Епіфанія з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря ПЦУ.

Епіфаній задовольнив прохання Авраамії. Отець тепер буде виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі ПЦУ.

Епіфаній також просить уряд надати приміщення на території Лаври для проведення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності.

Він сподівається, що держава допоможе захистити нового намісника і монастир від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату.

Отець Авраамій також звернувся до братії і закликав монахів об’єднатися та визнати томос єдиної української церкви. 

Він звинувачує чинного намісника Лаври Павла (Лебедя) та керівництво УПЦ МП у тому, що вони “крок за кроком” формували ту ситуацію, у якій опинився Московський патріархат. 

“Всі ми відчули біль та розпач через події, які відбуваються з нашою обителлю. Нас дотепер намагаються переконати, що єдиною причиною цих подій є ставлення держави. Однак слід чесно визнати – наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися... Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення – розпалювання ворожнечі та протистояння”.

Отець натякає, що останні події спонукають УПЦ МП визнати “нову канонічну реальність існування в Україні помісної православної церкви, якій надано томос про автокефалію”.

Він закликає монахів залишитися в Лаврі, але в складі ПЦУ. Авраамій додав, що готовий до спілкування з духівництвом УПЦ МП.

“Я сам добровільно прийняв це складне, але на мою думку – єдино правильне і канонічно виправдане рішення. Блаженніший Митрополит Епіфаній на моє прохання затвердив мене в числі братії Лаври у складі ПЦУ. На мене недостойного Священноархімандрит поклав обов’язок намісника Лаври. Я усвідомлюю, що приймаю не славу, а терновий вінець і важкий хрест. Але заради смирення і спасіння душі прийшов я сюди, і тому не тікаю від хреста, а з упованням на милість Божу, заступництво Богородиці та молитви Отців Печерських приймаю його”.

 

 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1