Депутат Юлія Сафтенко:  Коли чуєш кулуарно, що хтось говорить  АТОвцю чи волонтерці: можете йти, питання виконкому не прийматиметься, бо так вже десь вирішили  - це дивує!

Депутат Юлія Сафтенко: Коли чуєш кулуарно, що хтось говорить АТОвцю чи волонтерці: можете йти, питання виконкому не прийматиметься, бо так вже десь вирішили - це дивує!

07.02.2016, 17:48

 Юлія Сафтенко: Можна було вислухати того АТОвця чи волонтерку, які претендують називатися членами виконкому. Вони годинами стояли під кабінетами, були в сесійній залі, але ніхто не хотів їх навіть слухати

 Юлія Сафтенко: Біда в тім, що, коли нам вигідно, ми згадуємо закони, а коли нам не вигідно, то ми закриваємо очі і робимо те, що робимо. Наприклад по виконкому, я вважаю, що теж сталася патова ситуація, тому що потенційні члени виконкому пройшли обговорення. 10 днів, здається було, не 20 днів. Чому лише декілька членів комісій ставили питання. Чому в сесійній залі, коли була можливість заслухати, подивитися і проголосувати, подобається – говори, не подобається – то так і буде. А знову публічний осад, як можна пояснити, чому не голосуєш за атівця чи волонтерку. Є закон про доступ про публічну інформацію, от колега говорила про не витриманий 20 денний термін. А сьогодні ми приймали звернення до вищої ради юстиції, а хіба ми витримали 20-денний термін? Тобто виходять деякі спекулювання. І з людської точки зору, можна було вислухати тих людей, які претендують на те, щоб називатися членами виконкому. Вони стояли годинами під кабінетами, вони були в сесійній залі і ніхто не хотів їх навіть слухати. Більше того, коли вибори відбуваються, кажуть, люди, прийдіть, а коли депутати в сесійній залі не натискає кнопку за, утримався чи проти, а просто не голосує, то фактично він так само несвідомий, так виходить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фракція «Рідного міста» відмовляється працювати через тиск збоку учасників АТО (ВІДЕО)

 Аліна Олевич: Щодо виконавчого комітету, сьогоднішнє звернення, яке ми прийняли, то за нашим регламентом передбачено, що звернення можна приймати з голосу, в нас це включено. Це не порушення закону. Щодо виконкому, то я хочу нагадати, що прерогативою висувати кількісний і персональний склад комітету, то це належить міському голові. Так само мер міг висунути кандидатури виконкому вже досить давно, але зроблено лише зараз. Міський голова пропонує 13 членів виконавчого комітету, депутати прийняли рішення, щоб це було 18 членів. Такий же кількісний склад є в Луцьку, там так само громадськість зверталася до депутатів, до міської ради, щоб включити більше кількість людей. Мер накладає на це рішення вето і аргументує, що 18 членів виконкому – це дуже багато. Згодом каже, ні, я все ж таки подумав, буде 19 членів. Я не зрозуміла, для чого це робилося. Що це за гра така. Щодо персонального складу виконавчого комітету. Чому ми не голосували за виконавчий комітет. Перше, це все ж таки, що поки що не прийнято структуро виконавчих органів, міська рада ще не визначила, чи буде два заступника у міського голови, чи три, як змінити кількість заступників. Друге – це 20 днів має бути від оприлюднення. Я хочу, щоб ми розпочинали свою роботу чесно і прозоро, як я і обіцяла своїм виборцям. Крім того, наша комісія засідала в середу, 20 січня, саме в цей день, рішення про персональний склад виконавчого комітету було опубліковане на сайті. За 5 хвилин роздаються біографії кандидатів і ми дізнаємося, що вже є персональний склад. Фізичної можливості для себе ознайомитися з інформацією в мене не було. Юля каже, що незручно було за когось не голосувати, я думаю, що це буде і в майбутньому. Коли ми вже голосуватимемо за кандидатів, все одно не проголосуємо за всіх, я впевнена точно. Останнє – наша фракція прийняла рішення, що ми не голосуємо за виконавчий комітет в цілому і ми не голосуємо за персональний. Ми не голосували ні за кого.

 Юлія Сафтенко: Я думаю, що всі депутати давали обіцянки працювати чесно і намагаються це робити, а друге, дуже хочеться, щоб депутати були чесними перед собою, бо, якщо з 18 потенційних членів виконкому затвердили хоча б 5-х, то чернівецькій громаді можна було б сміливо дивитися в обличчя і вони б нас зрозуміли, а так, треба хоча б було вислухати. Вони були на постійних комісіях, їм задавали питання і була погоджувальна рада, де було прийнято, що ми за персональний склад виконкому, а на сесії вийшло все навпаки.

 Аліна Олевич: Попередній виконавчий комітет працює, рішення приймається, як заявляється, що ми мучимо людей, так це не проблема депутатів і не провина депутатів, міський голова, оргвідділ вносили цих людей, треба було подивитися, що ми діємо не за законом. Давайте на кінець лютого перенесемо і зауважень  не буде. Попередніх обговорень з фракціями і депутатами не було. Про це говорила і Батьківщина, Олександр Пуршага виставив на Фейсбуці. Не було чіткого і правильного обговорення.

 Юлія Сафтенко: Якщо колеги хотіли діяти саме так, то хай би на погоджувальній раді озвучили би це. А коли ти чуєш кулуарно, що хтось говорить представникам громадськості, що можете йти, бо питання виконкому не прийматиметься, бо вже так вирішили десь, то це дивує. Кожен депутат має працювати чесно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питання "чому ми там помираємо, а тут нічого не робиться" депутат Василь Продан поховав у словесній полові

 Аліна Олевич: Ми в нинішньому регламенті заклали гарну штуку, 20 днів має бути опубліковане і 10 днів, щоб членів виконкому можна було обговорити з громадськістю. До того ж їхні біографії мають бути оприлюднені, щоб кожен чернівчанин знав, кого там обирають. Міський голова включив громадських активістів у виконком, а у нас є сотні громадських організацій. Та чи інша організація має право, щоб бути представлена у виконкомі. Є питання, які висуваються від громадських організацій. Я хочу бачити протокол засідань цих громадських організацій, що саме вони висувають тих людей.

 Юлія Сафтенко: Я думаю, що питання ці, обрання секретаря і виконкому, ми мусимо до кінця зими вирішити.

Інформаційний партнер програми "Суть речей" www.buknews.com.ua

 

1


КОМЕНТАРІ (4)

Аліночко! Мер заветував рішення не тому, що був проти 18 членів виконкому, а тому, що Сашко Нечесаний вніс, а ти  і тобі подібні проголосували, незаконний спосіб внесення кандидатур членів виконкому. Фільтруй базар, коли говориш.

avatar

Володя Шлейбе

07 лютого 2016 18:50

знайшли про кого писати про (видалено адміном)  (видалено адміном)  і (видалено адміном)  сафтенко. смішно. куди катите місто?

avatar

Славік

07 лютого 2016 18:57

Олевич то Проданівська (видалено адміном) , Брязкало-Чинуша синок, як ви хочете аби ті довбаки голосували?! Всі знаютьщо 4 людини в Самопомочі Ригівські, Аліночка відпрацьовувала (видалено адміном)  у Василька, в результаті, що Васька на вушко шепнув, так Алєвічь і зробила! Вона (видалено адміном)  за Васька парвьот тільки б грошей дав, інакше здохне без грязних Проданівських пеньонз

avatar

Чернівецький

07 лютого 2016 19:33

От говорять, що "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ" такі сякі, а ви подивіться як вони командно працюють! У НК всі голосують синхронно, або всі за, або всі проти! А іші розкололись. Свобода продалась трома гоміками зразу, Самопоміч чотирьма, Батьківщина нє апрєдєлілась в жизні, БПП троє бігають між умними і красівими! Одним словом цирк а не рада! НК молодці, що тримають нейтралітет, у мому виборі не розчарували! Так тримати!

avatar

Василь Іванович

07 лютого 2016 19:39