Якимчук наполягає, що не зазіхає на повноваження Каспрука

Якимчук наполягає, що не зазіхає на повноваження Каспрука

02.07.2016, 19:49

В ефірі програми «Чия правда» на телеканалі «Чернівецькій промінь» голова фракції «БПП «Солідарність» у Чернівецькій міській раді Наталія Якимчук розповіла чому вона на червневу сесію внесла проект рішення щодо змін до регламенту і заспокоїла Олексія Каспрука, що ці зміни жодним чином не обмежують його повноваження.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ: Скандальний проект про перетворення мера Чернівців в англійського короля відклали до наступної сесії. Попри протести "Рідного міста"

«Цей проект рішення був розроблений практично в той час, коли ми працювали з регламентом.

Тоді питання накладання міським головою «вето» на рішення міської ради і його подолання вирішили залишити практично у тій редакції, яка була у регламенті ради попереднього скликання. Але тоді було вирішено, що ми доопрацюємо певні пункти і повернемося до цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуже складна юридична конструкція, яку пропонує Якимчук, розбалансує систему противаг у владі і обмежить права мера, - Каспрук (ВІДЕО)

У цьому проекті, авторами якого є я та Богдан Ковалюк з «Самопомочі» враховані усі зауваження депутатів, які були тоді подані, коли ми розглядали регламент. Це була частина пропозицій по вдосконаленню цього демократичного регламенту. Тому ми з ним довго працювали.

Цей проект рішення стосується тієї ситуації, коли «вето» вже накладене. Ніяких обмежень прав міського голови не має.

Це деталізація покрокової процедури врахування депутатами міської ради зауважень міського голови, або їх відхилення», – розповіла Наталія Якимчук.

http://times.cv.ua/

Читайте також: Федорук застеріг чернівецьку «Солідарність» від авантюри з регламентом, яким Каспрука хочуть позбавити права вето

ДОВІДКОВО

Асоціація міст України та Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України на запит міського голови Олексія Каспрука надали висновок щодо змін до Регламенту Чернівецької міської ради у частині зміни процедури зупинення міським головою рішень міської ради, які за ініціативою депутата Наталії Якимчук 30 червня винесено на розгляд сесії міської ради. 

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Зазначений проект рішення суперечить Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" і не може бути прийнятий в такій редакції", - йдеться у висновку Асоціації міст України. 

Звертається увага, що визначення "мотивів зупинення" міським головою рішення міської ради не передбачено законом. Міська рада не може запроваджувати додаткових вимог для міського голови порівняно із вже визначених законом. Крім того, мотиви міського голови розкриваються у обґрунтуванні зауважень, які передбачені частиною четвертою ст.59 Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні". АМУ також наголошує на тому , що Регламент ради не може виходити за межі правового регулювання, визначені законом. У проекті рішення одним із наслідків зупинення рішення міської ради зазначено "скасування результатів голосування за рішення в цілому". Однак наслідки зупинення рішення міської ради визначаються лише законом. Часина четверта ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначає таким наслідком обов’язок міської ради повторно розглянути своє рішення. Крім того, зупинити і повторно розглянути можна лише належним чином проголосоване рішення. Тому у даному випадку скасування результатів голосування є нелогічним. 

АМУ звертає також увагу, що законом не передбачено можливості голосувати двома третинами депутатів від загального складу ради за відхилення окремих зауважень міського голови та за частково змінене рішення. У разі внесення змін до раніше прийнятої редакції рішення – це буде вже інше рішення і воно повинно прийматися більшістю депутатів від загального складу. 
Зазначається, що зміни до Регламенту міської ради звужують повноваження міського голови зупиняти рішення ради. Зокрема, відповідно до закону зупинене рішення набирає чинності лише якщо рада відхилила зауваження міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради. Якщо результатом повторного розгляду стало врахування ( або часткове врахування) зауважень міського голови,то таке рішення не підпадає під вказану норму закону і може повторно зупинятися міським головою. 

Інститут держави і права ім.В.М.Корецького НАН України також звертає увагу на те, що запропонована Наталією Якимчук процедура повторного розгляду радою рішень,зупинених міським головою, є надмірно громіздкою та не в повній мірі узгоджується з вимогами частини четвертої ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зокрема, надмірно ускладненою,заплутаною та нелогічною є запропонована процедура врахування , часткового врахування зауважень міського голови та відхилення таких зауважень. Звернуто також увагу, що Закон не вимагає окремого голосування по кожному із зауважень міського голови та їх окреме врахування двома третинами голосів від загального складу ради. Окрім того, проект також містить окремі неточності техніко-юридичного характеру. 

1


КОМЕНТАРІ (11)

Боріться одне з одним, влаштовуйте заговори проти мера, не потрібно формувати секретаріат, звинувачуйте одне одного в бездіяльності, розкрадайте міський бюджет. Використовуйте телебачення, інтернет для інформаційних баталій. Ми виборці дивимося як падають карнизи з будинків, як бездомні собаки кидаються на туристів біля мерії, як туристи на Кобилянській бруківкою ламають підбори............    

avatar

влад

02 липня 2016 17:19

Наталя Якимчук - суцільне розчарування. Обіцяла золоті гори, коли рвалась в мери - в результаті відмовилась від посади секретаря міської ради (друга по важливості посада в мерії), чим персонально спричинила кризу в керівництві міської ради. Під час виборчої кампанії фактично діяла в інтересах колишніх регіоналів- заПроданців. І тепер її метушня навколо регламенту теж лиє воду на проданівський млин. Заплатили? Чи від недалекого розуму?

avatar

Розчарований

02 липня 2016 18:02

Ось приїде Бурбак, спеціаліст по норовливим жінкам і поспілкується з нею, що це вона ходить-водить козу по Чернівцям.

avatar

Не розчаровуйтесь

02 липня 2016 19:53

Цих прохвостів обирали задля ремонту каналізаційних труб а не високої політики.  Лишіть мера в спокої його обирали люди!

avatar

марія іванівна

02 липня 2016 21:01

Якась дивна картина вимальовується з тим бурбаком . Вибирає собі в вороги останнім часом виключно жінок (Продан, Якимчук, Годнюк), а обілюють його марії іванівни з малої букви в усіх розуміннях.

avatar

АГОВ

02 липня 2016 22:50

А може справа у жіночках з їх таємною (чи явною) любов'ю до вчорашніх регіоналів і сьогодняшніх заПроданців?

avatar

Кирило до АГОВ

03 липня 2016 09:56

Справа виключно в тому що ви з бурбаком не мужики, а засранці.

avatar

до Кирила

03 липня 2016 10:07

Не в бровь, а в глаз. ) С Бурбаком одни засранцы. Ни один нормальный челоыек не поддерживает банду Навозный Фпонт. Мародеры и гниль.

avatar

03 липня 2016 13:48

  В номинации на самое большое разочарование года, Якимчук единственный номинант. И как депутат и как профессор.
avatar

Козлова Наталия

03 липня 2016 14:39

Уж кто бы говорил,но точно не Козлова )))) Наташа, ты ж помойное ведро. Тебе бы помалкивать,а не смердеть )))) тебе до Якимчук, как свинье до неба

avatar

)))

03 липня 2016 19:26

прокурора поменяют и будет другая наташа)))

avatar

киндер

04 липня 2016 08:42