Якою може стати нова Чернівецька міськрада (ІНФОГРАФІКА)

Якою може стати нова Чернівецька міськрада (ІНФОГРАФІКА)

13.08.2015, 23:49

Доки обранці міськради імітують роботу, деякі місцеві політики вже взялися за передвиборну кампанію. Наприклад, ті депутати, які ще нещодавно співпрацювали з попереднім режимом, вже намагаються"пролізти" через нові партії.

Депутати-"перебіжчики", "тушки" та інші одіозні фігури місцевого політикуму нині активно взялися допомагати бійцям у зоні АТО, шукати компромат на нове міське керівництво та дивувати чернівчан новими спектаклями у сесійній залі. Ще частина старих політиків нині записується до нових політичних сил, аби правдами-неправдами знову опинитися у міськраді.

Щоправда, політичні експерти вважають, що такі популістські дії більше нагадують клоунаду, а спричинені вони нестримним бажанням всидіти у депутатських кріслах.

Кореспонденти "МБ" спробували спрогнозувати, яким може стати нове скликання міськради, і чи позбудеться депутатський склад частини нинішніх діячів, які засвітилися не в одному політичному скандалі.

Читайте також: Кількість депутатів Чернівецької облради зменшиться майже удвічі

"Боротьба "кланів" Фірташа і Яценюка триватиме ще довго"

– Рейтинги впали у всіх партій через соціально-економічне становище країни. Тому, чимало нинішніх депутатів від тієї ж ПР чи "Батьківщини""трансформуються" у нові політичні сили, – колишній регіонал, а нині позафракційний депутат міськради Ростислав БІЛИК на прохання "МБ""пророкує" про те, якою може бути розстановка політичних сил у новій міськраді. Сам депутат вирішив, що разом із депутатом Василем Дутчаком на вибори піде від партії "Рідне місто".

- Гадаю, прохідний бар’єр наберуть на цих виборах "Блок Петра Порошенка", "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка, "Самопоміч", – каже Р. Білик. – Але, гадаю, всі вони здобудуть підтримку на рівні 8-12 відсотків. А оскільки не буде жодних націонал-патріотичних партій на кшталт "Правого сектору", "Свобода" буде на межі проходження. Можливо, "Народний фронт" подолає 5-відсотковий бар’єр, але з дуже великим скрипом. Під таким самим знаком питання – проходження"Громадянської позиції" Гриценка і "Опозиційного блоку".

Те, якою буде нова міська рада і хто в неї входитиме, традиційно залежатиме від політичних розкладів "нагорі", вважають політологи, опитані кореспондентом "МБ". Мовляв, міськрада завжди демонструвала певне віддзеркалення Верховної Ради. А враховуючи політичну специфіку Чернівецької міськради, то боротьба між депутатами "кланів" Фірташа і Яценюка триватиме у стінах ратуші ще довго.

Очевидно, Білик і Дутчак – не єдині місцеві політики, які шукатимуть притулку в політичній силі "Рідне місто", котру свого часу пов’язували з оточенням екс-секретаря міської ради Віталія Михайлішина. Найімовірніше, що на найближчих місцевих виборах від цієї партії висуватимуться і "тушки", і частина колишньої "Нашої України". Тобто ті фігури, котрих прийнято пов’язувати з бізнесменом Василем Проданом. Щоправда, в експертних колах побутує думка, що "тушкована""Батьківщина", яка нині об’єднує у міськраді групу депутатів, яких вигнали 2011 року зі справжньої "Батьківщини" за співпрацю з регіоналами, й архаїчна "Наша Україна" з місцевого політикуму зникнуть.

"Вибори будуть досить брудними"

Якою може бути боротьба на місцевих виборах у жовтні, ми попросили спрогнозувати політолога Ігоря БАБЮКА.

Якою може стати нова Чернівецька міськрада (ІНФОГРАФІКА)

– Чи знову відбуватимуться ці вибори як боротьба між оточенням Фірташа і Яценюка?

– Гадаю, ці вибори будуть досить брудними. І, мабуть, вони не будуть пов’язані із політичними чи олігархічними кланами, а будуть пов’язані з тими технологіями і бажаннями конкретних кандидатів перемогти в округах і перемогти в партії. Бо йдеться про те, що якщо в окрузі можна купити виборців, то у партії треба багато працювати над тим, щоб твої конкуренти, які знаходяться вище по відсотку голосів, зняли кандидатуру. На мій погляд, у цьому плані вибори стануть дуже брудними. Проблема полягає в тому, що ніхто не може передбачити, які політичні сили підуть. Ці класичні політичні сили, які нині існують в області, можуть пройти до ради, але тут є небезпека в тому, що будучи в окрузі, ти можеш не пройти в прохідну частину списку. І тоді краще взяти якусь нову популярну політичну силу, аби гарантовано пройти в прохідну частину списку. Тому така метушня відбувається в політичному середовищі…

Читайте також:  Кандидати від однієї партії, щоб гарантовано потрапити до ради, мотивовані занижувати явку й результати в округах своїх однопартійців або завищувати у своєму, - експерт

– Яка ймовірність потрапляння до міськради "гречкосіїв", "тушок" і екс-регіоналів?

– Є висока ймовірність того, що "зіпсуті" політики можуть знову потрапити до міськради. Чому? Бо є чимало нових і молодих партій, які нині активно"розкручуються", і які можуть пройти в місцеві ради, бо за ними ще немає негативного "шлейфу". І саме через те, що в округах будуть виходити отакі"гречкосії", то вони можуть купувати округи, і за рахунок цього в молодих партіях будуть проходити до прохідних місць у списках. Ніхто від цього не застрахований.

– Які політичні сили представлятимуть соратники кожного з політичних "кланів"?

– Зазвичай олігархічні кола – Дмитро Фірташ чи Ренат Ахметов – розкладають яйця в різні кошики. Вони своїх кандидатів потужних розставлять в різні політичні сили. Якщо уважно проглянути склад нашої нинішньої міськради, то побачимо, що, наприклад, ті ж самі депутати, які йшли на вибори від різних сил, зараз представляють одну бізнесгрупу.

– Якою може стати нова більшість у міськраді?

– Важко сказати якою буде більшість. Про це можна буде говорити тільки тоді, коли буде сформований склад міськради. Я переконаний, що незалежно від політичних сил, туди зайде велика кількість осіб, які, чесно кажучи, політично не орієнтовані. Саме вони будуть формувати кістяк більшості. Для того, щоб, наприклад пройшло "Рідне місто", то їм потрібно буде триматися старого формату. Це і Михайлішин, і команда, яка біля нього, і підприємці. А потім вони зможуть скооперуватися з іншими бізнесменами з інших політичних сил для того, щоб сформувати сталу більшість у міськраді.

Микола КОБИЛЮК

Джерело: molbuk.ua

1