Від Фищука і Мунтяна вимагають висловитися щодо недоцільності та неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі

Від Фищука і Мунтяна вимагають висловитися щодо недоцільності та неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі

28.08.2018, 19:05

Резолюція Форуму Громадської взаємодії «Збережемо Дністер - Чернівці», м. Чернівці, 28 серпня 2018 року ( проголосовано одноголосно).

«Ми, представники місцевих громад, природоохоронних організацій, науковці та громадські активісти, що зібралися на Форумі Громадської взаємодії «Збережемо Дністер - Чернівці», обурені намірами уряду і ПрАТ «Укргідроенерго» всупереч природоохоронному законодавству і волі місцевих громад збудувати каскад із 6 гідроелектростанцій на верхньому Дністрі.

Реалізація цього проекту, який знищить природне русло Дністра на ділянці щонайменше 200 км, матиме катастрофічні наслідки для довкілля, унікальної природної і культурної спадщини Дністровського каньйону, туристичного потенціалу регіону.

Незважаючи на ухвалені впродовж 2016-2018 років рішення місцевих громад, обласних та районних рад про неприпустимість реалізації проекту, одностайну позицію громадськості й екологів, заборону будівництва об’єктів гідроенергетики в межах природно-заповідного фонду України, значні кошти вже витрачаються на підготовку до будівництва.

Такі дії є відвертим викликом встановленому Конституцією України правовому порядку й демократичному ладу, правам, безпеці й гідності кожного з нас.

Ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України:

1. Ухвалити рішення про відмову від будівництва нових ГЕС на Дністрі і заборонити здійснення будь-яких робіт у цьому напрямку, у т. ч. розробки техніко-економічного обґрунтування, отримання кредитів чи витрачання коштів.

2. Переглянути Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, зокрема, вилучити з неї і всіх урядових та відомчих рішень положення про можливість побудови каскаду верхньодністровських гідроелектростанцій.

Від Чернівецької обласної державної адміністрації:

- офіційно звернутися до Кабінету міністрів України щодо недоцільності та неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі.

Від Чернівецької обласної ради:

наслідувати приклад Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад і прийняти рішення щодо неприпустимості будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. 

Ми закликаємо місцеві громади, представників влади всіх рівнів, громадські та експертні середовища, науковців, журналістів і всіх небайдужих громадян до об’єднання зусиль і координації дій задля досягнення цих вимог і збереження Дністра для нинішнього та майбутніх поколінь».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ Чернівцях сьогодні відбудеться Форум «Збережемо Дністер. Чернівці» проти будівництва каскаду ГЕС (+ПРОГРАМА)

Фото Юлії Драган, https://shpalta.media/

1