УПЦ типу не МП позбавили права користування землями у Чернівецькій громаді

УПЦ типу не МП позбавили права користування землями у Чернівецькій громаді

27.04.2023, 10:49

У Чернівцях УПЦ МП позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді. Таке рішення прийняли на сесії міськради. "За" проголосували 28 депутатів. Проти не голосував ніхто.

Про це передає кореспондентка Суспільного з сесійної зали.

Які храми позбавили права користування землею?

Права користування землею позбавили 22 храми УПЦ МП у Чернівецькій громаді. Йдеться, зокрема, й про Кафедральний собор поблизу Соборної площі, Свято-Николаївський храм на вулиці Руській, церкву на проспекті Незалежності, чоловічий монастир "Гореча" та жіночий монастир на вулиці Буковинській.

Чому подали проєкт?

Проєкт рішення зареєстрував департамент урбаністики та архітектури міськради. Раніше коментарі Суспільному заступник директора департаменту Денис Гречаний розповів, що проєкт підготували на запит суспільства та за прикладом інших обласних центрів, де ухвалили такі рішення. Зокрема, у Хмельницькому, на Волині та Рівненщині.

Також 10 квітня опублікували електронну петицію, в якій пропонують розірвати усі договори міста з релігійною громадою УПЦ МП. Петиція зібрала понад вдвічі більше необхідних голосів.

Суспільне намагалось сконтактувати з УПЦ МП щодо проєкту рішення міськради. У канцелярії Чернівецько-Буковинської єпархії не відповідали на дзвінки. Водночас на своїй Facebook-сторінці пропонують підписати іншу петицію про те, щоб не забороняти діяльність УПЦ МП у громаді. Станом на 26 квітня петиція набрала 279 з 250 необхідних голосів.

Кому належить земля?

Землі, на яких розташовані храми, перебувають у комунальній власності громади. Релігійні організації мають там нерухомість і могли користуватися ділянками. За словами Гречаного, право на це надають без укладання договору.

"Це не договірні відносини, а право постійного користування, яке більшість релігійних організацій зареєстрували ще в 90-х роках. Ще п’ять – 2014 року. Це право – безтермінове, – розповідає Гречаний.

Гречаний каже, громада може повернути земельні ділянки згідно зі змінами до закону про релігійні організації – йдеться про організації, центр яких розташований в державі, що воює проти України.

За його словами, рішення депутатів – перший крок до припинення права постійного користування землею релігійною організацією.

Також у департаменті перевіряють, чи є на ділянках комунальне майно громади. Щодо нерухомості готуватимуть окремий проєкт рішення.

"Як на мене, церкви залишаться на землі. Можливо, зміниться їхній статус у плані патріархату", – каже Гречаний.

Що змінить рішення депутатів?

Адвокат Валерій Дутка каже, рішення про припинення права користування землею для УПЦ МП не матиме практичних наслідків. Згідно із законом, міськрада не може позбавити права постійного користування землею рішенням депутатів – це може зробити суд.

Також дуже ймовірно, що через суд релігійна громада буде оскаржувати рішення міськради.

За словами адвоката, процедура припинення права користування землею передбачена у земельному кодексі. За процедурою інспектор фіксує порушення умов постійного користування та надає припис на його усунення впродовж 30 днів.

Лише після цього міськрада може подати позов до суду про припинення права постійного користування. Таким порушенням умов може бути нецільове використання земельної ділянки.

"Землекористувачі захищені законом. Якщо земельну ділянку надали у користування, якщо вона використовується за призначенням, то немає порушення. Тому немає юридичних підстав позбавлення права користування", – каже Валерій Дутка.

Також у разі, якщо право користування в УПЦ МП заберуть через суд, вони не позбудуться доступу до храмів через оформлення сервітутів, каже Валерій Дутка. Це можливо, оскільки храми, будівлі та споруди на територіях комунальної власності все одно належать релігійним громадам.

"Релігійні організації можуть у судовому порядку встановити собі сервітут щодо користування та обслуговування своїх будівель, які знаходяться на земельній ділянці комунальної власності. Якщо організацію позбавлять права користування землею, то вони юридично не зможуть проходити до своїх будівель, щоб їх обслуговувати. Тож їм треба буде встановити сервітут. Фактично – це буде те саме", – каже Валерій Дутка.

Також попри зміни у Законі "Про релігійні організації", в реєстраційних статутних документах місцевих релігійних організацій не вказано, що вони перебувають у прямому підпорядкуванні центру країни-агресора. 

Що відомо

У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки "Московський патріархат". Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік. Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Експертна група, яка проводила релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою), дійшла висновків, що прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ від 27.05.2022 та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою, йдеться на сайті Держетнополітики.

Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним. УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою.

Фото: Тарас Піц

Джерело: https://suspilne.media/457485-upc-mp-pozbavili-prava-koristuvanna-zemlami-u-cerniveckij-gromadi-so-ce-zminit/?fbclid=IwAR1cS_cngD-3On05rDjbDgA4ycIHZjQfQtkpaRHsQhbZmfGybfGNggXAr5I

 

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1