У театрі поки не дійшли згоди, хто має посісти місце Пушкіна на бічному фасаді

У театрі поки не дійшли згоди, хто має посісти місце Пушкіна на бічному фасаді

09.02.2023, 12:53

У Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської відбулися громадські обговорення щодо того, чий бюст потрібно встановити замість демонтованого погруддя російського поета Олександра Пушкіна.

Про це пише molbuk.ua

Обговорення не були велелюдними. Серед присутніх були, окрім директора театру Івана Бутняка, також дослідниця історії Чернівців Марія Никирса, представники відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради, управління культури облдержадміністрації.

Кожен мав власну думку. Зокрема, Марія Никирса вважала, що варто встановити погруддя когось із українських драматургів. Частина присутніх переконані, що замість Пушкіна має стояти погруддя режисера Леся Курбаса. На користь останнього, мовляв, свідчать результати онлайн-опитування: більшість висловилася саме за його постать. Тим паче, що мати Леся Курбаса - Яновичева Ванда Адольфівна - родом саме з Чернівців.

Також є пропозиція голови товариства "Український народний дім у Чернівцях" Володимира Старика щодо бюсту буковинського поета Юрія Федьковича.

Хто замість Пушкіна: у театрі Чернівців провели обговорення - фото

Ще один варіант - виготовити автентичне погруддя, яке було встановлене на фасаді театру з самого початку. Втім, наразі точно невідомо, чий саме бюст там знаходився. Тому з цим рішенням не поспішають.

Зокрема, в одному з випусків чернівецької щоденної газети Czernowitzer Algemeine Zeitung тодішній головний будівельник міста Людвіг Вест детально описав вигляд театру. Його опис з’явився у різдвяному спецвипуску газети в 1904 році, майже за 10 місяців до офіційного відкриття театру, пише фотожурналіст Максим Козменко для видання АСС.

Окрім звеличення зовнішнього вигляду театральної будівлі, Вест назвав імена письменників і композиторів, які були встановлені на ній. І що з однієї сторони знаходилися тільки письменники, а з іншої – композитори. Сьогодні це вже не так.

Творцем скульптур на театрі був відомий віденський скульптор Ернст Геґенбарт.

 

"Бічні фасади гармонійно представлені архітектурно визначеними ризалітами багатого переднього фасаду, а ризаліти містять бюсти наших найвидатніших поетів і композиторів: Ґьоте, Шіллера, Анценґрубера та Ґрільпарцера з одного боку, а також Моцарта, Бетховена, Шуберта та Гайдна з іншого боку", - йдеться в описі Веста "нового театру" в газеті Czernowitzer Algemeine Zeitung.

Отже, за свідченнями головного будівельника Чернівців, бюсти австрійських письменників й драматургів Франца Ґрільпарцера та Людвіга Анценґрубера височіли на театрі ще до його відкриття.

"Тобто є перелік, але немає точних відомостей, хто з якого боку встановлений. За виписом із державного обласного архіву, посилаємося на статтю, в якій зазначено, що з одного боку були Гете, Шиллер, Анценгрубер (Лю?двіг Анценгру?бер — австрійський письменник, драматург - ред.) і Франц Ґрільпарцер — (австрійський поет і драматург - ред.). А з іншого боку – Моцарт, Бетховен, Шуберт і Гайдн. Це якщо опиратися на інформацію зі статей. Але тепер розуміємо, що могли робити перестановки навіть під час реставрації. Тому ми ризикуємо, що якщо зробимо якісь швидкі дії, то через деякий час з’ясується, що там був якийсь інший діяч", - зазначив у коментарі molbuk.ua директор театру Іван Бутняк.

Обговорення завершилися тим, що вирішили створити профільну комісію.

"Якщо у випадку демонтажу погруддя Пушкіна це було простішим рішенням – воно було зрозумілим, ми знали думку громадськості, то в цьому випадку ми не можемо поспішати і наразі опрацювали механізм. Наступний крок адміністрації театру - ініціювати створення профільної комісії, в якій будуть представники театральної спільноти, історики, громадські активісти. Це буде невелика робоча група, яка на підставі результатів нашого проведеного опитування вже матиме на меті поставити крапку. А далі ми будемо клопотати до управління культури щодо подальшої долі погруддя", - підсумував Іван Бутняк.

Як відомо, 27 грудня з фасаду Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської демонтували бюст російського поета Олександра Пушкіна.

Після цього в Чернівцях влаштували обговорення, в яких чернівчанам пропонували визначити, чиє погруддя займе на фасаді місце нещодавно демонтованого російського поета Олександра Пушкіна.

 

Джерело: molbuk.ua

 

 

BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua         
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 

1