У Сучаві підписано протокол намірів щодо спільної підготовки номінаційного досьє включення культури Трипілля-Кукутень до Списку  ЮНЕСКО

У Сучаві підписано протокол намірів щодо спільної підготовки номінаційного досьє включення культури Трипілля-Кукутень до Списку ЮНЕСКО

21.02.2017, 12:06

Протягом 16-17 лютого в румунському місті Сучава відбулася зустріч робочої групи з питання включення цивілізаційної культури Трипілля-Кукутень до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка складається з провідних спеціалістів у галузях науки, культури та охорони культурної спадщини України та Румунії.

Ініціаторами зустрічі стали виконавчий директор Українського Національного Комітету ICOMOS Олена Середюк та начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова за підтримки та всебічного сприяння Генерального консула Румунії в Чернівцях пані Елеонори Молдован, а у витоків цієї ідеї стоїть Чернівецький Міжнародний інститут Охорони та збереження культурної спадщини, який очолює Ілля Сучеван.

 Спільна культурна спадщина - великі масиви археологічних знахідок культури Трипілля-Кукутень в Україні, Румунії та Молдові - стали предметом наукових досліджень профільних фахівців з археології, керівників різних структур сфери культури та охорони культурної спадщини, культурологічних благодійних фондів, громадських організацій. Про значний інтерес до розпочатих наукових досліджень на території сусідньої Румунії свідчить участь в робочій зустрічі директорів 7 музеїв, чиновників високого рангу, а також спеціально підготовленавиставка культурологічного фонду «Платар» (м.Київ) у Музеї історії Буковини м. Сучави, в колекції якого є експонати  трипільсько-кукутенської культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях цивілізації Трипілля-Кукутень до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО проляже через Чернівці і Сучаву

«Ідея внесення цивілізаційної культури Трипілля-Кукутень до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО виникла на початку 2000-х років. Це - велична європейська цивілізація, що генерувала фактично всю сучасну євро-цивілізацію, - каже  виконавчий директор Українського Національного Комітету ICOMOSОлена Середюк. -Особливість нашого проекту полягає в тому, що ми об’єднуємо великий масив пам’яток, який розпорошений в багатьох місцях України та Румунії, і який насправді є цівілізаційним явищем, праісторією Європи. Ми пропонуємо подавати до внесення до списку ЮНЕСКО не окремі пам’ятки, а всю велику цивілізацію, що була фундаментом, на якому розвинулася більш пізня антична цивілізація, і з якої прийнято рахувати відлік європейської історії. І, найцікавіше, підхід, який ми пропонуємо – підносити цивілізаційну культуру Трипілля-Кукутень не просто як культуру, а як ЦИВІЛІЗАЦІЮ – для ЮНЕСКО є принципово новим та революційним. І тільки всі разом ми зможемо заявити про цю цивілізацію, яка має важливе значення для історії всього світу. Це - наша спільна задача, задача України та Румунії».

Учасниками зустрічі підписано протокол намірів щодо спільної підготовки номінаційного досьє включення цивілізаційного явища культури Трипілля-Кукутень до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Запланована робота, як вже було зазначено, передбачає новий революційний підхід і може здійснити певний переворот в практиці номінування, адже пропонується подавати не окремі памятки, а цілісну культуру - фундамент більш пізньої цивілізації як окреме явище.  Сподіваємось, що українська сторона докладе максимум зусиль для підтримки місцевої, буковинської ініціативи та сприятиме зусиллям науковців.

Альберт КОМАРІ

1


КОМЕНТАРІ (4)

Цікаві містячкові ініціатори, які ініціюють проведення робочих зустрічей, а ти більше прийняття рішень, не на своїй, а на сусідній території. Це що, потокання і сприяння в зміщенні та закріпленні центру впливу? Може давайте відразу зробимо Чернівецький район Сучавського повіту, в культурному, історичному плані, тим більше що наш депутатський корпус в цьому напрямку вже розпочав впевнені кроки.
avatar

Valeriy Karbashevskiy

21 лютого 2017 13:07

Persa zustric vidbulasi u Cernivtiah 31 . 01 2017 . 

avatar

Platar

21 лютого 2017 13:43

Persa zustric vidbulasi u Cernivtiah 31 . 01 2017 . 

avatar

Platar

21 лютого 2017 13:43

Valeriy Karbashevskiy, Вместо того, чтобы лаять и критиковать, сначала что-то сделайте сами. Вот ведь подлая и мерзкая натура - хаять то, что делают другие

avatar

Иосиф

21 лютого 2017 13:53