'У мене волонтер постійно приходить на 'Олімпію' і просить, що йому гвалт треба транспорт, а я бовкнув, якщо ти все одно мав купувати  машину, то даш нам на наступну': підозрювані у розкраданні гуманітарки прокоментували справу

"У мене волонтер постійно приходить на "Олімпію" і просить, що йому гвалт треба транспорт, а я бовкнув, якщо ти все одно мав купувати машину, то даш нам на наступну": підозрювані у розкраданні гуманітарки прокоментували справу

30.05.2022, 22:08

Подружжя Юлії та Василя Джусів, яких підозрюють у намаганні продати завезений з-за кордону як гуманітарна допомога автомобіль, подали звернення до ДБР, Верховної Ради та Офісу президента з вимогою оскарження висунутої їм підозри.

Про це у коментарі molbuk.ua повідомив чоловік депутатки Заставнівської міськради в Чернівецькій області Юлії Джус Василь Джус.

Як розповів Василь Джус, його дружина разом із іншими волонтерами їхньої організації за власні кошти придбали автомобіль у Польщі, але на кордоні з'ясувалося, що він не підлягає розмитненню. Тоді вирішили віддати це авто одному волонтерові, натомість попросили його зробити внесок на покупку інших авто для ЗСУ, на які подружжя збирає кошти.

"Я вам розкажу, як то було. Ми шукали через знайомих одну машину, другу, третю, але старалися, щоби був хороші мотор і ходова. До того дошукалися, що мала бути напівпасажирська. Знайшли машину хоч і стареньку, але в ідеальному стані. І четверо людей не подумали, що вона вантажна. Таке буває, нічого страшного в цьому би не було. Через це вийшов казус, ми стояли на кордоні дві доби, дружина Юля зі ще одним чоловіком. І перед самим кордоном їм сказали, що авто не підлягає розмитненню", - каже Василь Джус.

Тоді почали міркували, що робити з автівкою.

"Сіли й думаємо - що робити. У мене з однієї військової частини є заявка щодо потреби в автомобілі. Їм підходить будь-яка машина, але більше треба передньопривідної. Зараз віддавати просто тільки би щось віддати... Тому сіли й думаємо. Зателефонували до одних, других, порадилися. Знайома каже: "У мене волонтер постійно приходить на "Олімпію" і проситься, що йому гвалт треба транспорт".

"Тоді я ухвалив таке рішення, навіть із дружиною не порадився, - щоби допомогти чоловікові. І от маємо наслідки. Я йому сказав, щоби він приніс лист, або у листі щоби була довіреність, що на його прізвище було виписано - тобто всі моменти, все як має бути, і будемо балакати. Правда, бовкнув, що машина нам обійшлася в "енну" суму грошей. І сказав йому, мовляв, якщо ти все одно мав купувати, то даш нам на наступну машину.

Ми, волонтери, повинні якось взаємодіяти. У мене є можливість, у когось є потреба. То чому би не допомогти комусь? Я собі цю потребу теж задовільню потім. Але зараз я можу комусь допомогти. Така у мене позиція, але з тієї позиції вийшло те, що вийшло", - каже Василь Джус.

Волонтер переконаний: ситуація була підлаштована.

"У мене думка така, що це комусь просто потрібна була машина. А щоби не платити гроші, не йти купувати, підіслали, зробили цирк, а ми почали кіпішувати, писати заяви в поліцію. Це моя думка.

Поки нас поліція тримала, той чоловік собі поїхав на нашій машині. Без документів, без нічого. Я почав у нього вимагати документи, а в нього зробилися великі круглі очі. Тепер поліція у нас вилучила відомості на видачу допомоги, телефони... Ми подали заяву в поліцію про викрадення автомобіля і чекаємо результату", - зазначає співрозмовник.

Також Василь Джус наголошує на такому моменті:

"Ми завезли автомобіль. Але, згідно закону про гуманітарну допомогу, вона вважається гуманітарною допомогою тоді, коли благодійник готовий, хоче і може передати її. З моменту, коли людина сказала "я хочу віддати цю допомогу". Так пише в законі".

Депутатка Заставнівської міськради в Чернівецькій області Юлія Джус, яку разом із чоловіком Василем підозрюють у намаганні продати завезений з-за кордону як гуманітарна допомога автомобіль, розповіла, що автомобіль є її приватною власністю і за нього вона з власної кишені заплатила 4,5 тисяч євро

Про це депутатка розповіла у відеозверненні, опублікованому на її сторінці у Facebook, пише molbuk.ua

"Мене звати Юлія, я – та депутатка, на якій свою ефективну діяльність вирішили показати правоохоронні органи. Тільки диявол завжди ховається у деталях і дрібницях, і про деякі з них я хочу розповісти. Але чомусь мовчать ті, хто говорить про свою дуже ефективну діяльність.

По-перше, те авто, про яке всі говорять, куплене на наші з чоловіком особисті кошти на початку травня. Про що є відповідні виписки з банківського рахунку.

По-друге, у зв’язку з тим, що автомобіль вантажний і мав рівень "Євро-4", завезти його через звичайне розмитнення у мене не було можливості. Про це я дізналася після того, як з тими людьми, які стояли в черзі, щоби розмитнити своє авто, відстояла два дні в черзі на кордоні.

Тому вирішила завезти це авто, щоби не втрачати виплачені за нього особисті кошти як гуманітарну допомогу для громадської організації з подальшою її передачею на ЗСУ", - розповідає Юлія Джус.

Вона додала, що 17 травня поліцією були проведені певні слідчі дії.

"У ході яких було викрадене дане авто, яке по сьогодні є моєю приватною власністю, що зазначено в одній із судових ухвал. Якби ми з чоловіком не звернулися 17 травня на гарячу лінію 102, то ніхто з нас автомобіль би не побачив", - сказала депутатка.

Вона також зауважила, що зараз не може зробити пожертву на ЗСУ.

"На жаль, зараз я не можу зробити пожертву на ЗСУ у розмірі 4,5 тисячі євро – саме у стільки нам обійшовся цей автомобіль.

Бо є великі незакриті потреби по роботі з внутрішньопереміщеними особами. У тому числі ми зараз займаємося питанням відкриття прихистку у Кострижівці для ВПО. І нам потрібен автомобіль для перевезення вантажів. Ми залучили вже нову побутову техніку, щоби її там розмістити".

"Я не виправдовуюся, бо не маю за що. Я просто хочу показати, як на рівному місці "малюють" справу та роблять підставу, і це у військовий час. Прошу відповідні структури на це звернути увагу", - закликала Юлія Джус.



Раніше повідомлялося, що у Чернівецькій області прокуратура повідомила про підозру депутатці однієї з міських рад Чернівецького району – голові благодійної організації. Також у розкраданні гуманітарної допомоги підозрюється чоловік депутатки – член правління благодійної організації.

За даними слідства, під час воєнного стану депутатка разом зі своїм чоловіком організували незаконну реалізацію гуманітарної допомоги. Зокрема, подружжя намагалось продати за 4 500 доларів завезений як гуманітарну допомогу в Україну авто Volkswagen LT28, призначений для передачі ЗСУ.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Як пізніше стало відомо molbuk.ua, йдеться про депутатку Заставнівської ради Юлію Джус та її чоловіка, Василя Джуса.

Подружжя є засновниками громадської організації, яка надає волонтерську допомогу ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам. Громадську організацію засновано ще у 2013 році.

Джерело: molbuk.ua

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.   

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com  

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених ними потреб).  

  Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 

 

 

1