У Чернівцях зіграли читку-виставу під театральною сценою

У Чернівцях зіграли читку-виставу під театральною сценою

22.12.2022, 23:12
Той випадок, коли сама театральна сцена грає справжню роль у постановці вистави. І це в буквальному сенсі. Напевно, вперше за всю історію чернівецького театру мистецьке дійство, яке його організатори - головна режисерка театру Ludmila Skripka з однодумцями-акторками Сніжаною Кавулич, Ксенією Савельєвою та Ярославою Свідерською - скромно назвали читкою п’єси Тетяни Киценко "Пеніта ла трагедія", відбулося не НА, а буквально ПІД театральною сценою.
 
Позаяк за сюжетом йшлося про долю чотирьох засуджених до довічного ув’язнення жінок, рухомій частині сцени, відповідно, випала роль зіграти двері тюремної камери, які буквально замкнули у невеликому просторі чотирьох акторок разом із глядачами. Годі й казати, що все дійство набуло особливої реалістичності. Декого із присутніх навіть залучали до нього. З огляду на розміри приміщення та його стан ефект присутності у тюремній камері був максимальним. (Повірте, із власного, на щастя тільки журналістького досвіду, точно знаю про що кажу. Згодом, якщо пощастить, пересвідчитеся у правдивості моїх слів із як завжди професійного фоторепортажу з місця події талановитої Vitalia Kozmenko).
 
Власне, цьому неабияк посприяла майстерність, з якою акторки, в одну з яких цього разу перевтілилися також і режисерка Людмила Скрипка, втілили образи своїх персонажів. Створили не тільки різні характери, проявили темпераменти, але й засвідчили різний життєвий досвід і різну життєву філософію. Трохи більше години часу, проведені у тісній тюремній камері з чотирма жінками-вбивцями, за кожною із яких виявилася непроста життєва історія, нікого не залишили байдужим. Це, власне, засвідчило зацікавлене обговорення побаченого, відчутого і пережитого під час дійства. Що мало трапитися, аби та єдина, яка здатна подарувати нове життя, раптом забрала його у когось іншого? Хто вони – жертви обставин чи реальні злочинці – кожен нехай вирішує сам. Тим більше, що матеріалу для роздумів у їхніх історіях більше ніж досить. Залишимо це питання для професійного обговорення, на той випадок, якщо після читки в рамках марафону від Національної спілки театральних діячів України постановку перенесуть на професійну чернівецьку сцену.
 
Тут зауважу тільки те, що реального об’єму драматургічному матеріалу, глибини змісту, на мою думку, надала харизма вдало зіграного усього за кілька днів акторського квартету. Власне саме чотири актриси Людила Скрипка, Сніжана Кавулич, Ксенія Савельєва та Ярослава Свідерська і стали справжньою окрасою сьогоднішнього дійства.
 
P.S.: Випереджаючи можливі запитання додам кілька пунктів: 1) фестиваль читок п'єс молодих сучасних авторів проводиться, щоб якомога більше глядачів дізнались про українську драматургію; 2) оголошення про майбутню читку було розміщене на офіційній сторінці театру у ФБ; 3) для того, щоб потрапити під театральну сцену на обмежену кількість місць, необхідно було заздалегідь зареєструватися; 4) багато втратили ті, хто зареєструвався, але полінувався прийти; 5) можливо, якщо самим акторам захочеться і ви гарно їх попросите, вони ще раз повторять це дійство для наступної групи глядачів. (Особисто я радив їм, щоб не робили це безкоштовно. Будь-який талант має гідно винагороджуватися). 6) Цілком згоден зі словами актора Андрія Циганка, який модерував усе дійство: "зробити цей світ кращим можуть тільки освічені і культурні люди".
 
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua       
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1