У Чернівцях залишать назви деяких з нібито російсько-радянських вулиць (+Google форма для обговорення)

У Чернівцях залишать назви деяких з нібито російсько-радянських вулиць (+Google форма для обговорення)

09.05.2022, 20:21
Про це molbuk.ua розповіла секретарка міської ради, голови топонімічної комісії Марини Кирилюк.
 
Щодо багатьох вулиць були дискусії, і деякі з нібито російсько-радянських вулиць вирішили залишити.

"Розглядали перейменування вулиці Дмитра Менделєєва. З одного боку, це російський вчений, а з іншого – учений зі світовим ім’ям. Тому назву залишили. Також мали намір перейменувати вулицю Білоусова. Та до нас звернулася онучка цього військового, який був Героєм Радянського Союзу. Він отримав це звання за битву на Дніпрі. Вона попросила не перейменовувати, тому що він чернівчанин, тут жив. Ми погодилися", - пояснює Марина Кирилюк.

Намагалися, перейменовуючи вулиці, що поруч, поєднувати з однією подією.

"Позаду кіноцентру імені Миколайчука є вулиця Брянська. Член топонімічної комісії, декан географічного факультету Мирослав Заячук запропонував перейменувати її на честь Івана Чендея – сценариста фільму "Тіні забутих предків", де знімався Іван Миколайчук. Поруч є вулиці Полєтаєва. Її вирішили назвати на честь Сергія Параджанова, який був режисером цього фільму", - розповіла Марина Кирилюк. 

"Вирішили насамперед перейменувати вулиці у центрі міста, дотичні до центральної частини та основі вулиці мікрорайонів. Пропозиції перейменування вулиць отримували від мешканців, із соцмереж, від фахівців топонімічної комісії. Також у нас є звернення від наукових товариств, облради, посольств щодо зміни назв вулиць. Ці всі пропозиції ми повинні опрацювати. Топонімічна комісія міськради напрацювала також свої пропозиції. Після цього мають відбутися громадські обговорення, які тривають до двох місяців. Але я, думаю, за два тижні ми вже розглянемо пропозиції з громадських обговорень", – пояснила Марина Кирилюк.

Перейменують також вулиці Харківську, Херсонську, ці вулиці можуть стати Героїв Херсону, Героїв Харкова.

"Перейменувати ці вулиці так запропонував депутат міськради Олексій Каспрук. Він оприлюднив проєкт рішення, щоб, наприклад, вулиця Харківська отримала назву вулиці Міста-героя Харкова. Але на топонімічній комісії узгодили трохи інший варіант, бо назва задовга. Ми хочемо увіковічити наших героїв, тому вирішили назвати вулиці Героїв Харкова, Героїв Херсона. Так назвемо шість вулиць", – каже Марина Кирилюк.
 
Нагадаємо у Чернівцях перейменовують 67 вулиць та провулків.
 
ДОЛУЧАЙТЕСЬ
 
Триває обговорення пропозицій топонімічної комісії щодо перейменування 67 вулиць і провулків, які мають відношення до рф.
 
Висловитись щодо кожної пропозиції ви можете через Google формі 
1