У Чернівцях добудують церемоніальну залу на єврейському кладовищі

У Чернівцях добудують церемоніальну залу на єврейському кладовищі

12.07.2016, 20:12

На засіданні містобудівної ради обговорили проект добудови до церемоніального залу на єврейському цвинтарі, що на вулиці Зеленій. Його розробив архітектор Вячеслав Кишлярук. А замовником виступила Асоціація єврейських общин України. 

Церемоніальний комплекс був побудований єврейською громадою у 1905 році. Він виконував функції поминальної зали, де здійснювалися похоронні заходи. У радянські часи використовувався під склад будівельних матеріалів. Зараз будівля майже повністю зруйнована. Загальна площа комплексу складає приблизно 250 квадратних метрів, а висота купола – 21 метр. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Николай Кушнир: Бейт Кадишин и проект создания Музея Катастрофы буковинского еврейства в Черновцах

Проект з облаштування єврейського кладовища у Чернівцях найбільш масштабний в Україні

Будинок Прощання на Єврейському кладовищі в Чернівцях перетворять на музей Голокосту

- Я займаюся цим проектом уже майже п’ять років, – розповів Вячеслав Кишлярук. – Але відновлювальні роботи не були виконані, бо не було кому їх фінансувати. Зараз, ніскільки мені відомо, вирішується питання про передачу цієї будівлі у розпорядження єврейської громади. Її представники ініціюють створення там музейного комплексу. Вони запропонували вкласти у єврейське кладовище мільйон доларів. Мета мого проекту – об’єднати церемоніальний зал з боковими частинами у єдиний комплекс. Для цього треба здійснити добудову з тильного боку площею 14 на 7 метрів. Тут можна буде розмістити музейні експозиції. Існуючі приміщення с лід залишити без змін, лише відреставрувати та відтворити елементи вітражів. Я запропонував два варіанти. Замовникам сподобався сучасніший ескіз. Щоби припинити руйнацію церемоніального комплексу, потрібно розпочати реставрацію та будівництво до кінця цього року. 

1