Тимчасова слідча комісія за участі Мазурашу з'ясовувала законність створення славнозвісного ДП «Ліси України» та можливу приватизацію українського лісу з боку певних структур

Тимчасова слідча комісія за участі Мазурашу з'ясовувала законність створення славнозвісного ДП «Ліси України» та можливу приватизацію українського лісу з боку певних структур

23.03.2023, 10:01
В Івано-Франківську відбулося виїздне засідання Тимчасової слідчої комісії ВР «НАЦРЕСУРС».
 
Про це повідомив народний депутат України Николай Тищенко.
 
На місці проведення засідання Івано-Франківська обласна рада працювали нардепи Николай ТищенкоЮлія ЯцикОлег АрсенюкНегулевский ИгорьСергій Швець. Народний депутат України Григорій Мазурашу Georgiy Mazurashu (Чернівецька область Слуга Народу - Георгій Мазурашу - Округ 203) був залучений до роботи комісії із правом дорадчого голосу.  
 
 Серед присутніх були керівник ГУНП Івано-Франківської та Закарпатської областей Ярослав Колесник, прокурори обласних прокуратур, Теруправління ДБР у Львові та представники Держекоінспекції на чолі з директором Максимом Железняком , представниками прикордонної служби, голови обласних рад, голова Антимонопольного комітету України.
 
Підняли наступні питання:
 
Члени комісії почули протест Ассоціації громад України (що налічує 24 області та більше 700 громад) проти приватизації лісів через новостворене ДП «Ліси України» на чолі із Болоховцем Ю. та його куратором Шурмою Р.Ю.
 
Та найголовніше — обговорили із АМК, ДБР, Національною Поліцією законність створення славнозвісного ДП «Ліси України» під чуйним керівництвом Ростислав Шурми та Юрія Болоховця. Відповідь очевидна.
 
Серйозна дискусія виникла між представниками спеціалізованої державної комісії «Нацресурс» в особі Юлія Яцик, Микола Тищенко та Василя Іванчука з головою АМКУ Піщанська Ольга щодо можливих ознак монополізації ДП «Ліси України» найбільших лісових господарств. Примітно, що дискусія проходила на досить високому професійному рівні з двох сторін, хоча, судячи з усього, керівнику АМКУ не вдалося переконати керівництво ТСК у відсутності ознак можливої концентрації всього лісового господарства України в одних руках.
 
 
Мабуть, найдивніший епізод під час засідання ТСК «Нацресурс» в Івано-Франківську стався тоді, коли представники Державної агенції лісових ресурсів, прослухавши доповіді президії комісії та учасників засідання, вийшли з режиму відеоконференції та відмовилися від подальшої участі, мотивувавши це тим, що вони стомилися: «Закінчився робочий день». У відповідь на неодноразові пропозиції голови комісії Микола Тищенко на адресу держлісагенства з проханням продовжити подальше слухання, всі побачили мовчання та ігнорування, що зрозуміло викликало подив з боку народних депутатів України Юлія Яцик, Негулевський Ігор, Георгій Мазурашу та Олег Арсенюк, а також присутніх осіб. Чи то ще буде…
 
 
Також наживо вислухали звернення 4 (та отнимали письмові звернення від 17) обласних рад, які категорично виступають проти «лісової» реформи Болоховця, яка насправді несе в собі приватизацію українського лісу.
 
Але про це окремим постом. Про схему приватизації детальніше тут  https://www.facebook.com/100000698738304/posts/6385136691519559/?
 
Тим часом нардеп Микола Тищенко отримав офіційну відповідь від агентства лісових ресурсів. Сухо по фактах:
 
Дебіторська заборгованість становить 504 816 тис грн.
Кредиторська заборгованість — 2 248 786 тис грн. Перевищує у 4,5 разів.
Тобто таким чином лісові господарства України доводять до банкрутства.
 
Згідно наказу № 641 від 8.03.2023 лісогосподарські філії забов’язані перераховувати:
 35% з кожного надходження грошових коштів у національній валюті на поточний рахунок ДП «Ліси України».
 100% надходження коштів в іноземній валюті від експорту. І вже після лише 79% повернуть до ЛісАгенства.
 Корупційно скандального заступника голови ДержЛісАгенства, Юрія Сотника, насправді не звільнили з галузі, як звітували.
А навпаки дали нову посаду — заступника голови новоствореного ДП «Ліси України», а нині тимчасово виконуючого обов’язки керівника.
 
 Замість того, щоб залишити обігові кошти на місцях для погашення кредиторської заборгованості, виведення із ризику банкрутства та розвитку галузі, вони заганяють філії у боргову яму.
 
Нагадаю, що ДП «Ліси України» нічого не виробляє, їм не потрібно утримувати техніку, лісові дороги, заготовляти ліс, доглядати за лісом, саджати ліс, застосовувати дії для запобігання пожеж і тд. То нащо ДП «Ліси України» такі гроші?
 
Чи ДП «Ліси України» просто прокладка?
 
ТСК продовжує свою роботу безперервно та безкомпромісно, як наш Президент, як наша армія. Адже ліс був та залишається стратегічним ресурсом країни, особливо під час війни.
 
 
  

Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 
1