Тіміш звернувся до голови СБУ Грицака неупереджено і фахово розслідувати ситуацію навколо румунського культурного центру в Чернівцях

Тіміш звернувся до голови СБУ Грицака неупереджено і фахово розслідувати ситуацію навколо румунського культурного центру в Чернівцях

13.06.2018, 16:34

Народний депутат України Григорій Тіміш звернувся до Голови Служби Безпеки України пана Грицака у зв'язку з обшуком на вулиці Кобилянській в Чернівцях

- Сподіваюся на неупередженість і особисте втручання в справу з обшуком на вулиці Кобилянській в Чернівцях Голови Служби Безпеки України пана Грицака. Забагато запитань і мало відповідей останнім часом навколо румунського питання на Буковині. Засуджувати і захищати зараз замало, як ніколи потрібно забезпечити максимальну реалізацію прав і свобод людини та громадянина, не забувати про право на ідентичність меншин, без цього неможлива побудова справжнього европейського суспільства. Мені здається, що справа занадто заполітизована, тому фахове розслідування потрібно як ніколи. Взаємне звинувачення локального характеру лунали і лунають з вуст багатьох так званих лідерів- представників окремих ГО, ці речі ніколи не додавали, а навпаки руйнували міжетнічні стосунки, заважали співпраці між країнами сусідами, - прокоментував своє звернення Григорій Тіміш. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бухарест занепокоєний діями СБУ в румунському центрі в Чернівцях

1


КОМЕНТАРІ (11)

Не зрозуміло, що за запит надав Тиміш Голові СБУ, чи він закликає Грицака вплинути на органи досудового розслідування щоб спотворити результати слідства? Україна правова держава, тому всі крапки над "і" повинен розставити суд!

avatar

Ion

13 червня 2018 18:58

Виходить, що Тіміш ставиться неупереджено до проведених обшуків, оскільки вважає, що представники центру нівчому не винуваті. З цього випливає, що він суддя!

avatar

Ion

13 червня 2018 19:01

Пан Тіміш може прийти до суду і як "адвокат" Патраша та Терицану захищати їхні права! Напевно останні самі не хочуть такого "адвоката", який намагається сколихнути повітря пустим базіканням про захист румун в Україні. Від кого він їх захищає, від самого себе чи від влади яку він представляє? Напевно у цієї людини роздвоєння особистості...

avatar

Ion

13 червня 2018 19:07

Тіміш правий в одному, дійсно занадто багато питань і мало відповідей навколо румунського питання на Буковині. Дійсно, пан Терицану та його активісти тільки спромоглися останнім часом поливати брудом Україну. Насправді, працюють вони на сусідню державу і відстоюють ідеї відновлення "Великої Румунії", а  карти "Великої Румунії" про це свідчать.   

avatar

13 червня 2018 19:14

Тіміш за 4 роки депутатства поправився на 30 кілограм. Так чоловікови зле у Верховній Раді що хоче знову туди попасти. А якщо не буде загравати з Терицану, Патрашем, Елеонорою Молдаван, то герцаївські румуни пошлют його на...., а не в парламент. А сбушники мають перестати ловити дрібних карасів, а попробувати зловити жирного ляща яким є Тіміш. Тим більше що його радник Марін Герман займається дуже "цікавими" справами і кожне збіговисько румунських сепаратистів радо висвітлює

avatar

Історик

14 червня 2018 08:40

Тіміш дурне зробив, що вписався за старого сепарюгу Терицану і зрадника Патраша, який колись показово витер ноги об українське громадянство. Рано чи пізно виясниться чого Тіміш дружить і захищає таких замурзаних в румунському сепаратизмі осіб. А може Тімішу румунський паспорт на Кобилянській оформляли? Тоді все стає ясно

avatar

Ольга

14 червня 2018 09:48

11 червня 2018 р., між 11.00 та 14.55 год. (згідно протоколу), 12 співробітників Управління Служби Безпеки України (СБУ) у Чернівецькій області та 2 понятих, провели, порушуючи ухвалу Суду, в якій зазначено про групу з 7 осіб, обшук в офісі Румунського Культурологічного Центру «Еудоксіу Гурмузакі» м. Чернівці та у книгарні «Міхай Емінеску», що знаходеться у тому ж приміщенні (вул. О. Кобилянської №9). Підкреслюємо, що наш Центр є громадською організацією румунів України, зареєстрованою відповідно до українського законодавства.

 

 

Для того щоб надати більшої ваги цим обшукам, СБУ публікує суперечливу інформацію на своєму сайті о 10.47 год. 11.06.2018 р. про проведення обшуків, підкреслюючи «знаходження надрукованих книг з метою популяризації святкування на території України 100-ччя формування Великої Румунії», незважаючи на те що не існувало рішення суду щодо цього. Навіть більше, новина СБУ була опублікована за …. 13 хвилин до початку обшуку!  

 

Саме на основі цитування ЗМІ інформації СБУ, зараз ми є суб’єктом нападу та цькування з боку української преси, що є додатковою підставою для реагування нами в рамках цього повідомлення для преси.

 

22 травня 2018 розпочалося кримінальне розслідування по факту, відповідно до ст. 110, ч. 1 Кримінального Кодексу України.

 

Обшук відбувся на основі ухвали Шевченківського районного суду м. Чернівці 06.06.2018 р. на підставі клопотання Управління СБУ у Чернівецькій області. Об’єктом обшуку, відповідно до клопотання СБУ та ухвали Суду було «відшукання та вилучення географічних карт, літератури, газет, записників, нотаток, пам’яток, флешок, зовнішніх дискових накопичувачів, компакт-дисків, які містять заклики до вчинення дій направленних на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленного Конституцією України».

 

Зазначаємо, що як клопотання СБУ, як й ухвала Суду, містить інформацію про те, що 13 травня 2018, під час Параду Румунського Національного Одягу, на вітрині нашого Центру були розміщені святкові панелі (мапи) присвячені 100-річчю Об’єднання, із зображеннями міжвоєнної Румунії та міжвоєнної Буковини, в якій Румунія включала (у1918-1940 рр.) населені пункти сучасної Чернівецької області. Нібито це є формою просування ідеї щодо зміни кордонів та порушення конституційного ладу України. В цьому контексті, припускаємо що інформаційні панелі з картами були лише формальним приводом для проведення обшуку у Культурологічному Центрі. 

 

В рамках обшуку були вилучені у Центрі не лише карти, але й купа речей які не мають жодного відношення до предмету обшуку, визначеного судом: особисті нотатки, документи цивільного стану, довіреності громадян які перекладалися офіційним перекладачем книгарні,  копії деяких особистих документів осіб тощо. Був вилучений весь тираж газети Нямул Роминеск (Румунський рід) травня місяця 2018 року (сотні екземплярів), всі екземпляри журналу Гласул Буковінєй (Голос Буковини) (№1/2018), книгаМірча Друк або боротьба з останньою імперією  (автор – Віорел Патрікі), книгаНевидиме лице агресора (автор – Іоан Попа), книга Паризька Мирна Конференція, журнали Месаджер буковінян (Буковинський вісник) 2017 року. Всі ці речі та інші були вилучені цілими пачками і всі ці речі стосуються історії та культури. Зображення або інформації про міжвоєнну Румунію у історичних роботах, у підручниках та загальних роботах, у календарях та афішах тощо, не можуть бути направлені проти територіальної цілісності певної держави, в тому числі України. Так само як присутність карт колишніх імперій: британської, іспанської, австро-угорської або радянської, у різних формах, не означає бажання когось відродити їх існування або прагнення змінити кордони. Дискусії про минуле, таке яке воно було, погане чи добре, сприятливе для деяких та несприятливе для інших, не є загрозою для української держави і лише ультранаціоналістичні формування, які активно шукають останнім часом різних ворогів країни, можуть так інтерпретувати реалії. Ми думали, що лише ці сили можуть вдаватись до відповідних міркувань, але зараз бачимо що й СБУ вдається до цього.  

 

Враховуючи вище сказане, Румунський Культурологічний Центр «Єудоксій Гурмузакі» категорично виступає проти навішування ярликів «сепаратисти, провокатори тощо» нам з боку української влади, в тому числі СБУ з порушенням Конституції та з інформаційним інсценуванням.    

 

Дії СБУ від 11 червня 2018 року є прямим і опосередкованим видом нападу проти нас та всієї румунської спільноти України. На жаль, констатуємо існування тенденції переймання структурами державних органів України ідей та акцій радикальних націоналістичних угрупувань. Якщо раніше напади були опосередкованими, після прийняття Закону про Освіту від 5 вересня 2017 р. порушення наших прав стали звичною справою – від подвійної крадіжки прапорів з фасаду Центру з постійними нападами на нас з боку української преси, до погроз із застосуванням фізичної сили над членами Центру, що були озвучені під час двох акцій Національного Корпусу.   

 

Законне, конституційне та природне бажання румун України зберегти свою мову та культуру, традиції, звичаї та ідентичність, відкрито інтерпретуються як підозрілі акції непокори, які направлені проти української держави. З великим смутком констатуємо що жоден український інтелектуал, жоден «борець за права людини» з України не зреагували на ці грубі дії.

 

Ми вважаємо, що всі ці дії СБУ мають за мету залякати – не вперше -  всі громадські організації румунів України, сіяти страх та зневіру серед них для замовчування та безумовної та прискореної українізації нашої громади.

 

Щодо наших конституційних прав, в тому числі тих, що стосуються освіти рідною мовою, вимагаємо дотримання Конституції України та міжнародних зобов’язань України, в тому числі ст. 13 Базового Договору між Україною та Румунією, відповідно до якого сторони взяли на себе зобов’язання гарантувати права національних меншин. Ми є лояльні громадяни України, але ми не можемо сприйняти дискримінацію за етнічною ознакою.

 

Вважати сепаратизмом бажання деяких етносів зберегти свою ідентичність у період коли Україна має бажання інтегруватися в європейські структури означає повертатися до практик і дій сумних часів КДБ, який слугував тоталітарним режимам та не мав жодних ознак демократії. Чому тоді карта Великої Соборної України, яка включає безліч територій сусідніх держав, що була надрукована безліч разів у різних формах в Україні та демонстрована різними рухами та організаціями на вулиці не цікавить жодним чином СБУ? Чи означає це що увага СБУ є вибірковою?  Чи не означає це що СБУ оперує подвійними стандартами? 

 

Ослаблення румунської спільноти України не є приводом для гордості нашої держави і не може радіти Румунію, в той час як Румунія стала першою країною яка ратифікувала Угоду про Асоціацію Україна – ЄС.

 

Переслідування румунської спільноти стало все частішим та конкретнішим і досягло апогею. Більше так не можна! Звертаємось до спільнот румунів звідусіль протестувати проти подібних порушень з боку українських органів влади.

 

Офіційно звертаємось до Президента України, пана Петра Порошенка та прем’єр-міністра пана Володимира Гройсмана розпорядитись про припинення переслідування та погроз щодо Румунського Культурологічного Центру «Еудоксіу Гурмузакі» та всієї румунської спільноти України.

 

Звертаємось до Президента Румунії Клауса Йоханніса та румунського уряду посприяти вирішенню наших проблем на основі Базової угоди між Румунією та Україною, в рамках міжнародних конвенцій щодо забезпечення прав національних меншин, для того щоб й українська сторона гарантувала румунській спільності України всі необхідні умови для збереження своєї ідентичності, вільного розвитку у сфері культури, духовності та освіти.

 

Просимо міжнародні організації, особливо ОБСЄ та Раду Європи, посприяти припиненню нападів та різного роду порушень щодо румунської спільноти з боки української влади та радикальних угрупувань. Румунський Культурологічний  Центр «Еудоксіу Гурмузакі»

 

Джерело:  Сайт http://acc.cv.ua/

avatar

Лист від центру Є. Гурмузак

14 червня 2018 11:32

Авторам цього "звернення" треба терміново звернутися до офтальмолога та до фахового історика. Перший призначить їм носіння окулярів, щоб вони побачили напис на своїй карті "Об'єднана Румунія перше сторіччя (1918 2018). Приєднання Буковини". А історик скаже, що в такому формулюванні карта не може називатися "картою міжвоєнної Румунії та міжвоєнної Буковини". Це чистої води пропаганда величі "Великої Румунії", в якій румунське консульство разом з Терицану намагаються переконати сучасних жителів Чернівецької області, які мають румунське чи молдавське етнічне коріння. І взагалі святкувати в Чернівцях румунську окупацію 1918 це верх нахабства!!!

avatar

Петро Справедливий

14 червня 2018 14:33

Тіміш не народний депутат, а аферист і шахрай. Про це знає весь Глибоцький район. Тіміш в 2015 році назичив гроші і не спішить віддавати. Поважних людей взяв поручителями під банківські кредити, а тепер колектори вимагають з них виплат. Погрожують забрати майно. Видно на цьому Тіміша румуни і взяли. Тепер відробляє в Елеонори великорумунські леї. Но з банками не розраховується, знову збирає на вибори. В Глибоці навіть сліпі пси не будуть голосувати за цього афериста

avatar

Михайло з Глибоки

14 червня 2018 14:47

Здостовірнихджерелвконсульствісталовідомо, щоміністерствозакордоннихсправРумуніїготуєзверненнядоЄСіпрезидентаФранції. Будутьвимагативідповістиза «придушенняправ» захисникарумунівБуковини, народногодепутатаГригоріяТіміша. ВінпоскарживсяЕлеонорі, щойогоколисьзпорушеннямдепортувализФранції, ботакйомусподобавсявино, сиріфранцуженки, щовін «забув» виїхатизвідтипокинезакінчиласявіза. НакордоніТімішпогрожувавфранцузамвимнєєщьоотвєтітєзаСевасто…. заущємлєніємоіхправ. ПравзащітнікаугнєтьоннихпредставітєлєйкорєнногонародаБуковіни, каториєзарабативаютнаруминскіхпаспортах

avatar

Заробітчанин

14 червня 2018 15:35

З достовірних джерел в консульстві стало відомо, що міністерство закордонних справ Румунії готує звернення до ЄС і президента Франції. Будуть вимагати відповісти за «придушення прав» захисника румунів Буковини, народного депутата Григорія Тіміша. Він поскаржився Елеонорі, що його колись з порушенням депортували з Франції, бо так йому сподобався вино, сир і француженки, що він «забув» виїхати звідти поки не закінчилася віза. На кордоні Тіміш погрожував французам – ви мнє єщьо отвєтітє за Севасто…. за ущємлєніє моіх прав. Прав защітніка угнєтьонних представітєлєй корєнного народа Буковіни, каториє зарабативают на руминскіх паспортах

avatar

Заробітчанин

14 червня 2018 15:36