Поки Другановський за 10 мільйонів забезпечував доставку генераторів у Чернівці соратник Зеленського назвав їхніх продавців безсовісними мародерами

Поки Другановський за 10 мільйонів забезпечував доставку генераторів у Чернівці соратник Зеленського назвав їхніх продавців безсовісними мародерами

19.12.2022, 20:31

Гетманцев: «Потрійна націнка на генератори – питання совісті» 

Потрійна націнка на генератори – це зловживання і питання совісті. Мовляв, бізнес хоче заробити, але така націнка під час війни для людей в країні, яка залишається без енергосистеми, – це мародерство. Про це сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю «Главкому».

«Причому це ж не виробники ціни завищують, а наші перекупники. Колись соціолог Питирим Сорокін вивів закон поляризації, відповідно до якого суспільства в епоху соціальних потрясінь поляризуються на святих і великих грішників. Це ми бачимо сьогодні у нас, коли одні віддають армії останнє, а інші – заробляють надприбутки на мародерстві», – нагадав Гетманцев.

Наразі бізнес сам вирішує питання з установкою генераторів, аби працювати під час відключення електрики. У державних установах все залежить від того, на чиєму утриманні перебуває заклад.  

«Якщо хтось вважає, що от ми зараз завеземо генератори і так чи інакше вирішимо всі проблеми, то, на жаль, ні. Частково – так: одну, дві, три операційні можна таким чином під’єднати. Але велика лікарня, так само як і велике підприємство, точно не зможе постійно і в повному обсязі працювати на генераторах. На жаль, вони не є панацеєю», – пояснює голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

На думку Гетманцева, вимушена «мода» на генератори може призвести до росту попиту на паливо, але точно не до такого, як було навесні. Нафтотрейдери попит відчувають, але запевняють, що дефіциту не буде. Істотного росту цін на паливо також не очікується. 

Нагадаємо, атаки Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури України призвели до масового використання генераторів.

Нагадаємо, про закупівлю генераторів за завищеною ціною екс-нардеп Максим Бурбак розповів у програмі «Постфактум»

Після рашистських обстрілів критичної інфраструктури, ми бачимо, яка ситуація складна. І нам всім треба включитися у вирішення цієї проблеми. Тут лише гуртом ми пройдемо цей зимовий період, – наголосив політик. – Але щоб його пройти правильно, треба трохи і, як кажуть, включати голову. І коли міський голова каже, що влітку ніхто не міг усвідомити, що кацапи будуть бити по об’єктах критичної інфраструктури… Так ми про це в наших ефірах попереджали з травня!

Інші міста готувалися. Міський голова Львова Андрій Садовий ще влітку проводив зустрічі з керівниками ОСББ, яким наголошував, що треба створювати пункти обігріву і закуповувати генератори. Ще влітку, коли генератори ще були і були дешевші. І тепер нарешті у листопаді я побачив публікацію, що Чернівці куплять 31 генератор. І куплять у фірми, яка існує один місяць. Згідно угоди, компанія має доставити 31 генератор потужністю від півтора до 60 кіловат, і вартість генераторів коливається від 77 до 600 тисяч гривень. І цікаво, що фірма, яку створили у жовтні цього року, її власником є член виконкому Валерій Другановський.

Тут мене також зацікавило, а як же витрачаються ці кошти? Тому що в ефірах ми говорили і прозоро натякали міській владі, будь ласка, закуповуйте, поки воно є і поки достойна ціна. Я також казав, що проходження цього опалювального сезону – це і персональна відповідальність кожного чернівчанина. І якщо пан міський голова звернувся до члена виконкому Валерія Другановського і була створена фірма і на тендер лише ця фірма заявилася, і 10 мільйонів гривень було передбачено закупівлею на ці генератори, то я звернувся до іншого члена виконкому – пана Василя Осадчука, який мені одразу, ще влітку повідомив конкретну інформацію і по цінам, і по стану на складах. Адже пан Василь займається продажем подібної техніки не один рік. Пане Романе, ви ж кажете, що з усіма спілкуєтеся. Якщо ви не чуєте нас, то, будь ласка, почуйте їх, членів вашого виконавчого комітету! Я за замовив на фірмі у Василя Осадчука чотири генератори – для батьків, для офісів. Так, почекав, два місяці, але вже давно отримав. І тепер коли я побачив інформацію про закупівлю генераторів Чернівцями, почав порівнювати ціни.

З’ясувалися цікаві речі. Я купував генератори, коли ще не була прийнята Постанова Кабміну щодо звільнення цієї групи товарів від в’їзного мита і ПДВ. То можу вам відкрити таку маленьку таємницю:  станом на 17 серпня генератор 7 кіловат вартував 30 тисяч гривень, з ПДВ і усім. А натомість подібний генератор 7, 5  кіловат за угодою міськради коштує тепер 77 тисяч гривень. Різниця складає 47 тисяч гривень.  А за угодою закуповується 31 генератор! Щоб було легше рахувати, на одному генераторі переплата складає від однієї тисячі доларів до двох. Тобто 31 генератор – це 45 тисяч доларів. Шановна громадо, скажіть, будь ласка, хто буде відповідати за злочинну бездіяльність, яка нанесла бюджету міста такі збитки? Хто готувався до цієї оборудки, щоб у грудні місяці закуповувати генератори за збільшеній ціні? Звичайно, ціна злетіла до небес, коли вся Україна фактично стоїть у черзі за таким обладнанням…

Наші західні партнери роблять все, щоб знімати генератори зі своїх стратегічних запасів і передавати нам, підтримати у важкі часи. Натомість у міській раді, де перевиконання бюджету якої 300 мільйонів гривень за рахунок податку на доходи фізичних осіб – з зарплат наших військовослужбовців, ефективно цими грошима не розпоряджаються. Для них головне – дороги і тротуари, а така важлива критична інфраструктура, яка необхідна для опалювального сезону, не закуповується.

Ба більше, я пам’ятаю у вересні пресконференцію керівника «Теплокомуненерго», де він сказав, що ми на сто відсотків готові до опалювального сезону. Так от, виявляється, що вони вкладали у слово «готовність»!…

Нагадаємо, у Чернівцях 31 генератор для тепловиків закуплять у фірми Другановського, якій менше двох місяців.

Чернівцітеплокомуненерго купить 31 генератор за 9,7 мільйона гривень. Договір уклали з компанією "Спарта 2022", яку створили у жовтні цього року. Її власником є член виконкому Валерій Другановський.

Про це йдеться в тендері, оприлюдненому на сайті Prozorro.

Участь у тендері взяв один учасник. Раніше у жовтні тендер не провели , бо ніхто не подавався на участь в торгах. У департаменті інфраструктури Суспільному повідомили, що договір з компанією уклали, щоб забезпечити котельні генераторами.

"Це не була пряма угода. Спочатку було оголошення, оприлюднене технічне завдання і лише після проходження всього терміну і процедур підписано договір", — повідомили в департаменті.

Компанію "Спарта 2022", яка перемогла у тендері, створили  менш як два місяці тому. Це єдиний тендер на сайті Prozorro, у якому фірма брала участь. Власник Валерій Другановський Суспільному сказав, що фірму створили з метою організації доставок генераторів в Україну.

"Ми виступаємо по різних тендерах, але у деяких тендерах є умова про доставку до кінця року. Там, де є пропозиції з нормальними термінами поставки, з тими ми спілкуємось. А в інших навіть нема сенсу подаватись", — каже Другановський.

Згідно з угодою, компанія має доставити 31 генератор потужністю від 1,5 до 65 кіловатів. Вартість генераторів коливається від 77 до 600 тисяч гривень. Сплатити компанії за генератори комунальне підприємство має впродовж року після поставки.

Що відомо

  • Другановський є директором ТОВ "Спарта 2022". За даними opendatabot, раніше він був директором компаній "БК Роднічок", "Буд-Сіті", "Буддеталь" та власником "Буд Сіті-1" й ТОВ "Парк Жовтневий".
  • Раніше в інтерв'ю Суспільному директор теплокомуненерго Ігор Ніколенко повідомив, що підприємство планує закупити генератори за гроші з міського бюджету. Також генератори є в ДСНС, ще частину Чернівцям надали міста-побратими.

Тим часом, у Чернівцях теплокомуненерго вже отримало 31 дизельний генератор. Їх мають встановити в котельнях, які зможуть опалювати місця обігріву в разі повного припинення постачання електрики.

Про це під час звіту 19 грудня повідомив керівник теплокомуненерго Ігор Ніколенко.

"Отримані генератори ми встановлюватимемо у приблизно 30 котельнях, щоб у разі повного блекауту для людей були місця обігріву. Почати встановлення генераторів ми плануємо цього тижня", — розповів Ніколенко.

За його словами, генератори використовуватимуть лише у разі повного блекауту.

"У котельні встановлюватиметься генератор, і за наявності газу та холодної води, вона зможе подавати тепло. Обрали котельні, які споживають мало води або не потребують її підвезення. Великі котельні забезпечити водою під час блекауту неможливо", — повідомив Ніколенко.

Наразі у частині котелень можуть вимикати електрику за графіком, оскільки вони під'єднані до тих же ліній, що й житлові будинки.

Що відомо

  • На початку грудня "Чернівцітеплокомуненерго" уклало  договір на постачання 31 генератора за 9,7 мільйона гривень. Договір уклали з компанією "Спарта 2022", яку створили у жовтні цього року. Її власником є член виконкому Валерій Другановський.

Джерело: https://suspilne.media/331940-cernivci-kuplat-31-generator-dla-teplovikiv-u-firmi-akij-mense-dvoh-misaciv/

та https://tva.ua/2022/12/16/iakby-misto-zakupylo-heneratory-vlitku-zekonomyly-by-hroshi/

 https://suspilne.media/341866-u-cernivcah-teplokomunenergo-otrimalo-ponad-30-generatoriv-na-vipadok-mozlivogo-blekautu/

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua      
 
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.

1